Logo image
Logo image

Kuinka toimia, jos koira puree talutushihnaansa?

3 minuuttia
Kuinka toimia, jos koira puree talutushihnaansa?
Ana Díaz Maqueda

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Ana Díaz Maqueda

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On yleistä, että koira ei käyttäydy ulkoiltaessa täysin omistajansa haluamalla tavalla. Se saattaa esimerkiksi vetää hihnassa, haukkua ihmisille ja lajitovereilleen tai säntäillä edestakaisin. Joissain tapauksissa koira puree talutushihnaansa, mikä voi ärsyttää tai turhauttaa omistajaa. Koira ei kuitenkaan tee tätä kiusatakseen omistajaansa, vaan tämän tyyppinen käytös johtuu yleensä tylsistymisestä tai koulutuksen puutteesta.

Miksi koira puree talutushihnaansa?

Koira voi purra talutushihnaansa ollessaan hyvin innostunut. Sen sijaan, että se käyttäisi tilanteen hyödykseen ja tutkisi ympäristöä nenällään, se saattaa käyttää kävelylenkkejä stressin ja tylsistymisen vähentämiseen tai ehkäisyyn. Koiran pitäisi olla rauhallinen lenkille lähdettäessä, mikä ei kuitenkaan toteudu pelkästään sillä, että omistaja käskee sitä istumaan tai rauhoittumaan. Koiran täytyy oppia itsekontrollia ja ymmärtää, että jos se käyttäytyy yli-innokkaasti, se ei pääse kävelylle.

Koira saattaa purra talutushihnaansa myös yrittäessään karata. Jos se pelkää, säikähtää tai kokee olonsa uhatuksi, se voi yrittää purra hihnaa, jos omistaja ei ymmärrä sen tunteita.

Kuinka toimia, jos koira puree talutushihnaansa?

Useimmat koirat purevat talutushihnaansa pitkän yksinolon tai muun tekijän aiheuttaman tylsistymisen vuoksi. Tällöin stressi ja jännite purkautuvat ei-toivottuna käytöksenä.

Some figure

Aktivointi ja hajuaistin hyödyntäminen

Fyysinen aktiivisuus rasittaa ja väsyttää kehoa, mutta myös henkinen aktiivisuus voi olla uuvuttavaa. Koira tarkastelee maailmaa nenänsä avulla, ja hyvä tapa väsyttää koiraa hieman ja auttaa sitä keskittymään ennen kävelylenkkiä, on erilaisten hajuihin ja hajuaistin käyttöön perustuvien leikkien leikkiminen. Tämä voi tehdä ulkoilemisesta huomattavasti mukavampaa sekä koiralle että omistajalle ja myös saada koiran keskittymään ulkona normaalia enemmän hajuihin. Kun se innostuu tutustumaan ympäristöön hajuaistinsa avulla, talutushihnan pureminen ei enää motivoi sitä.

Oikealla tavalla kotoa poistuminen

Yllä kuvattujen leikkien leikkimisen jälkeen koiran täytyy osata poistua kotoa oikein. Koirankouluttajat ovat perinteisesti olleet sitä mieltä, että koiran pitäisi aina poistua ovesta viimeisenä, jotta se ei ala kuvitella olevansa lauman johtaja. Koirien psykologiaan perehtyneet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että koiran kannattaa antaa kulkea ovesta silloin, kun se haluaa, olipa se sitten ennen tai jälkeen omistajan.

Jos omistaja haluaa mennä ensin itse ulos, kannattaa koira opettaa palkitsemisen avulla odottamaan ulostulokutsua. Tärkeintä on, että koira oppii kontrolloimaan energiaansa ja impulssejaan, eikä ryntää ulos suin päin. Tässä sitä voidaan auttaa pukemalla sille kaulapanta tai valjaat ja talutushihna vasta, kun se käyttäytyy rauhallisesti. Jos koira innostuu liikaa, täytyy odottaa, että se rauhoittuu.

Some figure

Liiallisen komentamisen välttäminen

Jos omistaja käskee koiraa jatkuvasti kävelyn aikana, koira alkaa lopulta sivuuttaa komennot. Omistajan on opittava johtamaan hihnassa kävelevää koiraa oikein, jolloin pienet ja lempeät liikkeet saavat koiran kiinnittämään huomionsa omistajaan ja siihen, mitä sen toivotaan tekevän. Hihnan jatkuva nykiminen tai äänen korottaminen eivät kerro tai opeta koiralle mitään, vaan päinvastoin synnyttävät stressin noidankehän, jossa koira puree talutushihnaansa entistä enemmän ja voi käyttäytyä muutenkin huonosti.

Tavoitteena on rohkaista koiraa tutustumaan ympäristöön hajuaistin avulla. Tämä tarkoittaa, että omistajan on annettava koiran tutkia paikkoja omassa rauhassa. Koira, joka ei nuuski ympäristöä lainkaan kävelylenkin aikana, vaan kulkee tiukasti omistajansa rinnalla kiinnittämättä varsinaista huomiota mihinkään, on epätasapainoinen. Tämä ei tarkoita, että koiran pitäisi aina saada päättää, mitä se tekee tai minne sen kanssa kävellään, vaan sen täytyy oppia, koska on se hetki, että sillä on vapaus seurata vaistojaan. Omistajan on syytä pitää aina mielessä, että kävelylenkit on tarkoitettu koiraa, eikä häntä itseään varten.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cal, R. (2019). Habla con ellos: educación canina.
  • Patricia B. McConnell. (2015) Al otro extremo de la correa. España. Ediciones invisibles.
  • Rugaas, T. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. hada kaır.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.