Koiranpennun ruokinta
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros
Koiran ravinnolliset tarpeet riippuvat sen iästä, koosta, terveydentilasta ja aktiivisuudesta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi koiranpennun ruokinta eroaa selvästi aikuisen tai jo ikääntyvän lajitoverin ruokinnasta. Vastuullinen omistaja varmistaa, että oma lemmikki saa tarpeisiinsa sopivaa ruokaa aina ensimmäisestä uudessa kodissa vietetystä päivästä alkaen.
Muiden nisäkkäiden tavoin myös koiranpennut aloittavat elämänsä juomalla emonsa maitoa. Sen lisäksi, että imettäminen vahvistaa emon ja pennun sidettä, se tarjoaa pennulle sen kasvun kannalta välttämättömiä ravintoaineita ja vahvistaa sen immuunijärjestelmää.
Koiranpennun ruokinta
Vastasyntyneelle koiranpennulle parasta ravintoa on siis emon maito. Emo imettää pentujaan keskimäärin kuuden viikon ajan, joskin rotujen ja yksilöiden välillä on eroja. Emo alkaa pikkuhiljaa vieroittaa pentuja vähentämällä imettämistä jo pentujen viidenteen elinviikkoon mennessä. Jos pentu ei jostain syystä voi juoda emon maitoa, sitä täytyy ruokkia koirille tarkoitetulla maidon korvikkeella.
Noin 6-8 viikon iässä koiranpennut alkavat syödä yksinomaan kasvavalle pennulle tarkoitettua ruokaa. Tässä vaiheessa pentu syö 4-6 pehmeästä ruoasta koostuvaa ateriaa päivässä. Pikkuhiljaa päivittäisten aterioiden määrä vähennetään kolmeen, ja lopulta aikuinen koira syö tyypillisesti kaksi kertaa vuorokaudessa.
Koiranpennulle ei tule antaa liikaa ruokaa, sillä se voi muiden ongelmien lisäksi vahingoittaa eläimen ruoansulatusjärjestelmää ja aiheuttaa ylimääräistä painetta luustolle. Suuren painomäärän kerryttäminen lyhyessä ajassa ei tee hyvää eläimen terveydelle. Ei ole olemassa tiettyä ruokamäärää, joka sopisi jokaiselle koiranpennulle, vaan kaikki riippuu eläimen iästä, rodusta, aktiivisuudesta, terveydentilasta ja muista ominaisuuksista. Valmistaja listaa viitteelliset ruokintamäärät koiranruokapakettiin, mutta eläinlääkäri on aina paras henkilö neuvomaan pennun ruokinnan suhteen.
Oikean ruoan valitseminen on hyvin tärkeää, jotta koiranpentu saa siitä kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Penturuoassa tulisi olla enemmän energiaa kuin aikuisen koiran ruoassa, minkä lisäksi proteiinin, vitamiinien ja hivenaineiden – etenkin kalsiumin, magnesiumin, raudan, sinkin ja D-vitamiinin – määrä on yleensä korkeampi.
Koiranpennun ruokinnassa huomioitavia asioita
- Kotitekoinen ruoka ei ole yleensä paras vaihtoehto koiranpennun ravintotarpeita ajatellen. Jatkuva kotiruon syöttäminen voi aiheuttaa tiettyjen ravintoaineiden puutetta tai ylimäärää, mikä voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia.
- Tietyt ihmisten syömät ruoat ovat myrkyllisiä koirille. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi sipuli, suklaa ja viinirypäleet.
- Luonnollinen kuivaruoka on hyvä vaihtoehto koiranpennun vieroittuessa emon maidosta. Tällainen ruoka sisältää oikean määrän vitamiineja, kuitua ja proteiineja takaamaan pennun kasvun ja terveen elämän.
- Noin kuuden kuukauden iässä koira siirtyy pentuvaiheesta teini-ikään. Tässä vaiheessa koiran täytyy saada tarpeeksi luita vahvistavaa kalsiumia ja fosforia.
- Nesteytyksestä huolehtiminen on erittäin tärkeää. Pentu tarvitsee jatkuvaa nesteytystä pysyäkseen terveenä, ja tämän vuoksi koiralla tulee olla aina saatavillaan puhdasta ja raikasta vettä. Tämä on erityisen tärkeää, jos eläin syö kuivaruokaa.
- Pentua ei tule ruokkia juuri ennen fyysisiä aktiviteetteja tai välittömästi niiden jälkeen. Jos mahdollista, ruokailun ja liikunnan väliin kannattaa jättää tunti. Koiralle tekee hyvää levätä hetki ruokailun jälkeen, sillä tämä estää mahdolliset ruoansulatusongelmat ja vatsakivun.
- Omistaja saattaa törmätä vastarintaan koiranpentua ruokkiessaan. Tämän vuoksi pennun ruokailua on tärkeä valvoa, varmistaen, että koira syö kaiken ruoan. Säännöllisen ruokinta-aikataulun laatiminen ja rauhallisen ja puhtaan ruokailualueen varaaminen auttaa pentua oppimaan uudet rutiinit. Jos lemmikki ei halua tyhjentää ruokakuppiaan, voi omistaja hyödyntää erilaisia pelejä ja leikkejä syömisen rohkaisemisessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Purina. Developing Feeding Routine For Your Puppy. (S f). Recuperado de https://www.purina.com.au/Puppies/Feeding/Routine#.XhBvVxdKgyl
- Purina. Feeding your puppy. (S f). Recuperado de https://www.purina-latam.com/en/car/purina/note/puppy/feeding-your-puppy
- Purina. Feeding Your Puppy – The Complete Guide. (S f). Recuperado de https://www.purina.co.uk/dogs/key-life-stages/puppies/feeding-your-puppy
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.