Logo image
Logo image

Allergioista kertovat varoitusmerkit koirilla

3 minuuttia
Jotkut rodut ovat alttiimpia allergioille, mutta yksikään koira ei ole niiltä täysin suojassa. Tässä ovat varoitusmerkit, jotka kertovat koirien allergioista.
Allergioista kertovat varoitusmerkit koirilla
Georgelin Espinoza Medina

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Georgelin Espinoza Medina

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Allergia on elimistön liioiteltu reaktio aineille, joita normaalisti siedetään, ja se on reaktio, jota ei pitäisi syntyä. Allergia johtuu siitä, että immuunijärjestelmän toiminta on muuttunut ja se havaitsee nämä molekyylit vieraina. Ihmisten tavoin myös koirat voivat kärsiä allergioista. Tunnetko allergioista kertovat varoitusmerkit koirilla?

Monet rodut kärsivät allergioista, ja niitä voi esiintyä eri-ikäisillä koirilla. Ne voivat lisäksi johtua erilaisista aineista. On kuitenkin olemassa tiettyjä tyypillisiä merkkejä, joista koiran allergian voi tunnistaa. Tässä artikkelissa kerromme näistä merkeistä sekä siitä, mitä sinun tulisi näissä tapauksissa tehdä lemmikkisi terveyden parantamiseksi.

Koirien allergiat

Koirien erilaiset allergiset reaktiot kohdistuvat eri molekyyleihin, joita kutsutaan allergeeneiksi. Nämä hiukkaset ovat harmittomia useimmille ihmisille ja vaikuttavat vain allergikoihin, joilla ne aiheuttavat tyypillisiä tulehdusprosesseja. Allergeenit ovat peräisin joko ruoasta, ympäristöstä tai lääkkeistä. Joissakin tapauksissa allergikot reagoivat useampaan kuin yhteen molekyyliin.

Ruoka-aineallergioiden esiintyvyys on pieni. Niitä aiheuttavat allergeenit ovat suuria proteiineja. Yleisimpiä ovat muun muassa maito, vehnä, kananmuna, kala ja soija. Chilen yliopistossa vuosina 2009–2012 tehdyssä tutkimuksessa näiden sairauksien esiintyvyys oli 0,8 % 4 kuukauden – 14 vuoden ikäisillä koirilla.

Ympäristöallergioita voi esiintyä kausiluonteisesti tai jatkuvasti allergeenien lähteestä riippuen. Niitä aiheuttavat muun muassa pölypunkit, pöly, siitepöly, tietyt kasvit, sienet ja hyönteiset.

Andalusiassa tehdyissä tutkimuksissa osoitettiin yleisimmät allergeenit koirilla, joilla on atooppinen ihottuma. Tässä tapauksessa pääasiallisia aiheuttajia olivat eri punkkilajit, ja toisena olivat oliivipuun siitepöly, kirput ja pöly. Allergioita havaittiin lisäksi useammalle kuin yhdelle molekyylille.

Some figure

Mitkä ovat allergioista kertovat varoitusmerkit koirilla?

On olemassa erilaisia merkkejä, jotka voivat kertoa koiran allergiasta. Niitä ovat:

  • Kutina: Kutina on kaikkein yleisin ilmiö kaikenlaisissa allergioissa. Se ilmenee ihon punoituksena ja tulehduksena – yleensä kasvoissa, korvissa, kainaloissa, nivusissa ja peräaukon lähellä. Koiralla on nähtävissä raapimisjälkiä ja puremajälkiä, ja se liu’uttaa peräpäätään maata pitkin. Lisäksi koiralla voi esiintyä karvanlähtöä ja värin haalistumista tietyillä alueilla jatkuvan nuolemisen ja puremisen seurauksena.
  • Korvatulehdus: Tämä on yleisin koirien allergioihin liittyvä sekundaarinen sairaus.
  • Punaiset silmät: Koiran silmät voivat punoittaa ja vuotaa vettä.
  • Ruoansulatuskanavan ongelmat: Muita koiran allergiasta kertovia varoitusmerkkejä ovat ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten oksentelu, ripuli ja ilmavaivat.
  • Hengityselimistön häiriöt: Yskää, hengitysvaikeuksia ja aivastelua voi esiintyä.
  • Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä myös akuutteja allergisia reaktioita, joihin liittyy kasvojen turvotusta tai jopa anafylaktinen sokki. Jälkimmäinen vaatii välitöntä hoitoa, koska koiran henki on vaarassa.

Mitä tehdä, kun koiralla havaitaan merkkejä allergiasta?

Jos koiralla epäillään allergiaa, tarvitaan asiantuntevaa opastusta. Siksi koira on vietävä eläinlääkärille, joka voi tehdä lopullisen diagnoosin ja suositella sopivinta hoitoa.

Diagnosointi

Allergioiden diagnosointi ei ole kovin helppoa, ja se voi olla pitkä prosessi. Ensimmäiseksi eläinlääkäri tutkii oireet perusteellisesti ja sulkee pois muut syyt tai taudinaiheuttajat, kuten loiset. Jos muut mahdolliset syyt on suljettu pois ja oireet hoidettu, suoritetaan eliminaatiodieetti eli välttämisruokavalio, jotta voidaan selvittää, onko kyseessä ruoka-aineallergia.

Tätä ruokavaliota noudatetaan vähintään 8 viikon ajan. Tuona aikana koiralle annetaan ruokia, joita se ei ole aiemmin syönyt, jotta sen elimistö puhdistuu mahdollisista nautituista allergeeneista. Tarjolla on vain yksi proteiinilähde ja yksi hiilihydraattilähde (riisi tai peruna kuorineen). Vaihtoehtona on kotiruoka tai kaupan ruoka.

Eläinlääkäri laatii myös listan kaikista koiran ruokavalioon kuuluvista tavanomaisista ruoka-aineista. Jos terveydentila on kohentunut tämän välttämisjakson jälkeen, suoritetaan altistamisvaihe, jossa koiralle tarjotaan sen tavanomaisia ruokia allergian testaamiseksi. Tätä jatketaan vielä 7–15 päivän ajan. Jos oireita ilmenee uudelleen, aloitetaan taas eliminaatioruokavalio.

Jos eliminaatioruokavalio ei ole antanut lopullisia tuloksia ruoka-aineallergiasta, voidaan tehdä iho- tai serologisia testejä, joilla pyritään havaitsemaan herkkyys ympäristön molekyyleille, kuten siitepölylle, punkeille, pölylle, kirpuille jne.

Hoito

Some figure

Koska oireet voivat olla koirilla moninaisia, hoito on yksilöllistä. Allergiaan ei ole olemassa lopullista parannuskeinoa, vaan pyrkimyksenä on poistaa tai vähentää kliinisiä oireita ja parantaa elämänlaatua.

Tärkeintä on pyrkiä varmistamaan, että koira ei joudu kosketuksiin tulehdusprosessin aiheuttavan allergeenin kanssa. Siksi sille on tapauksesta riippuen tarjottava sopivaa ravintoa tai muokattava sen ympäristöä. Myös puhtauden ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää. Lisäksi koiran korviin on kiinnitettävä huomiota ja ne on puhdistettava säännöllisesti. Muista, että hoidosta vastaa eläinlääkäri.

Allergiasta kertovat varoitusmerkit koirilla ovat siis moninaisia ja ne riippuvat allergeenista ja kunkin koiran yksilöllisestä reaktiosta. Pienten merkkien huomioiminen voi olla ratkaisevaa ja auttaa sinua pääsemään oikean diagnoosin jäljille, aina tietenkin eläinlääkärin avustuksella. Vaikka prosessi onkin pitkä, omistajan sitoutuminen on oleellisen tärkeää koiran hyvinvoinnin saavuttamiseksi, ja se on ehdottomasti vaivan arvoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brazis, P., Queralt, M., Fondati, A., & Puigdemont, A. (2000). Alergia e intolerancia alimentaria en el perro y el gato. Consulta Revista Veterinaria, 8(72), 95-98.
  • Cajas, C. (2014). Descripción de casos de alergia alimentaria en perros. [Tesis de Grado, Universidad de Chile]. https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/132058
  • Córdova, E., & Trigo, F. (1999). Hipersensibilidad alimentaria canina. Veterinaria México, 30(1), 67-77.
  • Pérez-Aranda, M., Blanco, B., Hernández, E., Ginel, P. (2016). Resultados del test intradérmico en perros con dermatitis atópica: estudio retrospectivo de 176 casos en Andalucía. Clínica Veterinaria de Pequeños Animales, 36(4), 285-292.
  • Rejas, J. (2008). Dermatitis y reacciones adversas a los alimentos. Revista Electrónica de Veterinaria, IX(5), 1-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.