Kuinka kauan koiran parvovirusinfektio kestää?
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez
Parvovirus on yksi pelätyimmistä taudeista lemmikinomistajien, erityisesti koiranpentua hoitavien, keskuudessa. Ei ole yllättävää, että se on akuutti ja erittäin tarttuva tauti. Lisäksi pennut kuolevat siihen todennäköisemmin, minkä vuoksi on tarpeen tietää, kuinka kauan tauti kestää, kuinka vakava se on ja millaisia vaikutuksia sillä on koiran elimistöön. Kuinka kauan koiran parvovirusinfektio siis kestää?
Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen kaikkine oleellisine yksityiskohtineen. Älä jätä lukematta.
Mikä on parvovirus?
Parvovirus on Parvoviridae-heimoon kuuluvien virusten aiheuttama tauti. Tämä patogeeni aiheuttaa muutoksia suolen nukkalisäkkeissä, sillä se iskee lisääntyvien solujen kimppuun. Pennut sairastuvat 6 viikon iästä alkaen, jolloin ne alkavat menettää emonsa vasta-aineita.
Myös aikuiset koirat voivat saada tartunnan, jos niitä ei ole rokotettu, mutta oireet ovat lievempiä.
Parvovirus leviää saastuneiden ulosteiden välityksellä joko kosketuksessa tai uloste-suutietä, eli koira nielee virusta jollakin tavalla. Oireet ovat ruoansulatuskanavan häiriöitä, joihin kuuluu tyypillisen hajuinen verinen ripuli, ruokahaluttomuus, oksentelu, kuume ja kuivuminen.
Taudista on myös yksi muoto, joka aiheuttaa sydänongelmia. Vaikka se ei olekaan kovin yleinen, se koskettaa enemmän pentuja aiheuttaen sydänlihasongelmia ja lisäten äkkikuoleman riskiä.
Toinen mielenkiintoinen artikkeli: Koronavirus voi sairastuttaa koiran
Parvoviruksen hoito
Tällä hetkellä ei ole olemassa hoitoa, joka hävittäisi viruksen elimistöstä. Kun koira saa tämän taudin, tarvitaan sairaalahoitoa, jotta oireet saadaan mahdollisimman hyvin hallintaan. Yleisimpiä toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:
- Nestehoito: Jatkuva ripuli ja oksentelu aiheuttaa koiralle voimakkaan nestehukan. Nesteitä annetaan suonensisäisesti, jotta nestetasapaino pysyy vakaana.
- Antibiootit: Opportunististen infektioiden hallitsemiseksi.
- Ksylatsiini: Viime vuosina tämä lääke on lisätty osaksi hoitoa, koska sen on havaittu lyhentävän oireiden kestoa ja parantavan hoidon tehokkuutta yleisesti.
- Antiemeettiset lääkkeet: Oksentamista hillitseviä lääkkeitä annetaan, jos eläinlääkäri katsoo, että koira saa syötyä itse.
- Parenteraalinen ruokinta: Jos koira ei pysty syömään itse, tarvitaan suonensisäistä ravitsemusta. Kaliumin antaminen on usein hyvä keino tukea toipumista.
- Verensiirrot: Koska parvoviruksessa ripuli ja oksennukset ovat verisiä, ajan mittaan ilmenee merkittävää anemiaa. Siksi verensiirto voi olla tarpeen.
Jos eläinlääkäri suosittelee, että koira pysyy kotona, se johtuu todennäköisesti siitä, että sillä on rokotuksen ansiosta taudin lievempi muoto. Tästä huolimatta on tärkeää, että noudatat eläinlääkärin ohjeita kirjaimellisesti sekä tiukkaa hygieniaa kotonasi, sillä virus voi säilyä pinnoilla pitkään.
Kuinka kauan koiran parvovirusinfektio kestää?
Mennäänpä käsillä olevaan kysymykseen. Yleispätevää vastausta ei valitettavasti ole, mutta on olemassa useita tekijöitä, jotka auttavat ennustamaan tätä taudin edetessä:
- Itämisaika: Ensimmäiset oireet ilmaantuvat vasta 5-15 päivän kuluttua tartunnasta. Tuona aikana virus alkaa monistua suolistossa.
- Oireiden kesto: Eloonjääneellä koiralla oireet kestävät 5-7 päivää. Se voi kuitenkin kestää tapauksesta riippuen pidempäänkin.
- Viruksen poistuminen ulosteen mukana: Koira tartuttaa jo ennen oireiden alkamista ja myös toipumisen jälkeen. Tämä aika vaihtelee 3-9 päivän välillä tartunnan saamisesta.
Näihin lukuihin ei kuitenkaan kannata luottaa. Vaikka koira ei enää oireilisi ja näyttäisi toipuneen, virusta on todennäköisesti edelleen ympäristössä. Jatka koiran perusteellista puhdistamista ja vaihda mahdollisuuksien mukaan ruokintavälineet, tekstiilit ja lelut uusiin (tai desinfioi ne huolellisesti jokaisen käytön jälkeen).
Parvovirus voi säilyä ympäristössä viidestä kuukaudesta vuoteen.
Kannattaako koira rokottaa, jos sillä on parvovirus?
Normaalisti koirat rokotetaan parvovirusta vastaan lähes välittömästi sen jälkeen, kun ne ovat menettäneet emon maidosta saadun immuniteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että se on yksi ensimmäisistä pentuna saaduista rokotuksista, mikä on ratkaisevan tärkeää niiden terveyden ja elämän turvaamiseksi.
Rokotus aloitetaan yleensä 6-7 viikon iässä, ja uusintarokote annetaan 8-19 viikon iässä. Tämän jälkeen noudatetaan vuosittaista rokotusaikataulua, joka suojaa koiraa myös aikuisena.
Koska kyseessä on usein toistettava prosessi, koirat saattavat saada parvoviruksen ennen seuraavaa rokotusta. Näissä tapauksissa koiria ei voi rokottaa, koska rokote on yleensä valmistettu heikennetystä parvoviruksesta. Tämän vuoksi se voi heikentää lemmikin terveydentilaa.
On syytä pitää mielessä, että rokotteet ovat vain ennaltaehkäisevä keino eivätkä ne hoida päällä olevaa tautia. Tästä syystä huomiota kiinnitetään niin paljon lemmikkieläinten rokottamiseen tietyssä iässä, sillä ainoastaan silloin ne hyödyttävät täysin.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Koiran rokotukset ja rokotusohjelma
Kuinka vaarallinen parvovirus on?
Niin oudolta kuin se kuulostaakin, on hyvin epätodennäköistä, että ammattilainen pystyy antamaan tarkan ennusteen lemmikin saatua parvovirusinfektion. Syynä on se, että jokainen tapaus on yksilöllinen, ja oireet voivat olla sekä lieviä että hengenvaarallisia.
Tiettyjen rotujen, kuten rottweilerin, pitbullin, dobermannin, saksanpaimenkoiran ja springerspanielin, tiedetään olevan alttiimpia tartunnalle. Tapaukset vaihtelevat kuitenkin suuresti iästä, koosta ja rokotuksesta riippuen. Paras suositus on, että jos havaitset mahdollisia parvoviruksesta kertovia oireita, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.
Voinko adoptoida toisen koiran, jos omistamani koira sai juuri parvoviruksen?
Tämä ei ole hyvä ajatus. Vaikka saisitkin sairauden edetessä likimääräisen käsityksen siitä, kuinka kauan parvovirusinfektio koiralla kestää, muista, että virusta voi olla edelleen kotonasi. On totta, että rokotettu eläin ei todennäköisesti saa tartuntaa, mutta sitä riskiä ei kannata ottaa.
Oli miten oli, muista pitää koirasi rokotettuna ja madotettuna. Vaikka rokote ei suojaa niitä taudilta 100-prosenttisesti, se varmistaa, että oireet ovat hyvin lieviä, mikä voi olla ratkaisevaa lemmikin hengissä pysymisen kannalta.
Ja vähäisinkin parvovirusinfektiosta kertova merkki on tietysti ehdoton syy viedä koira eläinlääkäriin, sillä kyseessä on hätätilanne. Lisäksi eläinlääkäriasemalla on tarvittavat keinot viruksen leviämisen estämiseksi, joten saatat pelastaa useamman kuin yhden koiran hengen: oman koirasi ja niiden, jotka olisivat voineet saada tartunnan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Puentes, R., Eliopulos, N., Finger, P., Castro, C., Nunes, C., Furtado, A., … & Hübner, O. S. (2010). Detección viral en cachorros con diagnóstico presuntivo de Parvovirus canino (CPV). Veterinaria (Montevideo), 46(177-180), 47-49.
- Vargas Sarmiento, J. D. (2019). Xilacina como protocolo de tratamiento para reducir el tiempo de recuperación y porcentaje de mortalidad de la parvovirosis canina.
- Bejar Quisana, R. (2017). Evaluación del tratamiento de la Parvovirosis Canina con Inmunosuero y Fitoterapia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.