Logo image
Logo image

Miksi koirat ajattelevat koko ajan syömistä?

2 minuuttia
Oletko koskaan huomannut, että koirat eivät lakkaa ajattelemasta syömistä? Jos näin on, tämä artikkeli voi auttaa sinua hallitsemaan koirasi ruokailutottumuksia.
Miksi koirat ajattelevat koko ajan syömistä?
Kirjoittanut Equipo Editorial
Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2024

Koirilla on monia upeita ominaisuuksia, jotka erottuvat muista elävistä olennoista. Niillä on kuitenkin myös hyvin erikoisia piirteitä, jotka määrittelevät ne aivan erityisellä tavalla. Yksi niistä on ahmiminen. Kyllä, nämä karvaiset ystävämme ovat luonnostaan suursyöjiä. Se on niille jotain synnynnäistä. Koirat ajattelevat syömistä koko ajan.

Varmasti monta kertaa olet huomannut, että kun laitat ruokaa, koirasi juoksee kuin imuri poimimaan lattialle pudonneita ruoanpalasia. Sillä ei ole väliä, onko se juuri syönyt vai ei, se tekee näin aina. Miksi koiratvät ei lakkaa ajattelemasta syömistä? Tänään se selviää.

Tutkimus osoittaa, että koirat ajattelevat koko ajan syömistä biologisista syistäKoirat ajattelevat koko ajan syömistä.

Näyttää siltä, että koirien lihavuuteen liittyvän geenin muuttuminen on yhteydessä koirien pakkomielteeseen syödä kaikki löytämänsä. Ilmeisesti tätä geenimuutosta esiintyy enemmän labradoreilla. Kokeessa havaittiin myös, että nämä koirat ovat helposti koulutettavissa yhdellä keksillä.

Cambridgen yliopiston eläinlääkäri Eleanor Raffan vastasi tästä tutkimuksesta, jossa käytettiin maatilakoiria. Kaikista tässä tutkimuksessa käytetyistä koirista labradorinnoutajat olivat lihavimpia, ja niillä on taipumus tuntea pakkomiellettä syömisestä enemmän kuin muilla koiraroduilla.

Tähän tutkimukseen valittiin 18 lihavaa ja 15 laihaa koiraa. Ensin tunnistettiin lihavuuteen liittyvät geenit, ja havaittiin, että POMC-geenin vaihtelu voisi olla syynä ahdistukseen ja liikalihavuuteen. Miksi?

Tämä geeni on vastuussa siitä, että se kertoo aivoille ja vatsalle, että keho on ravittu eikä lisää ruokaa tarvita. Se tekee tämän luomalla kylläisyyden tunteen, jossa ei ole tilaa ruoalle. Tämän geenin variaatio taas estää kylläisyyden käskyn antamisesta vastaavien neuropeptidien ja endorfiinien syntymisen, jolloin syntyy ahdistuneisuutta.

On siis kuitenkin mahdollista, että tämä geneettinen poikkeavuus selittää, miksi labradorinnoutajat ovat kaikkein parhaiten koulutettavissa olevia avustajakoiria.

Parhaat avustajakoirat?

Opaskoiraksi, terapiakoiraksi tai auttajaksi kouluttautumiseen kuuluu aina myös ruokaa, jota koirat rakastavat. Tämä voisi selittää, miksi suurin osa näihin tehtäviin määrätyistä koirista on labradorinnoutajia.

Raffanin mukaan “on yllättävää, että ne tuntevat enemmän motivaatiota ruoan suhteen, ja siksi niiden mahdollisuudet tulla valituksi avustus- tai terapiakoiriksi ovat paljon suuremmat kuin muiden rotujen koirien.” Raffan ei kuitenkaan halua sanoa sitä varmaksi. Vaikka se on hyvin looginen hypoteesi, sitä voisi sanoa liikaa, eikä sitä ole todistettu millään tieteellisellä pohjalla.

Entä jos koirani geenit aiheuttavat sen jatkuvan ruoan ajattelemisen?

Some figure

No, ei tarvitse olla huolissaan, jos koirallasi on tämä geneettinen poikkeavuus, koska se voi elää normaalia elämää. Sinun on kuitenkin kiinnitettävä hieman huomiota muutamiin asioihin:

  • Sen pitäisi harrastaa tavallista enemmän liikuntaa, ja sinun on aina tarkkailtava ruoka-annoksia.
  • Se ei voi nauttia enemmän kaloreita kuin mitä se kuluttaa, jotta siitä ei tule lihava.
  • Sinun on pidettävä ruoka piilossa, olipa se sitten sinun, perheen tai koiran ruokaa. Älä jätä ruokapussia auki, tai jonain päivänä tulet kotiin ja mitään ei ole jäljellä.
  • Älä päästä sitä keittiöön, kun laitat ruokaa. Laita se tarvittaessa erilliseen tilaan, jotta se ei pääse sisään. Kun olet lopettanut, lakaise lattia hyvin ennen kuin päästät sen taas irti.
  • Jos sen ruoassa on paljon rasvaa, vaihda se ruokaan, jossa on enemmän proteiinia, joka auttaa koiraa laihtumaan ja auttaa sitä terveellisempään elämäntapaan.

Ehkä nyt ymmärrät paremmin, miksi koirat ajattelevat koko ajan syömistä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.