Voiko kissalle antaa papaijaa?
Kissat ovat luonnostaan lihansyöjiä. Siksi niiden on syötävä eläinproteiinia, ja sitä tulisi olla niiden ruokavaliosta puolet. Jos kuitenkin haluat kissan ruokavalioon vaihtelua, voit täydentää sitä hedelmillä ja vihanneksilla. Kysymys kuuluukin, mitä hedelmiä kissoille voi antaa? Voiko kissalle antaa papaijaa? Jatka lukemista!
Tehdään ensin yksi asia selväksi: kissat voivat syödä hedelmiä, mutta ne eivät tarvitse niitä elääkseen, sillä tärkeimmät ravintoaineet ne saavat lihasta ja kalasta. Tästä voidaan päätellä, että hedelmiä ja vihanneksia tulisi tarjota niille maltillisesti.
Hedelmillä on silti monia terveyshyötyjä kissoille. Niistä saa esimerkiksi vettä, joka auttaa ylläpitämään nestetasapainoa. Lisäksi virkistävä hedelmä on oiva valinta kesällä.
Kissojen ravinto
Kissat ovat aina olleet sopeutuneita saalistukseen perustuvaan elämäntapaan. Niiden ruokavalio on pohjautunut niiden metsästämään saaliiseen. Niiden ruoansulatusjärjestelmä onkin sopeutunut tuohon villiin elämäntapaan, ja ne ovat edelleen riippuvaisia eläinten lihasta selviytyäkseen.
On erittäin tärkeää tehdä selväksi, että kissat, jotka ovat ennen kaikkea siis lihansyöjiä – jopa enemmän kuin koirat – eivät kestä vähäproteiinista ruokavaliota. Ihanteellisesti 50 % niiden ruokavaliosta tulisi olla puhdasta proteiinia ja lähes koko loppuosa eläinrasvaa. Valitettavasti jotkut kissanruokien valmistajat pyrkivät alentamaan kustannuksia lisäämällä ruokaan hiilihydraatteja.
Lisäksi kissoilla on ihmisiä 14 kertaa herkempi hajuaisti. Ne haistelevat ruokaansa ennen syömistä. Epäluuloisesti ruokaan suhtautuva kissa yrittääkin tarkistaa, onko ruoka syömäkelpoista.
Kissat torjuvat uudet maut
Kun kissa saapuu uuteen paikkaan, sen olo on hämmentynyt ja levoton. Siksi sen ruokailutottumuksia ei pidä muuttaa äkillisesti. On suositeltavaa, että kissalle tarjotaan sille tuttua ruokavaliota 10 päivän ajan. Ruokavaliomuutosten tulisi olla asteittaisia.
Koska kissat torjuvat helposti uudet maut, hedelmiä on hyvä antaa ensin pieninä annoksina, jotta ne tottuvat uuteen makuun. Papaija kannattaa siis paloitella pieneksi, jotta kissa saa siitä kaikki vitamiinit, kuidun ja kivennäisaineet.
Papaijan hyödyt kissoille
Papaija on erinomainen trooppinen hedelmä kissojen terveydelle. Sen hyödyt ovat seuraavat:
- Se sisältää papaiinientsyymiä, joka auttaa sulattamaan proteiineja. Kuten tutkimukset osoittavat, tätä ominaisuutta pidetään proteolyyttisenä.
- Se on helppo paloitella, jolloin kissa terävine hampaineen pystyy pureskelemaan sitä.
- Papaijassa on reilusti ravintokuitua ja se on vähäkalorinen hedelmä, mikä on suositeltavaa kissan elimistölle.
- Papaijassa on aimo annos sokeria. Diabeteksen välttämiseksi sitä on annettava kohtuudella.
Kun annat kissalle papaijaa, siitä on poistettava ensin siemenet. Muutoin kissan vatsa saattaa kipeytyä.
Mitä muita hedelmiä kissalle voi antaa?
Papaijan lisäksi on olemassa muitakin hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuitua ja joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi mango, kookos, ananas ja banaani. Nämä hedelmät voivat edistää kissan suolistoflooran asianmukaista toimintaa, ja samalla kissa saa niistä ravintoaineita ja nestettä.
Ruoan lämpötila ja rakenne
Koska kissat eivät pysty pureskelemaan ruokaansa kunnolla, ruoan kosteudella on tärkeä merkitys niiden ruoansulatukselle. Kissoille annetun papaijan onkin oltava tuoretta, eikä sitä tulisi pakastaa. Papaijan pehmeän rakenteen ansiosta kissa pystyy käsittelemään sitä hyvin kynsillään.
Useimmat kissat pitävät ruoasta, jonka lämpötila on noin 35 celsiusastetta. Syy tähän mieltymykseen on se, että se on ulkona pyydystetyn saaliin lämpötila. Papaijan osalta on kuitenkin tärkeää, että se on tuoretta, jotta kissa pysyy nesteytettynä ja saa terveyshyötyjä.
Kissat voivat siis syödä papaijaa, mutta vain satunnaisena herkkuna. Eläinproteiinin tulisi olla niiden pääasiallinen energianlähde.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Gatos y alimentación, Avepa. Recogido a 7 de junio en https://www.avepa.org/articulos/alimentacion.html
La alimentación del gatito, Fundación affinity. Recogido a 7 de junio en https://www.fundacion-affinity.org/perros-gatos-y-personas/tengo-un-animal-de-compania/la-alimentacion-del-gatito
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.