Logo image
Logo image

Pentukoirien stimuloinnin tärkeys

3 minuuttia
Pentukoirien stimuloinnin tärkeys
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Varhain tapahtuvan pentukoirien stimuloinnin avulla koira kehittää älyllisiä, emotionaalisia, motorisia ja sosiaalisia kykyjään jo elämänsä ensimmäisistä päivistä lähtien.

Tällä kertaa listaamme joitakin yksinkertaisia tekniikoita, jotka auttavat sinua kasvattamaan parasta ystävääsi parhaalla mahdollisella tavalla: varhaisella stimuloinnilla.

Koiranpentujen varhainen stimulointi: mitä se on?

Suurinta osaa näistä tekniikoista käytetään apuna avustuskoirien kouluttamisessa. Avustuskoirat ovat niitä, jotka ojentavat auttavan tassunsa esimerkiksi asevoimille, palokunnalle ja poliisille.

Käytä seuraavia tekniikoita tehostaaksesi koiranpennun oppimistaitoja, ja voit nähdä kuinka se oppii reagoimaan erilaisiin virikkeisiin. Sitten, kun pennut ovat hiukan vanhempia, niillä on paremmat lähtökohdat jatkaa muiden asioiden oppimista.

Some figure

Varhaisen stimuloinnin tarkoitus ei kuitenkaan ole ainoastaan erilaisten käskyjen ja temppujen opettaminen koiralle. Stimulointi on välttämätön asia, jos haluamme opettaa koirille elämistä yhteisössä, ja se auttaa niitä myös kehittämään omaa turvan tunnetta ja kykyjä kohdata ulkoisia virikkeitä.

Koiranpentujen varhaisen stimuloinnin hyödyt

Varhanen stimulointi:

  • parantaa verenkierron voimaa ja kestävyyttä
  • vahvistaa adrenaliinirauhasia
  • edistää hyvää käyttäytymistä
  • lisää stressinsietokykyä ja kykyä tehdä töitä paineen alaisena
  • vahvistaa vastustuskykyä
  • edistää fyysistä ja emotionaalista kehitystä.

Onko koiranpentujen varhainen stimulointi turvallista?

Nämä harjoitukset ovat kivuttomia ja turvallisia,j a erikoistuntijat ovat kehittäneet ne tiettyjä laatuvaatimuksia noudattaen. Pentujen harjoitusten aloittaminen vaatii kuitenkin äärimmäistä huolellisuutta, ettei niistä koituisi eläimelle terveysogelmia.

Koiranpentujen varhainen stimulointi tarkoittaa sitä, että eläimen on mentävä ulkomaailmaan ja kohdattava monia erilaisia virikkeitä. Pennun kaikki suojausmekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet, eikä se ole saanut kaikkia välttämättömiä rokotuksia – tämä tarkoittaa, että eläimen altistamisen tulee olla tiukasti kontrolloitua, ettei sen terveys kärsi siitä millään tavalla.

Asiantuntijat suosittelevat pennun tutustuttamista muihin koiriin tai oman perheensä jäseniin sen ensimmäisten neljän elinviikon aikana, mutta näin kuuluu tehdä vain, jos muut koirat ovat rokotettuja ja madotettuja. On tärkeää välttää kontaktia tuntemattomien eläinten kanssa. Myös niitä eläimiä on vältettävä, joiden kunto- ja terveysrutiineista ei ole pidetty tarkkaa huolta.

Kävelyillä käymisten tulisi olla varhaisimmassa vaiheessa lyhyitä. Etsi kävelytyksiä varten myös jonkinlainen rauhallinen ja hallittu ympäristö. Olisi ihanteellista, jos pentu ei haistelisi minkään muun eläimen virtsaa tai ulosteita.

Muista kuitenkin, että ylisuojeleminen ei ole kovin hyödyllistä. Tämä koskee sekä koulutusta että varhaista opetusta. Tämä on syy sille, miksi koiran kantaminen sylissä kävelyiden aikana ei ole hyvä ajatus.

Sinun tulisi myös yrittää välttää mahdollisten omien pelontunteidesi välittymistä koirallesi. Kokemukset riskin ottamisesta ovat aiheellisia, jos haluat pennun pystyvän kehittämään omaa itseluottamustaan ja turvan tunnettaan.

Yksinkertaisia varhaisen stimuloinnin harjoituksia koiranpennuille

Seuraavat varhaisen stimuloinnin harjoitukset ovat sellaisia, joita myös Yhdysvaltojen asevoimat käyttävät koiranpentujen kouluttamiseen. Tämän koulutusrutiinin tarkoitus on kannustaa eläimiä kehittämään itseluottamusta elämän ensimmäisistä viikoista lähtien ilman terveysriskejä. Nämä yksinkertaiset tekniikat eivät sisällä ulkoista altistusta, koska ne on kehitetty olemaan ehdottoman turvallisia.

Ne voidaan ottaa hyvin helposti käyttöön kotona, niin kauan kuin huolehdit tarkkaan, ettet vahingoita eläintä. Tee näitä harjoituksia yhdessä pennun kanssa kerran päivässä kahden ensimmäisen viikon ajan, jotta saat niistä suurimman hyödyn irti.

Some figure

1 – Lämpöstimulointi

Ennen kuin aloitat tämän harjoituksen, laita pyyhe jäähtymään jääkaappiin. Tämä harjoitus koostuu pennun kaikkien jalkojen asettamisesta pyyhkeelle viiden sekunnin jaksoin. Harjoituksen aikana on tärkeää, ettet estä pennun liikkumista.

2 – Kosketusstimulointi

Sinun tulisi aloittaa pitelemällä pentua yhdessä kädessä. Käytä sitten pumpulipuikkoa stimuloidaksesi sen jokaista tassua vuoron perään. Tämän stimuloinnin tulisi kestää kolmesta viiteen sekuntia.

Pään asennot

3 – Pää pystyssä

Tämä on ensimmäinen asennoilla tehtävä harjoitus, ja sitä ei tulisi tehdä pidempään kuin viisi sekuntia kerrallaan. Se on hyvin yksinkertainen: pitele vain pentua paikallaan kahdella kädellä niin, että sen pää osoittaa kohtisuoraan maata kohti.

4 – Koira alaspäin

Tämä on hyvin samankaltainen kuin ensimmäisen harjoitus. Pidä pentua tukevasti kummallakin kävellä kiinni ja pidä sen päätä osoittamassa alaspäin. Tätäkään ei tule tehdä pidempään kuin viisi sekuntia kerrallaan. Kuten näemme, näiden harjoitusten ei tarvitse olla pitkäkestoisia – tärkeintä on, että niitä tehdään säännöllisesti sekä auktoriteettia osoittaen.

5 – Selinmakuuasento

Tämä on asentoharjoituksista viimeinen. Pidä pentua kaksin käsin niin, että sen selkä nojaa kämmeniisi. Tee tätä 3-5 sekunnin ajan.

Varhainen stimulaatio sallii uuden karvaisen ystäväsi valmistautua koulutukseen ensimmäisistä päivistään lähtien ja aloittaa matkan parempaan aikuisiän käytökseen. On olennaista panostaa koiranpennun oppimiseen jo alusta alkaen, mikäli haluat viettää sen kanssa yhdessä onnellisen elämän.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.