Logo image
Logo image

Maailman kallein koirarotu ja sen surullinen kohtalo

3 minuuttia
Aristoteleen ja Marco Polon sanat vaikuttivat omalta osaltaan tämän alkukantaisen koirarodun ylelliseen maineeseen. Tiibetinmastiffin on sanottu olevan maailman kallein koirarotu, ja aikojen saatossa moni on käärinyt suuret rahat näitä koiria hyödyntämällä. 
Maailman kallein koirarotu ja sen surullinen kohtalo
Eugenio Fernández Suárez

Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, mikä on maailman kallein koirarotu? Vaikka tiibetinmastiffi ei ole enää tänä päivänä koiraroduista kallein, se on aikoinaan mielletty hyvin ylelliseksi roduksi. Vuosia sitten alkukantainen ja suurikokoinen tiibetinmastiffi nimettiin maailman kalleimmaksi koiraroduksi.

Seuraavaksi kerromme, miksi tätä koirarotua on kutsuttu maailman kalleimmaksi ja mikä tähän tilanteeseen johti. Lisäksi kerromme, miten kalleuden tuloksena oli – surullista kyllä – monen koiran hylkääminen.

Tiibetinmastiffin vaatimattomat lähtökohdat

Vaikka monet yhdistävät tiibetinmastiffin ylellisyyteen, rotu on alun perin kotoisin olosuhteista, jotka ovat kaukana luksuksesta. Vuosituhansien ajan rodun edustajat vartioivat tiibetiläisiä kyliä ja luostareita ja olivat paimenten seuralaisia.

Aristoteles mainitsi rodun teksteissään ja Marco Polo vaikuttui rodun kauneudesta. Rotu erottui muista lähes myyttisellä ulkomuodollaan, joka onkin todella vaikuttava ja upea. Juuri tällaiset legandat vaikuttivat siihen, että tiibetinmastiffista tuli maailman kallein koirarotu.

Tiibetinmastiffin voimakas haukku ja leijonamainen ulkomuoto ovat eräitä syitä siihen, että moni maksoi aikoinaan maltaita saadakseen tällaisen koiran palatsiinsa tai kartanoonsa. Tiibetinmastiffit olivat erityisen suosittuja Euroopan yläluokan keskuudessa.

Joitain vuosia sitten Kiinassa myytiin yksivuotias tiibetinmastiffipentu noin 1,4 miljoonalla eurolla, ja pennun arvioidaan olevan kallein koskaan myyty koira.

Some figure

Maailman kallein koirarotu ei kuitenkaan sovi ylelliseen elämään

Koirarotujen luonti on hyvin monimutkainen asia. Tällöin tarvitsee valita tiettyjä piirteitä ja sitten sukupuita näiden piirteiden löytämiseksi. Usein ne ovat vain esteettisiä piirteitä, mutta jotkut ovat enemmänkin käytännön hyötyä tuovia, kuten on tiibetinmastiffin kohdalla.

Ihmiset eivät nimittäin valinneet näitä koiria vain niiden ulkonäön vuoksi, sillä tiibetinmastiffia käytettin vuosituhansia suojelemaan karjaa jäisillä Himalajan vuorilla. Se on voimakas koira, jolla on aktiivinen suojeluvaisto – tämä vaisto on piirre, joka tulee suoraan koiran perintötekijöistä.

Olisi muistettava, että tämä koira sopii parhaiten kylmiin ilmastoihin ja avariin tiloihin. Se on työkoira, joka sopii etenkin suojaamaan karjaa saalistajilta, kuten esimerkiksi lumileopardilta ja varkailta. Ja juuri tämän vuoksi kyseisen rodun koirat eivät ole hyvä valinta ensimmäiseksi lemmikiksi tai niille ihmisille, jotka eivät pysty tarjoamaan eläimelle runsaasti fyysistä aktiivisuutta. Tiibetinmastiffi voi kuitenkin olla aivan oivallinen lemmikki sopivalle omistajalle.

Tiibetinmastiffien kalleus ja hylkääminen

Rodulla oli pitkään liioitellun ylellinen maine, mikä sai koirien hinnat nousemaan pilviin tietyissä maissa. Pentuja myös tuotettiin paljon ja koiria mainostettiin käsitellyillä kuvilla, joissa pyrittiin esittämään koirat lähes maagisina olentoina. Tilanne ajautui siihen, että esimerkiksi Kiinassa sadat kasvattajat eivät enää pystyneet hyötymään kasvattamistaan pennuista, ja koiria hylättiin suuria määriä.

Some figure

Koiria, jotka kuuluivat kerran maailman kalleimpaan rotuun, löytyy nyt Kiinassa sadoilta kaduilta kodittomina. Monessa tapauksessa ihmiset ovat itse asiassa hylänneet niitä teurastamoihin. Voidaan tietysti ajatella, että kiinalaisilla on aivan yhtä suuri oikeus syödä koiria kuin meillä eurooppalaisilla on oikeus syödä jäniksiä tai lehmiä. He ovat kuitenkin saaneet paljon kritiikkiä tästä julmuudestaan ja siitä, miten karmeissa olosuhteissa eläimiä pidetään teurastamoissa.

Tiibetinmastiffin surullinen tilanne kertoo hyvin siitä, mitä vaaroja massiivisella koiratuotannolla ja kulutuskulttuurilla voi eläimille olla. Näiden asioiden tuloksena tiibetinmastiffista on tullut pelkkä koriste-esine. Sellaisen eläimen kaupallistaminen, joka eli vuosituhansien ajan eräällä maailman vaikeimmista ympäristöistä ihmisen seurana, on ehdottomasti väärin. Tiiibetinmastiffista on tullut uhri, jonka ihminen on siirtänyt sen alkuperäisestä elinypäristöstä ihan toisenlaiseen.

Rodusta on tullut esimerkki siitä, että ei ole ollenkaan yksinkertaista ja kaikille sopivaa olla lemmikin omistaja. Tämä on asia, joka vaatii tarkkaa harkintaa, eikä siinä saisi langeta meille niin tuttuun kulutuskulttuurin ansaan. Tulee muistaa, että koirat ovat eläviä olentoja, joilla on oikeasti tunteet ja jotka ovat olleet ihmisen parhaana toverina jo esihistoriallisista ajoista lähtien.

Toisaalta voidaan onneksi sanoa, että sadat tiibetinmastifit elävät edelleen Tiibetissä rodun alkuperäisellä seudulla. Täällä ne edelleen suojelevat ihmisiä ja karjaa kaukana niistä ongelmista, jotka ihmisen ahneus on monille rodun yksilöille aiheuttanut.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.