Logo image
Logo image

4 synnytyksen jälkeistä komplikaatiota kissoilla

2 minuuttia
4 synnytyksen jälkeistä komplikaatiota kissoilla
Érica Terrón González

Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Érica Terrón González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos kotona asuu raskaana oleva kissa, omistaja tai kasvattaja todennäköisesti huokaisee helpotuksesta synnytyksen ollessa ohi. Vaikka synnytyksestä selvittäisiin ongelmitta, vaara ei ole täysin ohi, sillä tietyt raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot voivat nostaa päätään vielä myöhemmässäkin vaiheessa. Seuraavaksi esittelemme neljä kissoilla esiintyvää synnytyksen jälkeistä komplikaatiota, joiden varalta omistajan tai kasvattajan on hyvä tarkkailla synnyttänyttä eläintä. Mikäli emon käytöksessä tai voinnissa huomataan muutoksia, on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

4 synnytyksen jälkeistä komplikaatiota kissoilla

1. Kohtutulehdus

Metriitti eli kohdun akuutti bakteeritulehdus ilmenee yleensä noin viikko synnytyksen jälkeen. Sen tavallisimmat aiheuttajat ovat Escherichia coli sekä streptokokki- ja stafylokokki-bakteerit. Kohtutulehdukselle altistavia tekijöitä ovat:

  • Pitkä synnytys
  • Synnytykseen liittyvät ongelmat
  • Epähygieeninen ympäristö
  • Ongelmat kohdun palautumisessa
  • Istukkaretentio
  • Synnytyksen aikainen interventio
  • Aikaisempi abortti
Some figure

Kohtutulehduksen tyypillisiä oireita ovat märkäinen emätinvuoto, apaattisuus, vatsan aristus, oksentelu, lisääntynyt juominen ja kuume. Joissain tapauksissa märkä ei vuoda ulos, vaan kerääntyy kohtuun, jolloin kissan vatsa tuntuu paineltaessa turvonneelta ja pinkeältä. Kohtutulehdus voi aiheuttaa elimistön kuivumisen ja verenmyrkytyksen, eli kyseessä on hengenvaarallinen tila. Jos kohtuun kertyy tulehduseritettä, on vaarana kohdun repeytyminen. Kohtutulehdusta hoidetaan antibiootein ja tarvittaessa leikkaushoidolla.

2. Mastiitti

Mastiitti on bakteeriperäinen maitorauhaskudoksen tulehdus. Kyseessä on synnytyksen jälkeinen komplikaatio, joka voi johtua esimerkiksi imetykseen liittyvistä ongelmista, huonosta hygieniasta tai traumasta. Lievässä tulehduksessa maitorauhaskudos on hieman turvonnut, kun taas vakavammassa tapauksessa kissalle nousee kuume, jonka aiheuttaa kivulias, paiseinen ja ulseroiva tulehdus.

Lievä mastiitti saadaan hoidettua kohtalaisen helposti laajakirjoisilla antibiooteilla. Tukihoitona voidaan käyttää lämpöhauteita ja vesihuuhtelua. Sen sijaan akuutti tulehdus voi olla hyvin vakava ongelma ja saattaa vaatia masektomian.

Some figure

3. Istukkaretentio

Istukkaretentio tarkoittaa istukan jäämistä kohtuun synnytyksen jälkeen. Ongelma on kissoilla harvinainen, mutta toisinaan omistaja tai kasvattaja huomaa, ettei istukka poistu kohdusta pentujen syntymän jälkeen. Emo voi kärsiä jopa viikkojen ajan vihreän värisestä, pahanhajuisesta emätinvuodosta. Mikäli sen yleiskunto heikkenee, se ei välttämättä pysty imettämään pentujaan. Vakavissa tapauksissa istukkaretentio voi aiheuttaa verenmyrkytyksen. Tällöin istukan tai sen jäämien poistaminen kohdusta on tarpeen.

4. Hypokalsemia

Hypokalsemia tarkoittaa veren liian suurta kalsiumpitoisuutta. Vaiva ilmenee kissoilla yleensä laktaation aikana, mutta voi alkaa jo päiviä ennen synnytystä. Vaikka myös ensimmäisen pentueensa synnyttänyt kissa voi kärsiä hypokalsemiasta, ongelmaa tavataan yleensä kaksi tai useampia kertoja synnyttäneillä naarailla tilanteissa, joissa pentue on suuri.

Sairastunut kissa on yleensä väsynyt, unelias ja kuumeinen ja saattaa kärsiä vapinasta, kouristuksista, lihasten nykimisestä ja hypertermiasta. Liikkuminen voi olla vaikeaa ja koordinoimatonta. Hypokalsemiaa hoidetaan antamalla kissalle suonensisäisesti kalsiumglukonaattia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • King L, Boag A. BSAVA manual of canine and feline emergency and critical care. 2nd ed.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.