Koiran silmien puhdistaminen kotona

Säännöllinen koiran silmien puhdistaminen on tärkeää erilaisten sairauksien ja vaivojen estämiseksi. Omistajan kannattaa myös kiinnittää huomiota lemmikin silmien eritteen väriin, josta voidaan päätellä, onko kyse normaalista silmien kostumisesta vai terveysongelmasta.
Koiran silmien puhdistaminen kotona

Viimeisin päivitys: 06 marraskuuta, 2019

Koiran silmien puhdistaminen on tärkeä osa eläimen terveydestä ja hygieniasta huolehtimista, sillä koira on jatkuvasti sellaisten asioiden ympäröimänä, jotka voivat aiheuttaa silmissä tulehduksia ja muita ongelmia. Jos olet uusi koiranomistaja, suosittelemme perehtymään hyvin muutamiin perusohjeisiin suoriutuaksesi lemmikkisi silmien putsaamisesta helposti ja taataksesi eläimen optimaalisen hyvinvoinnin.

Koiran silmien puhdistaminen onnistuu kotioloissa, eikä kyse normaalisti ole vaikeasta tai aikaavievästä tehtävästä. Alla jaamme perusneuvot, joiden avulla silmien putsaaminen onnistuu ilman eläinlääkärin apua. Jo muutamilla helpoilla vinkeillä pystyt pitämään huolta lemmikkisi silmistä tehokkaalla tavalla ja ehkäisemään vakavia ongelmia tällä tärkeällä kehon alueella.

Luonnolliset eritteet ja niiden määrä

Koiran silmien puhdistaminen kotona

Aivan kuten ihmisenkin, myös koiran silmät erittävät jatkuvasti nestettä, jonka tehtävänä on luonnollisen kosteuden ylläpitäminen. Kyynelnesteen ja rähmän näkyminen silmissä ei siis ole ongelma, vaan täysin normaali ilmiö.

Sen sijaan koiran silmien eritteen  koostumuksen ja värin äkilliset muutokset ovat merkki ongelmasta. Tavallinen erite on kirkasta tai vaaleaa ja poistuu ongelmitta silmästä kyynelkanavan kautta. Keltainen tai vihreä erite voi viitata tulehdukseen. Vihertävä erite voi jäädä jumiin kyynelkanavaan, tukkia sen ja aiheuttaa tulehduksen.

Koiran turkin ja ihon tyypillä on merkitystä myös silmien terveyden kannalta. Lyhytkuonoisen koiran silmien eritteet kertyvät helposti ihon poimuihin, mikä aiheuttaa iho-ongelmia, jos ihoa ei puhdisteta säännöllisesti. Koira, jolla on runsaasti karvaa etenkin silmien ja otsan alueella, tarvitsee säännöllisesti trimmausta. Näin bakteereja ja roskia estetään pääsemästä silmiin ja aiheuttamasta terveysongelmia, kuten sidekalvotulehdusta.

Tummat tahrat koiran silmien alla ovat todennäköisesti tuttu näky jokaiselle lemmikinomistajalle. Nämä ruskeat tai punertavat tahrat johtuvat kyynelten mineraalien hapettumisesta eläimen turkilla. Hapettumisen lisäksi kostuneeseen alueeseen tarttuu bakteereja ja sieniä, jotka värjäävät karvan. Karvaan tarttunut kyynelneste kannattaa poistaa heti sen kuivuttua, jotta tulehdusriski ei kasva.

Koiran silmien puhdistaminen kotona

Koiran silmien puhdistaminen

Koiran silmien puhdistaminen on yleensä nopeaa ja helppoa, ja sillä ehkäistään silmiin liittyvien sairauksien kehittyminen. Seuraavilla perusneuvoilla putsaaminen onnistuu kotioloissa:

  • Pese aina kädet ennen koiran silmien puhdistamista. Jos eläimen toisessa silmässä on ongelma, esimerkiksi tulehdus, putsaaminen aloitetaan terveestä silmästä.
  • Puhdista koiran silmät kostealla liinalla tai sienellä. Käytä huoneenlämpöistä keitettyä vettä ja varmista, ettei puhdistusväline ole liian märkä. Koira voi muuten kokea puhdistuksen epämiellyttävänä asiana ja muistaa sen siten negatiivisena kokemuksena.
  • Pumpulipallot, vanulaput sekä talous- ja vessapaperi ovat huonoja vaihtoehtoja koiran silmien puhdistamiseen, sillä niistä voi irrota kuituja. Nukkaamaton ja hajoamaton liina, pyyhe, harso tai sieni on paras valinta.
  • Apteekeissa ja eläinklinikoilla on saatavilla myös nimenomaan eläinten silmien putsaamiseen sopivia puhdistusaineita. Ylipuhdistamista kannattaa kuitenkin välttää, ja yleensä keitetty vesi on riittävä vaihtoehto. Geelejä, saippuoita tai desinfioivia aineita ei saa missään nimessä käyttää.
  • Monella eläimellä muodostuu valkoisia näppylöitä kyynelkanavien alle. Nämä ovat reaktio ympäröivään kyynelnesteeseen ja bakteereihin. Yleensä näppylöistä päästään eroon kostealla kankaalla putsaamalla, mutta hankalammissa tapauksissa voidaan käyttää eläinklinikoilla ja lemmikkitarvikeliikkeissä myytäviin tuotteisiin. Suosittelemme kääntymään eläinlääkäriin puoleen, jos koiralla huomataan olevan todella runsaasti poistettavaa silmien alueella, sillä tämä voi olla merkki sairaudesta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.