5 hälytysmerkkiä koiran käytöksessä
Koiran omistaja tuntee koiransa paremmin kuin kukaan muu. Omistaja tietää, mikä on koiralle normaalia käytöstä ja mikä epänormaalia.
Monet asiat koiran käytöksessä saattavat olla outoja tai jopa hauskoja, mutta joissain tapauksissa tämän tyyppinen käytös voi olla merkki siitä, että jokin on pielessä. Seuraavassa käsittelemme yleisimpiä merkkejä siitä, että koiralla ei ole kaikki hyvin.
Viisi merkkiä koiran hädästä
1. Koira laahaa takapuoltaan maata pitkin
Jos koirallasi on tapana laahata takapuoltaan maata pitkin, on tämä useimmiten yhteydessä koiran tarpeiden tekemiseen ja sen haluun puhdistaa itseään. Jos tähän käytökseen yhdistyy jatkuva alueen nuoleminen, on kyseessä luultavasti anaalirauhasten tulehdus. Tämä tulehdus aiheuttaa koiralle jatkuvaa kutinaa ja kipua.
Anaalirauhaset sijaitsevat koiran peräaukon ympärillä ja erittävät anaalirauhaseritettä. Eritteen voimakas haju auttaa koiria tunnistamaan ja yksilöimään toisensa. Juuri tämän eritteen takia koirat siis haistelevat toistensa takapuolia ja tunnistavat siten toinen toisensa.
Jos anaalirauhaset ovat tukkeutuneet, ne eivät pysty tyhjenemään normaalisti, jonka vuoksi koira hankaa takamustaan maata vasten. Tällä käytöksellä koira yrittää avittaa nesteen ulos pääsyä.
Vaikka tämä käytös voi ihmisen mielestä olla jopa hauskaa, se aiheuttaa koiralle kipua ja epämukavaa oloa. Tämän vuoksi olisi hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka voi tyhjentää rauhaset ja määrätä muita hoitotoimenpiteitä.
2. Koira jahtaa häntäänsä
Tämä asia on varmasti yksi huvittavimmista koiran käytöksistä, mutta se ei kuitenkaan aina ole merkki siitä, että koiralla on kaikki hyvin. Vaikka koiran oman hännän jahtaaminen on hauskan näköistä, tätä käytöstä tulisi kuitenkin tarkkailla, sillä se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta.
Jos koira jahtaa häntäänsä satunnaisesti, ei ole syytä huolestua. Jos käytöksestä kuitenkin tulee pakonomaista, voi koirasi kärsiä psyykkisistä ongelmista, kuten pakkoliikkeistä tai pakonomaisesta ajattelusta.
Tämän ongelman takana ovat usein erinäiset pelkotilat, tylsistyminen tai stressi. Koirat, jotka eivät saa tarpeeksi aktiviteettejä tai viettävät suurimman osan ajastaan lukittuina häkkiin, kärsivät usein näistä ongelmista.
Koira, joka jahtaa häntäänsä pakonomaisesti, voi myös kärsiä selkäkivuista tai dermatologisista ongelmista selän alueella. Jos koirasi käytös huolestuttaa sinua, olisi hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
3. Koira hankaa päätään
Jos koirasi hankaa päätään mihin tahansa sen lähellä olevaan esineeseen, on syytä huolestua. Yleisin syy tämän kaltaiseen käytökseen on silmätulehdus. Koira yrittää lievittää kutinaa ja epämiellyttävää oloa hankaamalla päätänsä pakonomaisesti.
Toinen mahdollinen syy tälle käytökselle voi löytyä koiran suusta. Koiran hampaiden väliin juuttunut ruoka tai jokin muu esine voi aiheuttaa koiralle epämukavaa oloa, ja se yrittää päätään hankaamalla helpottaa tilannetta.
4. Kyyristyminen etujaloille
Yleisesti koiran kyyristyminen etujaloilleen yhdistetään leikkiin ja hauskanpitoon. Joskus tämä voi kuitenkin olla merkki vakavammasta ongelmasta. Jos koira toistuvasti kyyristyy etujalkojensa varaan tilanteesta riippumatta, voi se kärsiä pahoista vatsakivuista.
Jos epäilet, että koirasi saattaa kärsiä vatsakivuista tai muista suolisto-ongelmista, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.
5. Pakonomainen raapiminen
Jos koirasi raapii itseään normaalia enemmän, eikä raapiminen vähene ajan kuluessa, koirasi kärsii mitä todennäköisimmin jostakin ihosairaudesta. Koiran kutiamisen syynä ovat useimmiten kirput, punkit tai syylät.
Ota yhteys eläinlääkäriin, jotta saat varmistuksen siitä, mikä koirasi kutinan aiheuttaa, ja näin ollen koirasi saa asianmukaisen hoidon.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.