Vinkkejä koiran elämän pidentämiseen
Eliniänodote ei ole sama kaikilla koirilla. Tekijät kuten rotu, koko tai alttius tietyille sairauksille voivat lyhentää koirien elinaikaa vuosilla. Tästä artikkelista löydät kuitenkin vinkkejä koiran elämän pidentämiseen sen perintötekijöistä, rodusta tai terveydentilasta riippumatta.
Jos jaat elämäsi koiran kanssa, haluat varmasti sen elävän monia vuosia. Näitä yleisiä ohjeita noudattamalla voit päästä tähän tavoitteeseen ja myös varmistaa, että koirasi pysyy täysin terveenä. Jatka lukemista.
Vinkkejä koiran elämän pidentämiseen
Alla olevat suositukset saattavat vaikuttaa itsestäänselvyyksiltä, mutta niiden kaikkien noudattaminen päivittäin vaatii omistajalta useita samanaikaisia ponnisteluja, jotka ovat joskus uuvuttavia. Tuloksena on kuitenkin paras mahdollinen elämänlaatu ja lemmikin eliniän pidentyminen, joten älä jätä lukematta.
1. Valitse sekarotuisia koiria
Jos harkitset koiran adoptointia ja haluat sen elävän rinnallasi monta vuotta, valitse sekarotuinen koira. Puhtaille roduille ominaiset sairaudet ovat keinotekoisen geneettisen valinnan tulosta, joten niitä esiintyy harvemmin luonnollisesti risteytetyillä koirilla.
Sekarotuisilla koirilla ei siis ole samoja ongelmia kuin puhdasrotuisilla koirilla. Esimerkiksi puhdasrotuinen kultainennoutaja on altis syövälle, ja mopseilla on usein brakykefaliasta johtuvia hengitysvaikeuksia. Tämä ei tarkoita, että sekarotuinen koira olisi täysin immuuni kaikille sairauksille, mutta se on niille vähemmän altis.
Pienet koirat elävät yleensä pidempään kuin suuret koirat, kunhan ne ovat terveitä.
2. Hyvä ruokavalio on avainasemassa
Terveellisesti syövä koira on lähes aina terve. Immuunijärjestelmän vahvuus riippuu kunnollisesta ravinnosta sekä hyvästä kudosrakenteesta ja elinten asianmukaisesta toiminnasta.
Toisaalta lihavat koirat eivät elä yhtä pitkään kuin ihannepainoiset. Varmista, että koiralle antamasi ruoka ja lisäravinteet ovat parasta mahdollista laatua. Laadukkaiden elintarvikkeiden ostaminen tulee aina halvemmaksi kuin eläinlääkärin antamat hoidot.
Lihavuus edistää esimerkiksi syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, aineenvaihduntahäiriöitä ja kroonisia ruoansulatuskanavan sairauksia.
3. Liikunta
Päivittäinen liikunta on yhtä tärkeää kuin tasapainoinen ruokavalio. Koirasi hyötyy aktiivisuudesta ja elää pidempään, sillä liikunta vahvistaa sen sydän- ja verenkiertoelimistöä, vähentää stressiä sekä ehkäisee tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.
Myös aivot tarvitsevat virikkeitä, mutta tämä usein unohdetaan. Leikit, seurustelu muiden koirien kanssa ja koulutus ovat keinoja treenata koiran mieltä ja ehkäistä dementian ja ahdistuneisuushäiriöiden kaltaisia sairauksia.
Henkisesti tasapainoisen koiran on helpompi luoda terve ja vankka side hoitajaansa. Tämä parantaa myös niiden elämänlaatua.
4. Kastroi koirasi
Koiran kastrointi ei vaikuta sen terveyteen, mutta se on tehokkain tapa ehkäistä kasvaimia ja lisääntymisjärjestelmän syöpiä. Esimerkkinä mainittakoon, että 80 prosenttia steriloimattomista uroksista sairastuu eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun vanhuusiässä.
Kastraatio ehkäisee sukurauhasten hormonaalisesta toiminnasta johtuvia syöpiä (kuten kohdun, nisän tai kiveksen syöpää).
5. Käytä koirasi säännöllisissä tarkastuksissa
Monet sairaudet eivät ilmene selkein merkein ennen kuin ne ovat edenneet jo huolestuttavan pitkälle. Ne näkyvät kuitenkin kokeissa, kuten verikokeissa, ultraäänitutkimuksissa ja tunnustelemalla. Siksi on tärkeää käyttää koira vuosittaisissa tarkastuksissa ja ennakoida mahdolliset terveysongelmat.
Jos eläimen hoitoa on joltain osin parannettava, eläinlääkäri antaa toimintaohjeet.
6. Tee asuinympäristöstä turvallinen
Kotitapaturmat ovat luultua yleisempiä. Sukkia pureskeleva koira voi olla ärsyttävä, mutta jos se nielaisee sukan, sille joudutaan hyvin todennäköisesti tekemään hätäleikkaus.
Tee siis kodista lemmikille turvallinen ympäristö. Jos koirallasi on esimerkiksi taipumus pureskella ja niellä sukkia, pidä tekstiilit aina laatikossa, johon se ei pääse käsiksi.
7. Vältä stressiä
Stressi lyhentää elinikää. Tätä tapahtuu ihmisillä, koirilla ja monilla muilla eläimillä, koska niiden elimistöt eivät ole sopeutuneet kestämään stressin fyysisiä ja kemiallisia vaikutuksia yhtäjaksoisesti.
Yritä välttää stressiä kotona mahdollisimman paljon, sillä se vaikuttaa haitallisesti koiraasi (ja myös sinuun itseesi). Riidat, jatkuva melu, voimakkaat hajut ja muut tekijät ovat yleisiä stressin aiheuttajia koirille.
8. Pidä rokotukset ja madotus ajan tasalla
Pitämällä koirasi rokotukset ja madotuksen ajan tasalla et ainoastaan pidennä koirasi elinikää ennaltaehkäisemällä tauteja, vaan suojaat myös muita ympäristön koiria. Toisin sanoen rokotukset estävät epidemioiden leviämistä.
9. Pidä huolta hygieniasta
Sekä koiran että sen elinympäristön hygienia on oleellisen tärkeä asia hyvän terveyden kannalta. Muista kylvettää koira välillä, leikata sen kynnet, harjata turkki ja pestä hampaat. Myös koiran sänky, lelut ja vaatteet tulisi pestä ja desinfioida säännöllisesti.
Nämä kaikki ovat yksinkertaisia toimia, jotka ovat jokaisen omistajan toteutettavissa. Joudut ainoastaan näkemään sen verran vaivaa, että laadit kaikki nämä tekijät sisältävän hoitorutiinin. Tuloksena on kuitenkin onnellinen, terve ja hyväntuulinen koira moneksi vuodeksi eteenpäin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bellumori, T. P., Famula, T. R., Bannasch, D. L., Belanger, J. M., & Oberbauer, A. M. (2013). Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebred dogs: 27,254 cases (1995–2010). Journal of the American Veterinary Medical Association, 242(11), 1549-1555.
- Proschowsky, H. F., Rugbjerg, H., & Ersbøll, A. K. (2003). Mortality of purebred and mixed-breed dogs in Denmark. Preventive veterinary medicine, 58(1-2), 63-74.
- Gossellin, J., Wren, J. A., & Sunderland, S. J. (2007). Canine obesity–an overview. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 30, 1-10.
- Speakman, J. R., & Selman, C. (2011). The free‐radical damage theory: accumulating evidence against a simple link of oxidative stress to ageing and lifespan. Bioessays, 33(4), 255-259.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.