Kuinka saat koirasi kunnioittamaan itseäsi?
Koirat olivat ensimmäisiä ihmisen kesyttämiä eläimiä, ja näiden suosikkiseuralaistemme fylogeneettinen historia on rakennettu vuosituhansien uskollisuuden ja kunnioituksen varaan. Koirat eivät kuitenkaan ole robotteja, vaan sosiaalisia laumaeläimiä, jotka tarvitsevat myös laumanjohtajan, joka ansaitsee lauman muiden jäsenten kunnioituksen ja uskollisuuden.
Lemmikkinä elävän koiran lauma on sen ihmisperhe ja perheen mahdolliset muut lemmikit. Jotta yhteiselo on kaikille osapuolille miellyttävää, ihmisen täytyy tässä tapauksessa ottaa laumanjohtajan rooli. Tästä hyötyvät sekä perheen ihmiset että koira itse.
Kuinka saat koirasi kunnioittamaan itseäsi?
Älä kohtele koiraa väkivaltaisin tai negatiivisin keinoin
Kasvatusteoriat ovat kertoneet meille jo puolen vuosisadan ajan, että koira oppii parhaiten positiivisen vahvistuksen kautta. Tämä pätee kaikkeen koulutukseen. Paras tapa opettaa on siis palkita toivottu käytös, eikä suinkaan rankaista väärästä käytöksestä. Tämä on keskeistä myös sen suhteen, miten saat koiran kunnioittamaan itseäsi.
Huutamalla koirallesi puhut sille ikään kuin se ymmärtäisi monimutkaisia lauseita. Jos lyöt koiraa, se ei ymmärrä muuta kuin aiheuttamasi kivun, kaaoksen ja stressin ja sen, että jokin on huonosti. Koira myös kokee, että komentoketju on virheellinen, mikä tekee hallaa sille, mitä yrität oikeasti saada aikaan.
Koiran kunnioitusta ei koskaan ansaita väkivalloin.
Aseta rajat
Kun kotiin saapuu uusi koira, sille on tehtävä selväksi, mihin se saa mennä ja mihin ei. Jos et halua koiran esimerkiksi hyppäävän sohvalle, asian suhteen on pysyttävä lujana. Voit tehdä tämän suorilla käskyillä, jolloin puhuttelet koiraa napakalla äänellä, jossa ei ole minkäänlaista epäröintiä. Esimerkiksi alas-komento toimii hyvin.
Aluksi koira ei tietenkään ymmärrä, mitä alas tai pois sieltä tarkoittaa, mutta ajan myötä se oppii lähtemään sohvalta, kun pysyt määrätietoisena, etkä näytä pelkoa. Kun koira käyttäytyy hyvin, on aika palkita se makupalalla tai pääntaputuksella.
Anna koiran tulla luoksesi
Jos menet aina itse koiran luokse ilahduttaaksesi tai silittääksesi sitä tai antaaksesi sille ruokaa, koira alkaa pian uskoa, että olet sen palvelija. Se uskoo olevansa itse lauman johtaja ja että sinä oleilet sille kuuluvassa tilassa.
Älä palkitse koiraa sen ollessa ahdistunut tai vihainen. Jos rauhoittelet koiraa aina sen ollessa hermostunut, se oppii ahdistuneisuuden olevan myönteinen asia, mikä voi johtaa häiriökäyttäytymiseen.
Joten aina, kun aiot ruokkia tai silittää koiraa tai leikkiä sen kanssa, pyydä se luoksesi. Tällä tavoin vahvistat lemmikin käytöstä positiivisesti aina, kun se tulee luoksesi kutsustasi. Samalla koira oppii, kuka kodissa määrää.
Päätä säännöistä
Kun koira on viettänyt useamman tunnin aikaa kotona, se haluaa ymmärrettävästi päästä ulos mahdollisimman pian. Tällöin se hullaantuu helposti ulkomaailman tuoksuista ja haluaa tutkia paikkoja, mikä on koiralle täysin normaalia. Sinun on kuitenkin oltava se, joka päättää, mihin menette kävelylle, ja tarvittaessa sinä määräät kävelytahdin. Muista kuitenkin, että koiran täytyy saada noudattaa vaistojaan ja tutkia ja haistella ympäristöään.
Varmista myös, että koiran kanssa leikkiessä, sinä olet se, joka aloittaa ja lopettaa leikin. Pyri myös välttämään kaikenlaista koiran aggressiivista käytöstä, ilmenipä se sitten haukkumisena tai puremisena.
Yhteenvetona sanottakoon, että kun opetat koiralle selkeitä käskyjä, ilmaiset itseäsi jämäkästi ja rauhallisesti ja hyödynnät positiivista vahvistamista, saat tuota pikaa vierellesi maailman uskollisimman kumppanin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Müller, C. A., Schmitt, K., Barber, A. L. A., & Huber, L. (2015). Dogs can discriminate emotional expressions of human faces. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2014.12.055
Greenebaum, J. B. (2010). Training dogs and training humans: Symbolic interaction and dog training. Anthrozoos. https://doi.org/10.2752/175303710X12682332909936
Ákos, Z., Beck, R., Nagy, M., Vicsek, T., & Kubinyi, E. (2014). Leadership and Path Characteristics during Walks Are Linked to Dominance Order and Individual Traits in Dogs. PLoS Computational Biology. https://doi.org/10.1371/journal.pcbi.1003446
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.