Miksi koirien ei sovi syödä sitruunaa?
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri ja eläinteknikko Sebastian Ramirez Ocampo
Koska meillä on läheinen suhde koiriimme, on normaalia, että meillä on kiusaus jakaa tiettyjä ruokia niiden kanssa. Joskus emme kuitenkaan ota huomioon, millaisia kielteisiä vaikutuksia niillä voi olla eläimen terveyteen. Koirien ei esimerkiksi sovi syödä sitruunaa, koska se sisältää eteerisiä öljyjä ja psoraleeneja, jotka ovat niille myrkyllisiä. Lue kaikki aiheesta tästä artikkelista!
Miksi koirien ei sovi syödä sitruunaa?
American Kennel Clubin mukaan jotkin sitruunan ainesosat voivat olla myrkyllisiä koirille. Tämä järjestö, joka vastaa koirien kirjaamisesta sekä niiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä Yhdysvalloissa, täsmentää, että voidaan tunnistaa kaksi haitallista ainesosaa:
- Eteeriset öljyt: Niitä on 0,1-1 prosenttia hedelmän kuivapainosta. Ne ovat aromaattisten aineiden seos, joka vastaa hedelmän tuoksusta. Ne varastoituvat perikarpiin ja kuoreen.
- Psoraleenit: Tämä fotoaktiivinen aine muuttuu auringonvalon UV-säteiden kanssa kosketuksiin joutuessaan melanogeeniseksi ja sytotoksiseksi (soluja myrkyttäväksi) aineeksi.
Koirille sitruunankuori voi aiheuttaa iho-ongelmia, koska se sisältää psoraleeneja.
Mitä tapahtuu, jos koira syö sitruunaa?
Jos koira sattuu syömään sitruunaa, vaikutukset voivat olla vaihtelevia. Todellisuudessa se riippuu siitä, kuinka paljon hedelmää lemmikki syö. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) varoittaa, että sitruunamyrkytyksen oireita voivat olla seuraavat:
- Ripuli
- Oksentelu
- Masennus
- Ihotulehdus
- Ihon punoitus
Koska myrkyllisiä aineita on koko hedelmässä, sekä kuoren että hedelmälihan nauttiminen voi olla haitallista. Lisäksi sitruunoiden koon vuoksi jotkut koirat saattavat syödä kokonaisen sitruunan, mikä voi aiheuttaa suolitukoksen.
On tärkeää, ettei koiralle anneta myöskään sitruunavettä.
Tämä johtuu siitä, että sitruunahapon suuret pitoisuudet lisäävät ruoansulatusongelmien, kuten oksentelun ja ripulin, riskiä.
Mitä minun pitäisi tehdä, jos koirani syö sitruunaa?
Ensinnäkin, jos lemmikkisi iholle on päässyt sitruunamehua, sinun on estettävä sen pääsy ulos, jotta psoraleenit eivät aktivoidu auringonvalon vaikutuksesta. Näin minimoidaan ihotulehduksen riski.
Muutoin sen vaikutuksia ei kannata yrittää torjua kotikonsteilla. Sen sijaan, jos lemmikkisi on nauttinut sitruunaa huomattavan määrän, on tärkeää käydä eläinlääkärillä. On tärkeää korostaa, että pelkkä sitruunan nuoleminen ei riitä aiheuttamaan sairautta koiralle.
Voinko käyttää sitruunaa muihin tarkoituksiin?
Vaikka koirien ei sovi syödä sitruunaa, tämä hedelmä ei ole täysin koirien vihollinen. Joidenkin tutkimusten mukaan sitruunalla on parasiittia ehkäiseviä ominaisuuksia.
Esimerkiksi Filippiineillä sijaitsevan Cebu Doctors Universityn tekemässä tutkimuksessa raportoitiin, että 100-prosenttinen sitruunauute on yhtä tehokas Ctenocephalides canis -kirppua vastaan kuin kaupalliset shampoot, joita käytetään näiden ektoparasiittien torjuntaan.
Lehdessä Parasitology Research julkaistussa artikkelissa taas todetaan, että sitruuna on yksi luonnollisista elementeistä, jotka toimivat kirppujen torjunnassa koirilla. Sen käyttäminen tähän tarkoitukseen tapahtuu seuraavasti:
- Purista noin kolme sitruunaa ja laimenna niiden mehu litraan vettä.
- Levitä seos koko eläimen vartalolle varoen sitä joutumasta silmiin tai kuonoon.
- Anna vaikuttaa noin 10 minuuttia.
- Harjaa ja pese runsaalla vedellä.
Toimenpiteen aikana koiraa ei saa altistaa auringonvalolle.
Tarkoittaako tämä, että koirien ei tulisi syödä mitään sitrushedelmiä?
Sitruunoita ei suositella koirille niiden sitruunahappopitoisuuden ja muiden edellä mainittujen tekijöiden vuoksi. Vaikka koirien ei tulisi syödä sitruunoita, niille voi kuitenkin antaa mandariineja ja appelsiineja. Edellytyksenä on, että niitä tarjotaan pieniä määriä, eikä niiden osuus koiran ruokavaliosta saa ylittää 10 prosenttia.
On tärkeää muistaa, että koiran elimistö on hyvin erilainen kuin ihmisen, eivätkä sen ravitsemukselliset tarpeet vaadi suuria määriä hedelmiä ja vihanneksia. Niitä voi antaa herkutteluna, nesteytyksen lähteenä tai silloin tällöin, jos haluat jakaa niitä koiran kanssa.
Lehdessä Malaysian Society of Applied Biology julkaistu tutkimus raportoi appelsiininkuorivalmisteiden tehokkuudesta Rhipicephalus sanguineous -punkin torjunnassa.
Koirille tulisi joka tapauksessa antaa vain hedelmälihaa, sillä niiden ruoansulatuselimistö ei sulata sitrushedelmien kuoria, kantoja tai siemeniä kovin hyvin.
Mansikat, omenat tai päärynät voivat sen sijaan olla parempi valinta lemmikkieläinten C-vitamiinin ja antioksidanttien lähteeksi. Muista vain aina poistaa siemenet, äläkä liioittele.
Mitä muita ruokia ei suositella koirille?
Sitruuna on vain osa pitkää listaa elintarvikkeista, jotka ovat koirille ehdottomasti kiellettyjä. Lehdessä Frontiers in Veterinary Science mainitaan selvästi joitakin niistä:
- Sipulit, valkosipuli, purjo ja ruohosipuli: Näissä Allium spp -sukuun kuuluvissa kasveissa on myrkyllisiä yhdisteitä, jotka tunnetaan nimellä organosulfoksidit. Niiden nauttiminen voi aiheuttaa koirille oksidatiivisen hemolyysin (punasolujen tuhoutuminen).
- Viinirypäleet, rusinat ja herukat: Vaikka niiden myrkyllisyysprosessia ei tunneta koirilla, on näyttöä siitä, että ne aiheuttavat vakavan munuaisten vajaatoiminnan. Jopa pieninä määrinä ne aiheuttavat peruuttamattomia munuaisvaurioita.
- Makadamiapähkinät: Jo 20 gramman nauttiminen riittää pienelle koiralle oireiden, kuten masennuksen, oksentelun, ataksian, vapinan ja vatsakivun, kehittymiseen.
- Metyyliksantiinit: Tämä ryhmä alkaloideja, joita esiintyy erilaisissa elintarvikkeissa, kuten kahvissa, teessä, guarana-juomissa ja suklaassa, aiheuttaa muutoksia keskushermostossa, kuten sydämen sykkeen nousua.
Muista tarkkailla, mitä koirasi syö
Kuten huomaat, on useita syitä siihen, miksi koirien ei sovi syödä sitruunaa. Sen lisäksi, että niiden maku ei ole lainkaan miellyttävä koirille, niiden ravitsemuksellinen osuus on minimaalinen verrattuna siihen, miten haitallisia ne voivat olla.
Sen sijaan voit valita turvallisempia hedelmiä, kuten omenoita tai päärynöitä. Voit kuitenkin käyttää sitruunan mehua kirppukarkotteena, jos koirallasi on kirppuja. Tästä huolimatta sinun velvollisuutesi on varmistaa, ettei koirasi syö sitruunaa, jotta vältät haitat.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Kennel Club. (18 de noviembre de 2022). Can Dogs Eat Lemons? Consultado el 03 de julio de 2023. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-lemons/#:~:text=Lemon%20juice%2C%20which%20is%20a,is%20also%20toxic%20to%20dogs.
- Lopez-Luegon, M. T. (2004). Los aceites esenciales. Offarm, 23 (7), 88-91. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-los-aceites-esenciales-13064296
- Sociedad Americana para la Prevención y la Crueldad hacia los Animales. (s.f.). Toxic and no-Toxic plants-Lemon. Consultado el 03 de julio de 2023. https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/lemon
- Garnace, J., Corinne, I., Luke, H., Mae, L., & Flores, M. (2019). Insecticidal effect of Citrus limon (lemon fruit) extract on adult Ctenocephalides canis (dog flea). [Tesis: Cebu Doctors University]. https://www.herdin.ph/index.php?view=research&cid=74160
- Lans, C., Turner, N., & Khan, T. (2008). Medicinal plant treatments for fleas and ear problems of cats and dogs in British Columbia, Canada. Parasitology Research, 103(4), 889–898. https://link.springer.com/article/10.1007/s00436-008-1073-6
- Amurgam, V., Sundraraj, Y., & Saleh, I. (2016). The effect of Citrus sinensis peel extract against Rhipicephalus sanguineus (Dog ticks). Malaysian Society of Applied Biology, 45 (2), 119-123. https://www.researchgate.net/publication/312126942_The_effect_of_Citrus_sinensis_peel_extract_against_Rhipicephalus_sanguineus_Dog_ticks
- Volpe, L. M., Putarov, T. C., Ikuma, C. T., Eugênio, D. A., Ribeiro, P. M., Theodoro, S., Scarpim, L. B., Pacheco, P. D. G., & Carciofi, A. C. (2021). Orange fibre effects on nutrient digestibility, fermentation products in faeces and digesta mean retention time in dogs. Archives of Animal Nutrition, 75(3), 222–236. https://doi.org/10.1080/1745039X.2021.1925041
- Cortinovis, C., & Caloni, F. (2016). Household Food Items Toxic to Dogs and Cats. Frontiers in veterinary science, 3, 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4801869/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.