Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan

Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Söpö villakoira kuvattiin kävelemässä takajaloillaan, ja sosiaalisessa mediassa ihastuttiin videoon välittömästi. Koira näytti pystyvän kävelemään kahdella jalalla helposti, luonnollisesti ja ilman apua, mutta tosiasiassa kenenkään ei tulisi pakottaa koiraa kävelemään takajaloillaan, sillä tämä voi tehdä suurta vahinkoa eläimen keholle.

Tätä kävelyhetkeä pahempia ovat kuitenkin ne tunteja kestävät kidutuksen ja kaltoinkohtelun täyteiset koulutukset, joita jotkut sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi nousseet koirat joutuvat käymään läpi. Ja kaikki vain ihmisten viihdyttämisen vuoksi. Useimmat katsojat unohtavat, että tämän tyyppisten suosittujen videoiden takana voi olla kauhun, kivun ja kärsimyksen tarina.

Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan, sillä tämä  voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Lisäksi kohtelu voidaan luokitella jopa eläimen kaltoinkohteluksi.

Dou Dou on koira, joka kävelee kuin ihminen

Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan

Videossa ruskea villakoira Dou Dou hyppi ja juoksi samaan tapaan kuin ihmiset, eli kahdella takajalallaan itseään kannatellen. Tuhannet ihmiset olivat näkemästään hyvin hämmästyneitä ja kiinnostuneita.

Internetin vähemmän vastuulliset käyttäjät nauttivat videosta ja jakoivat sitä ällistyneinä koiran kyvyistä. Tämän jälkeen toinen ryhmä ihmisiä alkoi julkaista videoita niistä kammottavista käytännöistä, joihin koirat joutuvat alistumaan omistajien yrittäessä pakottaa niitä tekemään erilaisia temppuja.

Totuus tuli nopeasti ilmi; Dou Dou oli koira, jota sen kouluttaja saattoi kohdella kaltoin. Lähes kaikissa kuvissa villakoira seisoo kahdella jalalla ja puettuna erilaisiin mekkoihin – aivan kuin se olisi ihmistyttö. Eläinsuojeluaktivistit kauhistuivat siitä, että ihmiset yrittävät kouluttaa eläimiään saadakseen suurta huomiota sosiaalisessa mediassa.

PETA liittyi kritisoijiin

Ei vienyt kauan, että PETA – maailman suurin eläinten oikeuksia puolustava järjestö – otti asiaan kantaa: “Eläimet eivät ole olemassa ihmisten viihdykkeeksi, piste.” Tällä ja muilla viesteillään aktivistit pyrkivät saamaan ihmiset miettimään ennen kuin painavat Tykkää-painiketta eläinvideoiden kohdalla.

Tämä ilmiö vaikuttaa olevan sen kulttuurin tuotetta, joka pyrkii inhimillistämään eläimiä todella liioitellulla tai epäterveellä tavalla.

Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan

Koirat kävelevät ja juoksevat käyttäen kaikkia neljää raajaansa. Koiran takajalat on tarkoitettu tukemaan vain noin 60% koiran koko painosta.

Ihmisellä on kyky tukea jaloilleen koko kehonsa paino vahvojen lihastensa avulla, mutta koirilla tilanne on eri. Oppiessaan kävelemään kahdella jalalla, koira pakottaa lihaksensa ja luunsa kestämään liiallista painoa epäluonnollisessa ja epämukavassa asennossa.

Jotkut koirat pystyvät ja haluavat nousta seisomaan takajaloilleen, mutta tämä on vain nopea liike, eikä siis pystyasennossa kävelemistä. Omistajat, jotka kouluttavat koiriaan kävelemään ihmisten tavoin, saavat tämän aikaan fyysisellä väkivallalla ja pelkoa aiheuttamalla.

Monet eläinlääkärit uskovat tämän käytännön  voivan aiheuttaa suuria ongelmia koiran selkärangassa ja polvissa. Vaikutus riippuu kunkin koiran ominaisuuksista.

Omistajan versio tarinasta

Älä koskaan pakota koiraa kävelemään takajaloillaan

Jokin aika sitten Dou Doun omistaja julkaisi argumenttejaan videota koskien. Omistajan nimi on Wen, ja hänen mukaansa koira on kävellyt pystyasennossa muutaman kuukauden iästä lähtien. Omistaja sanoo uskovansa, että lemmikki kärsii oudosta synnynnäisestä tilasta, jonka ansiosta se pystyy kävelemään takajaloillaan ilman ongelmia.

Tiedetään kuitenkin, että olemassa on kouluttajia, jotka saavat koirat kävelemään tällaisella epäluonnollisella tavalla. Lisäksi joissakin videoissa näyttää siltä, että Wen antaa koiralleen käskyjä, mikä on tietysti kritisoijien mielestä epäilyttävää.

Tiedämme, että eläinten inhimillistäminen äärimmäisyyksiin asti voi johtaa kaltoinkohteluun. On yksi asia tuntea samaa rakkautta koiraa kuin perheenjäsentä kohtaan ja toinen pakottaa koira käyttäytymään kuin ihminen. Tämä saa aikaan ajatuksia eläimeen kohdistuvasta julmuudesta.

Velvollisuutemme eläimiä rakastavina ihmisinä on ottaa selvää taustoista, välttääksemme tukemasta asiaa, jota markkinoidaan “sirkuksena”, mutta joka saattaa itse asiassa olla julmuutta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.