Asiantuntijoiden mukaan raaka lemmikkieläinten ruoka ei ole terveellisempää
Lemmikkieläinten ruoka on aihe, jonka ympärillä käydään kiivasta keskustelua. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan raaka lemmikkieläinten ruoka ei ole sen terveellisempää kuin muukaan ravinto, ja se voi heidän mukaansa olla jopa vaarallista lemmikille ja myös lemmikin kanssa asuville ihmisille, erityisesti vanhuksille ja lapsille. Toiset ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että se on eläimille turvallinen ja jopa ihanteellinen ruokavalio.
Joidenkin tutkijoiden mukaan raakaruoalla syöttämisestä ei ole hyötyä, mutta yhä useammat ihmiset ovat valinneet sen lemmikkinsä ruokintamenetelmäksi. Esimerkiksi Alankomaissa 50 % koiranomistajista sanoo käyttävänsä raakaa lihaa lemmikkinsä pääasiallisena ravintona. Kerromme tässä artikkelissa, miksi tämä ei kuitenkaan välttämättä ole suositeltava ruokavalio lemmikille.
Mikä on BARF-ruokavalio?
BARF-ruokavalio (Biologically Appropriate Raw Food) on raakaan lihaan pohjautuva ruokintamenetelmä, jota jotkut pitävät suotuisimpana ja luonnollisimpana ruokavaliona lemmikeilleen. Tämä ruokavalio sisältää lihan lisäksi teurasjätteitä, luita, hedelmiä, vihanneksia, öljyjä ja pähkinöitä.
Tätä ruokintamenetelmää – jossa ei käytetä lainkaan jalostettuja elintarvikkeita – hyödyntävät ne, joiden mielestä koirien ja kissojen ominaisuudet jo osoittavat, että niiden elimistöä ei ole tarkoitettu ravittavaksi kroketeilla tai vastaavilla. Toisin sanoen ensisilmäyksellä se näyttää varmasti terveellisemmältä ja luonnonmukaisemmalta vaihtoehdolta.
Hyödyt ja haitat
BARF-ruokavalion puolustajat väittävät, että tämä menetelmä kohentaa lemmikin turkin kuntoa ja auttaa vahvistamaan sen immuunijärjestelmää. BarfChilen lääketieteellisen johtajan mukaan pitkälle jalostettu ruoka on omistajalle helppo valinta, mutta se voi olla haitaksi eläimen suoliston mikrobiomille. Hänen mukaansa jalostetut elintarvikkeet johtavat sairauksiin kuten diabetes tai liikalihavuus.
Jotkut asiantuntijat puolestaan väittävät, että raaka lemmikkieläinten ruoka ei ole terveellisempää. Toisin kuin BARF-ruokavalion kannattajien mielestä, näiden ihmisten mukaan kyseisestä ruokavaliosta puuttuu ravintoaineita ja se voi olla haitaksi eläinten hampaille, suolistolle ja muille elimille.
Mitä seurauksia raa’an ruoan syömisestä voi olla lemmikille?
Euroopan tiedeneuvoston mukaan raakaa ravintoa syövät lemmikit voivat helposti erittää patogeenisiä/zoonoottisia bakteereja ulosteisiinsa. Tässä on vaarana niiden leviäminen ihmisiin suorassa kontaktissa. Leviäminen tapahtuu yleensä myös ristikontaminaation kautta keittiössä ruoanvalmistuksen jälkeen.
BARF-ruokavalio merkitsee sitä vastustavien asiantuntijoiden mukaan sitä, että eläimillä on riski altistua bakteereille.
Raakaan ruokavalioon liittyy lisäksi suuri ravintoainepuutosten riski etenkin nuorten, kasvavien eläinten kohdalla. Käsittelemätön ravinto voi nimittäin edistää joidenkin loisten lisääntymistä, koska ne saavat biologisen kiertonsa loppuun, kun lihansyöjät nielevät raakoja tai alikypsennettyjä eläinproteiineja.
Loiset ruoassa
Iso-Britannian eläinlääkäriliiton julkaisema tutkimus vakuuttaa löytäneensä bakteereja, kuten salmonellaa ja kampylobakteeria, raakaan lihaan pohjautuvista koirien ruokavalioista. Nämä bakteerilajit kykenevät siirtymään eläimistä ihmisiin vaarantaen koiran kanssa asuvien ihmisten terveyden, jos nämä saavat tartunnan.
Näissä ruokavalioissa käytettyjä teurasjätteitä ei tutkimuksen mukaan edes käsitellä mitenkään mikrobipitoisuuden vähentämiseksi. Tämän riskinä on se, että niissä on patogeenisia mikro-organismeja, joista on kiistattomasti suoraa haittaa eläimille.
Tutkimuksessa tällaisen ruoan havaittiin sisältävän myös Enterobacteriaceae-sukuun ja Clostridium perfringens -lajeihin kuuluvia bakteereja. Siksi on tärkeää tarkoin harkita, hyödyttääkö tällainen ruokavalio todella lemmikkiä. Joillakin eläimillä on herkkä vatsa, ja vääränlainen ruokavalio voi vaikuttaa niihin voimakkaasti.
Näin ruokit lemmikkisi oikein
Lemmikille sopivan ruokavalion löytämiseksi on tärkeää ensin keskustella alan ammattilaisen kanssa. Asiantuntija osaa neuvoa, mitä lemmikkisi ruokinnassa tulisi ottaa huomioon. Lemmikkiä ei missään nimessä kannata altistaa tarpeettomasti vaaralle tarjoamalla sille huonoa ravintoa.
Ruoan kypsentäminen voi hyvinkin olla parempi ja turvallisempi vaihtoehto lemmikillesi. Voit myös käyttää raakaan ruokaan erillisiä keittiövälineitä estämään bakteerien leviämistä muihin välineisiin. Ja jos ehdottomasti haluat käyttää raakaa lihaa lemmikkisi ruokavaliossa, se on tärkeää ostaa luotettavasta ja hygieenisestä paikasta.
Liha kannattaa pitää erillään muusta ruoasta ja välttää sen antamista antibioottikuurilla olevalle koiralle, sillä se voi lisätä sen bakteeriresistenssiä.
Muista vielä lopuksi, että oikeanlainen ruokavalio tekee lemmikistä terveen ja onnellisen. Lemmikin terveys on etusijalla, ja sinun on otettava huomioon myös se, että lemmikkisi taudit, virukset tai bakteerit voivat vaikuttaa haitallisesti myös sinun terveyteesi. Ruoan oikeaoppinen käsittely on välttämätöntä riskien ehkäisemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dietas a base de carne cruda. ESCCAP. Recogido el 7 de julio de 2021 de: https://www.esccap.org/uploads/docs/t5pxkfax_1057_ESCCAP_Raw_Meat_Fact_Sheet__Spanish_v2.pdf
- Hellgren, J., Hästö, L.S., Wikström, C., Fernström, L.-L. and Hansson, I. (2019), Occurrence of Salmonella, Campylobacter, Clostridium and Enterobacteriaceae in raw meat-based diets for dogs. Veterinary Record, 184: 442-442. Recogido el 7 de junio de 2021 de: https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/action/showCitFormats?doi=10.1136%2Fvr.105199
-
¿Es mejor alimentar a las mascotas con comida casera o comida procesada?. BBC. Recogido el 7 de junio de 2021 de: https://www.bbc.com/mundo/noticias-44787326
-
Empert-Gallegos, A., Hill, S., & Yam, P. S. (2020). Insights into dog owner perspectives on risks, benefits, and nutritional value of raw diets compared to commercial cooked diets. PeerJ, 8, e10383.
- Morelli, G., Stefanutti, D., & Ricci, R. (2021). A Survey among Dog and Cat Owners on Pet Food Storage and Preservation in the Households. Animals, 11(2), 273.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.