Miksi koira on omistushaluinen lelujaan kohtaan?

Etenkin tietyille koiraroduille on ominaista se, että yksilöt eivät halua luopua tavaroista, joita ne pitävät ominaan. Koira saattaa jopa käyttäytyä aggressiivisesti, jos siltä yritetään viedä tietty esine.
Miksi koira on omistushaluinen lelujaan kohtaan?

Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2020

Lemmikin käytös riippuu monista tekijöistä, ja myös siihen, että koira on omistushaluinen ruokaansa, lelujaan tai muita esineitä kohtaan, voi olla monia syitä. Eläin on esimerkiksi saattanut elää huonoissa oloissa, se on koulutettu heikosti pentuna tai se kärsii ahdistuksesta. Koiran pakkomielle sille tärkeitä esineitä kohtaan voi pahimmassa tapauksessa saada aikaan negatiivista käytöstä.

Miksi koira on omistushaluinen lelujaan kohtaan?

Ennen kuin koiran käytöstä yritetään muuttaa, on tärkeä ymmärtää, mistä sen käytös johtuu. Omistushaluinen koira ei halua luopua tavaroistaan ja voi muuttua aggressiiviseksi, kun esine yritetään ottaa siltä pois – vaikka omistaja tosiasiassa yrittäisi vain leikkiä lemmikkinsä kanssa. Asiantuntijat uskovat, että koira itse asiassa kyseenalaistaa omistajansa auktoriteetin silloin, kun se vie lelun, eikä halua palauttaa sitä – eli unohtaa erään yhteiselon tärkeimmistä säännöistä.

1. Epävarmuus

Epävarma koira on vaarallinen koira. Kun koira tuntee olonsa uhatuksi, sen ensimmäinen reaktio saattaa olla puolustautua hyökkäämällä. Se, että koira omii tiettyjä esineitä, kuten oman petinsä ja lelunsa, eikä anna kenenkään koskea niihin, on resurssien suojelemista, ja koira saattaa tehdä kaikkensa suojellakseen sitä, minkä kokee kuuluvan itselleen.

Pelkoa jonkin itselleen kuuluvan menettämisestä esiintyy etenkin kaduilta tai muista vaikeista olosuhteista pelastetuilla koirilla. Samoin koiraemo, jonka pennut on viety siltä, voi käyttäytyä näin. Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että vastaavaa käytöstä ei esiintyisi myös yksilöillä, joilla on aina ollut käytössään paljon leluja ja muita esineitä.

Miksi koira on omistushaluinen lelujaan kohtaan?

2. Perimä

Tietyn rotuiset koirat ovat toisia alttiimpia omistushaluisuudelle ja sille, että suhtautuvat pakkomielteisesti tiettyihin esineisiin. Tällaisia rotuja ovat muun muassa jackrussellinterrieri, kultainennoutaja, rottweiler, bordercollie ja cockerspanieli.

3. Stressi ja ahdistus

Nämä kaksi tunnetta voivat tehdä lemmikin omistushaluiseksi lelujaan kohtaan ja kieltäytymään niiden jakamisesta. Stressiä ja ahdistusta voi aiheuttaa esimerkiksi iso muutos koiran elämässä tai se, että koira joutuu viettämään liian paljon aikaa yksin.

Vinkkejä koiran omistushaluisuuden vähentämiseen

1. Käske koiraa jättämään esine

Jotta koira ymmärtää käskyn, sen tulee olla lyhyt ja ytimekäs. Esimerkiksi “irti” tai “jätä” on tehokkaampi komento kuin “sinun täytyy jättää lelu siihen”. On hyvä pitää aina mielessä, että koira ei ymmärrä lauseiden sisältöä.

Koiraa ei tule jahdata esineen saamiseksi, sillä tämä vain pahentaa eläimen käytöstä. Sen sijaan sitä kannattaa käskeä jättämään esine juuri, kun se on koskemassa siihen. Kun se tottelee, se tulee palkita välittömästi. Kun harjoitusta toistetaan päivittäin useampia kertoja, toivottu käytös muuttuu lopulta tavaksi.

2. Käske koiraa antamaan esine

Kun koira on oppinut jättämään esineen lattialle, sitä voidaan alkaa opettaa antamaan esine omistajalle. Tätä voidaan harjoitella esimerkiksi omalla pihalla tai puistossa, missä koiran halutaan hakevan esimerkiksi pallo tai keppi.

Miksi koira on omistushaluinen lelujaan kohtaan?

Jälleen on tärkeä käyttää lyhyttä komentoa kuten “anna” tai “tuo” ja muistaa antaa käsky jämäkällä äänellä. Kun koira tottelee, se palkitaan herkulla tai huomiolla, jotta se yhdistää käytöksen positiivisiin asioihin.

3. Minimoi stressi

Omistaja ei voi lopettaa työtään tai lakata tekemästä asioita kodin ulkopuolella muuttaakseen koiran tapoja ja käyttäytymistä. Mutta se, mitä hän voi tehdä, on nauttia laatuajasta yhdessä lemmikin kanssa. Koira kuin koira tarvitsee liikuntaa ja aktivointia ja haluaa viettää aikaa sille tärkeiden ihmisten kanssa. Jos ei-toivottu käytös johtuu eroahdistuksesta, ongelman juurisyytä on alettava selvittää ja hoitaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.