Koiran kirppujen häätö luonnollisin keinoin
Koirille suunnitellut, apteekeissa ja eläinkaupoissa myytävät kirppujen ja muiden ulkoloisten häätöön tarkoitetut shampoot ja hoitoaineet voivat ärsyttää eläimen ihoa. Tämän vuoksi suosittelemmekin lukemaan, kuinka kirppujen häätö onnistuu kotikonstein.
Kirppujen häätö luonnollisin keinoin
Jos sinulla on koira, tiedätkin jo varmasti, että eläin tulee tarkistaa kirppujen ja punkkien varalta säännöllisin väliajoin. Tämä tulee tehdä riippumatta siitä, onko lemmikkisi ollut tekemisissä muiden eläinten kanssa vai ei.
Nämä koiran verta ravinnokseen käyttävät loiset voivat tarttua myös ihmisiin ja pahimmillaan sairastuttaa koko perheen.Riskiryhmä ovat vanhukset sekä lapset, joiden vastustuskyky ei ole yhtä hyvä kuin terveellä aikuisella. Tämän vuoksi onkin tärkeää estää kirppuja kehittymästä ja lisääntymästä.
Kirppujen häätö kotikonstein
Lemmikkieläinkaupoissa myytävät kirppujen ja punkkien häätöön tarkoitetut tuotteet ovat paitsi kalliita, ne myös sisältävät lukuisia lemmikin ihoa mahdollisesti ärsyttäviä kemikaaleja ja aineita. Hyvä uutinen on se, että on olemassa myös monia toimivia kotikonsteja kirppujen häätöön.
1.Kamomilla
Tämä kasvi, jota käytetään yleisesti teen valmistuksessa, voi olla hyvinkin tehokas keino koiran kirppujen häätämisessä. Valmista tee kamomillan kukista ja kupillisesta kuumaa vettä. Anna teen jäähtyä ja siivilöi sitten neste. Voit hyvin käyttää myös tavallista pussikamomillateetä.
Kostuta liina tai pumpulipallo teessä ja valele nestettä koiran iholle, keskittyen erityisesti kriittisiin alueisiin kuten niskaan, korvien taakse sekä peräaukon alueelle. Tämän jälkeen desinfioi asunto, jotta kotiin ei jää merkkiäkään ikävistä loisista.
2. Sitruuna
Seuraavaan kotikonstiin sopii sitruunan lisäksi mikä tahansa sitrushedelmä. Laske kattilaan puoli litraa vettä ja lisää kaksi siivua sitrushedelmää. Kiehauta vesi ja jätä seos hautumaan liedelle pienellä lämmöllä noin tunniksi.
Anna seoksen jäähtyä hyvin ja kaada se sitten pulloon. Suihkuta jäähtynyttä seosta useita kertoja koiran turkille, mutta varo, ettei nestettä joudu koiran silmiin. Voit käydä myös kodin läpi samalla aineella, tarkistaen kirppujen varalta etenkin nurkat sekä kaikki pedit, joissa koira on saattanut nukkua.
3. Omenaviinietikka
Omenaviinietikka on kautta aikojen tunnettu sen antibakteerisesta ominaisuuksista, ja se toimii myös loistavana kirppujen, punkkien ja luteiden karkottajana.
Sekoita vettä ja etikkaa samassa suhteessa. Kasta puhdas, tarpeeksi iso pyyhe seokseen ja kiedo se koirasi ympärille. Hiero kostutetulla pyyhkeellä koiran turkkia huolellisesti. Tätä konstia suositellaan käytettäväksi viimeistelynä koiran pesun jälkeen.
4. Viinietikka, votka ja yrtit
Tämä yhdistelmä voi kuulostaa erikoiselta, mutta monet vannovat tämän kotikonstin nimeen poistaessaan kirppuja koiraltaan.
Kaada kulhoon teelusikallinen omenaviinietikkaa ja teelusikallinen votkaa. Lisää joukkoon kaksi tippaa eukalyptusöljyä, kaksi tippaa laventeliöljyä ja yksi tippa joko rosmariini- tai setripuuöljyä. Lisää vielä kaksi tippaa sitruunamehua ja mintunlehtiä. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon kolme kupillista kiehuvaa vettä. Anna seoksen jäähtyä, siivilöi se ja kaada suihkepulloon. Suihkuta ainetta lemmikkisi turkille, lattioille ja vaatteisiin sekä sängyille.
5. Panimohiiva
Panimohiivan sisältämä B1-vitamiini vaikuttaa koiran veren tuoksuun, ja tekee eläimestä tällä tavoin vähemmän houkuttelevan loisille. Helppo tapa hoitaa koiraa, on lisätä panimohiivaa suoraan sen pesuveteen. Ripottele koiran turkin päälle noin lusikallinen hiivaa ja levitä ainetta joka puolelle hangaten pienellä määrällä vettä. Huuhtele hyvin. Panimohiiva auttaa hankkiutumaan eroon kirpuista sekä parantamaan loisten aiheuttamia haavoja koiran iholla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- García-Montes, Y., Castro-García, M., López-Mantuano, M., Cardenas-Reyes, E., & Molina-Basurto, R. (2017). Efecto del extracto de hoja de neem (Azadirachta indica) para control de ectoparasitos en perros. Revista Científica, 27(3), 154-161.
- Pino-Otín, M. R., Ballestero, D., Navarro, E., González-Coloma, A., Val, J., & Mainar, A. M. (2019). Ecotoxicity of a novel biopesticide from Artemisia absinthium on non-target aquatic organisms. Chemosphere, 216, 131-146.
- Eller, F. J., Fezza, T., Jang, E. B., & Palmquist, D. E. (2015). Field test for repellency of cedarwood oil and cedrol to little fire ants.
- Ghavami, M. B., Poorrastgoo, F., Taghiloo, B., & Mohammadi, J. (2017). Repellency effect of essential oils of some native plants and synthetic repellents against human flea, Pulex irritans (Siphonaptera: Pulicidae). Journal of arthropod-borne diseases, 11(1), 105.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.