Kissojen silmäongelmat

Silmäongelmat ovat hyvin yleinen syy kissojen eläinlääkärikäynneille. Tänään kerromme, mitä ovat kissojen yleisimmät silmiin liittyvät vaivat.
Kissojen silmäongelmat

Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2021

Kissojen silmäongelmat ovat kohtalaisen yleisiä, ja moni eläinlääkärikäynti liittyykin nimenomaan lemmikin silmävaivoihin. Silmiin liittyvät sairaudet, tulehdukset ja vammat tulee aina hoitaa nopeasti, sillä pitkittyessään tämänkaltaiset ongelmat voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Edes lievää punoitusta, turvotusta tai rähmäistä vuotoa ei kannata tarkkailla kotioloissa paria päivää pidempään.

Mistä kissojen silmäongelmat tunnistaa?

Omistajan on hyvä tarkastaa lemmikin silmät säännöllisesti esimerkiksi harjauksen yhteydessä. Kissan silmäluomea kannattaa nostaa varovasti peukalolla silmän kunnon tarkastamiseksi. Terveen silmän sarveiskalvo on täysin läpinäkyvä ja sen läpi näkee silmään sisälle. Iiriksen väri on erotettavissa ja pupilli näkyvissä. Pupillien tulee olla keskenään yhtä suuret ja niiden tulee reagoida valon vaihteluihin. Tämän lisäksi silmäluomet ovat tiukasti silmän pintaa vasten, eivätkä käänny sisäänpäin tai roiku.

Kissojen silmäongelmat

Seuraavat ovat yleisimpiä kissojen silmäongelmien oireita:

  • Valkoinen erite
  • Normaalia enemmän vuotavat silmät
  • Punainen tai vaalea kudos silmäluomien ympärillä
  • Kuivunut erite silmäkulmissa
  • Kyynelnesteen värjäämä turkki
  • Silmän siristely tai kiinni pitäminen
  • Silmän värimuutokset
  • Sarveiskalvon sameus
  • Jatkuvasti esillä oleva vilkkuluomi
Kissojen silmäongelmat

Tavallisimmat kissojen silmäongelmat

Seuraavat ovat yleisimpiä kissojen silmäongelmia.

  • Sidekalvotulehdus. Sidekalvotulehdus on silmän sidekalvon, eli silmän pintakerroksen ja silmäluomen sisäpinnan, tulehdus. Sidekalvo auttaa pitämään kissan silmät kosteutettuina, ja kun se turpoaa, silmät kuivuvat ja tuloksena on kipua ja ärtymistä. Tätä kissojen silmäongelmista yleisintä voivat aiheuttaa muun muassa allergiat, mekaaninen ärsytys, vähentynyt kyynelnesteen tuotanto, bakteeri-infektiot sekä penikkatauti- ja herpesvirus. Ongelma on yleensä helposti havaittavissa, sillä kissan silmä punoittaa ja vuotaa. Vuoto voi muuttua kirkkaasta rähmäiseksi.
  • Sarveiskalvon haavauma. Sarveiskalvon haavaumat ovat erityisen yleisiä ulkona elävillä kissoilla. Haava voi olla seurausta viruksen aiheuttamasta tulehduksesta tai kissatappelun aikaisesta raapaisusta.Yleisin sarveiskalvon haavauman aiheuttama oire on silmän vuotaminen ja silmien siristely tai ummistaminen. Kissa saattaa myös yrittää rapsuttaa silmään tassullaan. Haavauma saattaa aiheuttaa silmään tumman pisteen, mikä kertoo siitä, että sarveiskalvo on kuolemassa.
  • Uveiitti. Uveiitti on silmän suonikalvoston tulehdus, joka kissan tapauksessa liittyy usein virustartuntaan ja joissain tapauksissa vakaviin sairauksiin kuten leukemiaan. On tavallista, että virustaudit ja muut sairaudet aiheuttavat muutoksia suonikalvoston kudoksissa. Tämä silmän sisäinen tulehdus voi liittyä myös erilaisiin vammoihin, haavoihin ja ruhjeisiin. Uveiitti voi johtaa muihin silmäsairauksiin kuten kaihiin, silmänpainetautiin, verkkokalvon irtoamiseen ja jopa sokeutumiseen. Uveiitin toteaminen on siinä mielessä haastavaa, että vaikka oireet ovat tietyissä tapauksissa hyvin selviä, toisinaan niitä on vaikea havaita. Oireita voivat olla muun muassa valoherkkyys, kipu, näkökyvyn heikkeneminen, lisääntynyt kyynelnesteen eritys, muutokset silmän värissä sekä mätä kyynelkanavissa tai silmäluomen alla.
  • Sidekalvon alainen verenvuoto. Aivan kuten ihmiselläkin, myös kissalla sidekalvon alainen verenvuoto voi johtua trauman aiheuttamasta verisuonen rikkoutumisesta tai yleisestä verenvuototaipumuksesta. Tällöin sidekalvon alla nähdään joko laajalle alueelle jakaantunutta tai pistemäistä verenvuotoa.
  • Glaukooma. Glaukooma on sairaus, jossa silmän sisäinen paine kohoaa vaarallisen korkeaksi aiheuttaen silmän eri osien vaurioita. Hoitamattomana korkea silmänpaine aiheuttaa näön menetyksen.
  • Kyynelkanavien tukkeutuminen. Kyynelkanavien ahtautuminen tai puuttuminen aiheuttaa jatkuvaa silmävuotoa, kun kyyneleet eivät pääse kulkeutumaan normaalisti kyynelkanavaa pitkin nenäonteloon. Esimerkiksi persialaisten kissojen kasvojen rakenne altistaa nämä eläimet kyynelkanavien tukkeutumiselle.
  • Kirsikkasilmä. Vilkkuluomen tyvessä sijaitsevan kyynelrauhasen esiin pullahtamista kutsutaan kirsikkasilmäksi. Esille noussut rauhanen voi ärtyä, turvota ja punoittaa muistuttaen lopulta kirsikkaa. Hoitamattomana vaiva voi johtaa sarveiskalvon haavautumiseen.
  • Sokeus. Monet tekijät voivat johtaa kissan sokeutumiseen, ja muutamia niistä mainitsimme jo yllä. Perinnölliset syyt ovat kissoilla koiria harvinaisempia, mutta perinnöllisiäkin vaivoja esiintyy, etenkin puhdasrotuisilla kissoilla. Aikuiset kissat menettävät näkönsä useammin terveydellisistä kuin perinnöllisistä syistä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi vammat, neurologiset ongelmat ja korkea verenpaine. Myös vanhuus voi aiheuttaa kissan sokeutumisen.

Kissojen silmäongelmien ehkäisy

Lemmikin silmien säännöllinen tarkastaminen kuuluu omistajan vastuisiin. Kissan silmät, silmänurkat ja silmien ympäristö kannattaa pitää puhtaana, mikä onnistuu helposti pyyhkäisemällä silmän aluetta keittosuolaliuoksella tai eläimille tarkoitetuilla puhdistustuotteilla, joita myydään apteekeissa ja eläinklinikoilla. Kissan silmiä puhdistaessa on tärkeä muistaa huolehtia omasta käsihygieniasta.

Jos kissa kärsii jostain yllä mainituista oireista tai sen silmissä huomataan jotain muuta normaalista poikkeavaa, on syytä varata eläinlääkäriaika välittömästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stiles, J. (1995). Treatment of cats with ocular disease attributable to herpesvirus infection: 17 cases (1983-1993). Journal of the American Veterinary Medical Association207(5), 599-603.
  • La Croix, N. C. (2005). Ocular manifestations of systemic disease in cats. Clinical techniques in small animal practice, 20(2), 121-128.
  • Cunningham Jr, E. T., & Koehler, J. E. (2000). Ocular bartonellosis. American journal of ophthalmology, 130(3), 340-349.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.