Kissojen erilaiset silmäongelmat

Silmäongelmat ovat yleinen syy kissojen eläinlääkärikäynneille. Aivan kuten ihmisetkin, myös kissat voivat kärsiä monista erilaisista silmiin liittyvistä ongelmista.
Kissojen erilaiset silmäongelmat
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kissojen erilaiset silmäongelmat ovat kohtalaisen yleisiä. Silmiin liittyviä sairauksia, tulehduksia ja vammoja tulee aina kohdella hätätapauksena, sillä pitkittyessään ongelma voi aiheuttaa vakavaakin vahinkoa. Jos siis kissan silmän huomataan esimerkiksi kutisevan, vuotavan tavallista enemmän, punoittavan tai olevan turvoksissa, tulee lemmikki viedä välittömästi eläinlääkäriin.

On tavallista, että silmän tai kasvojen kivusta kärsivä kissa menettää ruokahalunsa, minkä vuoksi eläimen ruokailutottumuksia on tärkeä tarkkailla. Myös säännöllinen lemmikin silmien tarkastaminen kuuluu omistajan vastuisiin.

Kissojen erilaiset silmäongelmat

1. Sidekalvotulehdus

Sidekalvotulehdus on kissojen silmäongelmista yleisin, ja sitä voivat aiheuttaa muun muassa allergiat, mekaaninen ärsytys, vähentynyt kyynelnesteen tuotanto, bakteeri-infektiot sekä penikkatauti- ja herpesvirus. Ongelma on yleensä helposti havaittavissa, sillä kissan silmä punoittaa ja vuotaa. Vuoto voi muuttua kirkkaasta rähmäiseksi.

Sidekalvotulehdusta hoidetaan antibioottitipoilla tai -voiteella yhdistettynä silmien säännölliseen puhdistukseen. Tarvittaessa eläinlääkäri voi määrätä myös kortisonia sisältävää voidetta. Esimerkiksi persialaisilla kissoilla kasvojen rakenne altistaa eläimen kyynelkanavien tukkeutumiselle, mikä voi johtaa sidekalvotulehdukseen.

Kissojen erilaiset silmäongelmat

2. Sarveiskalvon haavauma

Sarveiskalvon haavaumat ovat erityisen yleisiä ulkona elävillä kissoilla. Haava voi olla seurausta viruksen aiheuttamasta tulehduksesta tai kissatappelun aikaisesta raapaisusta. Yleisin sarveiskalvon haavauman aiheuttama oire on silmän vuotaminen ja silmien siristely tai ummistaminen. Kissa saattaa myös yrittää rapsuttaa silmään tassullaan. Haavauma saattaa aiheuttaa silmään tumman pisteen, mikä kertoo siitä, että sarveiskalvo on kuolemassa.

Jos haava ei ole syvä, se pystytään hoitamaan antibioottitipoilla. Syvempi haava voidaan joutua ompelemaan. Jos vamma ei ole vakava, paranemisennuste on hyvä. Mitä kauemmin hoitoon pääsemisessä kestää, sitä pienempi on silmän parantumisen todennäköisyys. Pahimmassa tapauksessa silmä joudutaan poistamaan.

3. Uveiitti

Uveiitti on silmän suonikalvoston tulehdus, joka kissan tapauksessa liittyy usein virustartuntaan ja joissain tapauksissa jopa erittäin vakaviin sairauksiin, kuten leukemiaan. On tavallista, että virustaudit ja muut sairaudet aiheuttavat muutoksia suonikalvoston kudoksissa. Tämä silmän sisäinen tulehdus voi liittyä myös erilaisiin vammoihin, haavoihin ja ruhjeisiin. Näin ollen onnettomuudessa tai tappelussa osallisena ollut kissa voi saada uveiitin ilman, että se on kärsinyt mistään sairaudesta. Uveiitti voi johtaa muihin silmäsairauksiin, kuten kaihiin, silmänpainetautiin, verkkokalvon irtoamiseen ja jopa sokeutumiseen.

Kissojen erilaiset silmäongelmat

Uveiitin toteaminen on siinä mielessä haastavaa, että vaikka oireet ovat tietyissä tapauksissa hyvin selviä, toisinaan niitä on vaikea havaita. Kissa tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin, jos se kärsii valoherkkyydestä, kivusta tai näkökyvyn heikkenemisestä tai sillä ilmenee lisääntynyttä kyynelnesteen erittymistä, mätää kyynelkanavissa tai silmäluomen alla tai muutoksia silmän värissä.

4. Glaukooma

Glaukooma on yleinen ongelma kissoilla. Se on sairaus, jossa silmän sisäinen paine kohoaa vaarallisen korkeaksi aiheuttaen silmän eri osien vaurioita. Hoitamattomana korkea silmänpaine aiheuttaa näön menetyksen.

5. Sokeus

Monet tekijät voivat johtaa kissan sokeutumiseen, ja muutamia niistä mainitsimme jo yllä. Perinnölliset syyt ovat kissoilla koiria harvinaisempia, mutta perinnöllisiäkin vaivoja esiintyy – etenkin puhdasrotuisilla kissoilla. Esimerkiksi abessinialaisilla on tavallista suurempi todennäköisyys sairastua verkkokalvon surkastumaan, joka aiheuttaa sokeutta. Aikuiset kissat menettävät näkönsä useammin terveydellisistä kuin perinnöllisistä syistä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi vammat, neurologiset ongelmat ja korkea verenpaine. Myös vanhuus voi aiheuttaa kissan sokeutumisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hernandorena, D. B. H., López, D. M. A. T., & Piñeiro, D. C. J. S. (2019). Enfermedades oculares de los animales de compañía. Asociación Cubana de Medicina Veterinaria. Editorial Universitaria. El Vedado, La Habana.
  • Tizard, I. R., & Martínez, R. P. (1998). Inmunología veterinaria (No. 636.0896079 T593 1995.). México^ eDF DF: McGraw-Hill Interamericana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.