Logo image
Logo image

Koiran hiivatulehdus: syyt, oireet ja hoito

4 minuuttia
Koirilla voi olla monenlaisia iho-ongelmia. Yksi ilmeisimmistä on hiivatulehdus, ja se vaatii välitöntä hoitoa.
Koiran hiivatulehdus: syyt, oireet ja hoito
Samuel Sanchez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Iho on kehon suojaamisen kannalta yksi tärkeimmistä elimistä. Tämä kudos paitsi suojaa tartunnoilta, myös ylläpitää sisäistä homeostaasia ja nesteidenvaihtoa ympäristön kanssa. Valitettavasti sekä ihmisten että koirien iholla voi esiintyä erilaisia sairauksia. Yksi näistä on koiran hiivatulehdus.

Jos koiran iho punoittaa, karstoittuu ja haisee oudolta, koira on vietävä kiireesti eläinlääkärille. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä koiran hiivatulehdus on ja miten sitä hoidetaan. Älä jätä lukematta!

Mikä on koiran hiivatulehdus?

Koiran hiivatulehdus on eräänlainen ihotulehdus, jonka aiheuttaa mikro-organismi nimeltä Malassezia pachydermatis. Kyseessä on zoofiilinen hiiva, mikä tarkoittaa sitä, että se kasvaa hyvin tiettyjen elävien olentojen pinnalla. Se on normaali osa ihmisten, kissojen, koirien ja muiden nisäkkäiden ihon mikrobiomia, mutta tietyissä olosuhteissa se voi toimia opportunistisena patogeenina.

Malassezia pachydermatis on eläinlääketieteessä erittäin tärkeä patogeeni. Kun mikro-organismista tulee patogeeninen, se voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi ulkokorvatulehduksen ja tali-ihottuman kaltaisia sairauksia. Matalalla pH:lla on jossain määrin bakterisidinen vaikutus, mutta koirien ihon pH on korkeampi kuin kaikkien muiden kotieläinlajien, erityisesti näillä kehon alueilla.

Koiran ihon kemialliset olosuhteet tekevät siitä erityisen alttiin hiivatulehduksille. Lisäksi hiivatulehdusta esiintyy usein samanaikaisesti atopian ja muiden ihon allergioiden kanssa.

Tällaisia infektioita voi esiintyä myös ihmisillä, mutta ne ovat hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy arviolta 2 %:lla koirista, joilla on ihottuma.

Some figure

Koiran hiivatulehduksen syyt

Koiran hiivatulehdus syntyy siis silloin, kun nämä mikro-organismit kasvavat iholla normaalia enemmän. Ne ovat opportunistisia ja käyttävät hyväkseen tilanteita, joissa isäntä on suojaton.

Normaalioloissa ihon pinnalla olevista sienistä ja bakteereista ei ole haittaa, koska immuunijärjestelmä pitää ne kurissa. Valitettavasti ihomuutokset, immuunijärjestelmän heikkeneminen, jotkut lääkkeet ja tietyt perinnölliset, altistavat tekijät saavat tämän tasapainon rikkoutumaan herkemmin.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi on huomioitava, että jotkut koirarodut ovat paljon alttiimpia hiivatulehduksille kuin toiset, selkeimpänä esimerkkinä shih tzu, cockerspanieli, snautseri, villakoira ja bokseri. Hiivasienet menestyvät paremmin pimeissä, kosteissa paikoissa, kuten ihopoimuissa ja erittäin roikkuvien korvien sisäkäytävissä.

Koiran hiivatulehduksen oireet

Koiran hiivatulehdus voi koskettaa korvia ja ihoa. Selkeimpiä kliinisiä oireita ovat:

  • Ihon värin ja rakenteen muutokset: Hiivasienitulehduksen alkuvaiheessa iho punoittaa. Kroonisissa vaiheissa se voi muuttua mustahkoksi.
  • Rasvainen ja karstainen iho.
  • Pään kallistaminen: Tämä on merkki korvatulehduksesta eli siitä, että hiiva on levinnyt koiran sisäkorvaan.
  • Raapiminen: Hiivasienitulehdukset aiheuttavat hyvin selkeää kutinaa. Koira saattaa raapia itseään tassuillaan tai hangata itseään jotakin pintaa vasten jatkuvasti.
  • Nuoleminen: Koira saattaa nuolla itseään yrittääkseen lievittää tulehdusta ja kipua.
  • Iho haisee oudolta: Haju muistuttaa voimakasta juustoa.
  • Karvanlähtö: Tätä esiintyy yleensä korvien ympärillä.

Koiran hiivatulehdus esiintyy usein samanaikaisesti korvaongelmien ja tiettyjen allergioiden kanssa. Siksi merkittävä osa oireista on tyypillisesti samoja kuin muissa sairauksissa.

Tämä tauti ei ole tarttuva.

Koiran hiivatulehduksen diagnosointi

Kuten eläinlääketieteellisissä lähteissä kerrotaan, koiran hiivatulehdus voidaan todeta monen menetelmän avulla. Tehokkaimpia menetelmiä ovat:

  • Kaavinta: Koiran sairaalta ihoalueelta otetaan näyte kaapimalla. Patogeeniset mikro-organismit voidaan havaita mikroskoopissa.
  • Impressionäyte: Koiran iholle voidaan painaa objektilasi. Näytettä tulee jälleen tutkia mikroskoopin alla.
  • Asetaattiliuska: Tässä koiran ihoon kiinnitetään liuska ja irronneet ihosolut analysoidaan.
  • Biopsia: Tässä tapauksessa koiran ihosta otetaan koepala. Tämä on kajoavin menetelmä, mutta sen avulla saadaan eniten tietoa.

Jos tulehdus on korvissa, on käytettävä otoskooppia eli korvantähystintä. Ulkokorvien tarkastamisen lisäksi saatetaan tarvita kokeita.

Hoito

Koiran hiivatulehduksen hoito riippuu siitä, millä alueella tulehdus on. Jos infektio on esimerkiksi korvassa, määrätään yleensä sienilääkettä sisältäviä voiteita tai tippoja ja erityinen puhdistusrutiini. Vaikeissa tapauksissa määrätään suun kautta otettava systeeminen lääkitys.

Yleistyneen ihotulehduksen hoito edellyttää paikallisten sienilääkevoiteiden, -suihkeiden ja -shampoiden käyttöä. Jotta shampoo tehoaisi, sillä tulee pestä kylvyn aikana noin 10 minuuttia, 3–5 päivän välein ja 2–12 viikon ajan. Jos näistä ei ole apua, tarvitaan myös suun kautta otettava systeeminen lääkitys.

Ketokonatsoli, itrakonatsoli ja flukonatsoli ovat yleisimmin käytettyjä lääkkeitä.

Mitä toimenpiteitä kotona voi tehdä?

Vaikka koiran hiivatulehdus vaatii kaikissa tapauksissa eläinlääkärin hoitoa, toipumista voidaan nopeuttaa eräiden vinkkien ja toimenpiteiden avulla kotona:

  1. Puhdista koiran korvat säännöllisesti: Korvatulehduksia voidaan hoitaa erityisillä voiteilla, mutta koiran korvat kannattaa puhdistaa myös eläinlääkärin määräämällä suolaliuoksella.
  2. Pidä koiran tassut ja iho kuivina: Kosteus edistää hiivan leviämistä koiran iholla.
  3. Käy läpi koirasi ruokavalio: Hiivatulehduksesta kärsivällä koiralla voi olla hoitoa vaativa vitamiinipuutos.
Some figure

Ennaltaehkäisy on avainasia

Koiran hiivatulehdus syntyy, kun koiran terveydessä tai hygieniassa on parantamisen varaa. Siksi paras tapa ehkäistä sitä on huolehtia lemmikistä kaikilla mahdollisilla osa-alueilla. Hiivatulehdukselle alttiiden koirien (kuten shih tzu) omistajat esimerkiksi kylvettävät koiransa säännöllisesti sientä torjuvilla shampoilla.

Koiran hiivatulehduksen ennuste on hyvä lähes kaikissa tapauksissa. Vaikka hoito on yleensä pitkäkestoinen, useimmat koirat reagoivat hyvin edellä mainittuihin lääkkeisiin ja kutina lakkaa viikon kuluessa hoidon aloittamisesta. Jos noudatat eläinlääkärin neuvoja kaikissa edellä mainituissa asioissa, koirasi vointi paranee huomattavasti jo muutamassa päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yeast dermatitis in dogs, VCA Hospitals. Recogido a 17 de noviembre en https://vcahospitals.com/know-your-pet/yeast-dermatitis-in-dogs
  • Yeast infection in dogs, Small Door veterinary. Recogido a 17 de noviembre en https://www.smalldoorvet.com/learning-center/medical/yeast-infections-in-dogs

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.