Koiranpennun sosiaalistaminen
Me kaikki haluamme lemmikkiemme olevan onnellisia ja terveitä. Usein ajatellaan, että tähän riittävät terveellinen ruokavalio, liikunta ja rakkaus, mutta myös eläimen sosiaalistaminen on isossa roolissa sekä sen hyvinvoinnin että harmonisen yhteiselon kannalta.
Miksi koiran sosiaalistaminen on tärkeää?
Koiranpennun sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa noin 4 viikon iässä ja jatkuu yksilöstä riippuen noin 14 viikon ikään asti. Varsinainen sosiaalistumiskausi päättyy koiran ollessa muutaman kuukauden ikäinen, mutta sosiaalisuuden oppiminen jatkuu vielä tämänkin jälkeen. Sosiaalistumiskauden aikana koiranpentu oppii ja tottuu uusiin asioihin hyvin nopeasti. Pentu on utelias ja tutkii ympäröivää maailmaa ja itselleen uusia asioita pelottomasti. Koiranpennun sosiaalistamiseen täytyy panostaa, eikä se ole asia, jossa kannattaa kiirehtiä. Pentu haluaa oppia uusia asioita, mutta se voi myös tuntea olonsa hämmentyneeksi liiallisten ärsykkeiden vuoksi.
Lemmikin sosiaalistaminen on todella tärkeää, koska se vähentää pelkotiloja sekä aggressiivista käyttäytymistä ja muita käytöshäiriöitä. Hyvin sosiaalistettu koira on onnellinen ja tasapainoinen ja tulee toimeen paitsi lajitovereidensa, myös kaikenlaisten ihmisten kanssa. Se kohtaa rohkeasti erilaiset tilanteet, eikä kärsi elämää häiritsevistä fobioista tai peloista.
Koiranpennun sosiaalistaminen
Mikäli koira syntyy kasvattajan huomassa, kasvattaja aloittaa sen sosiaalistamisen järjestämällä sille mahdollisuuksia tottua sellaisiin asioihin, joita se tulee luovutuksen jälkeen kohtaamaan. Pennun olisi hyvä tottua jo kasvattajan luona esimerkiksi koskettamiseen ja kiinnipitämiseen sekä erilaisiin ääniin, ihmisiin, eläimiin, ympäristöihin, ruokiin ja alustoihin.
Koiranpennun sosiaalistaminen vaatii kuitenkin vaivaa ja sitoutumista myös omistajalta. Sen lisäksi, että omistaja ylläpitää ja kehittää pennun kasvattajan luona oppimia taitoja, hänen täytyy totuttaa lemmikki muun muassa ulkoilemiseen ja talutushihnassa kulkemiseen, autossa matkustamiseen, yksinoloon ja uusissa ympäristöissä liikkumiseen.
Kunnioita luovutusikää
Kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi koira tarvitsee turvallisen lapsuuden. Sen lisäksi, että koiranpentu saa emonsa maidosta elintärkeitä vasta-aineita, emo ja sisarukset opettavat sille oman lajin käytöstavat. Koiranpennut ovat luovutusiässä 7-8 viikon iässä, mutta pidemmästä oleskelusta emon ja sisarusten kanssa ei ole haittaa. Jotkut tulevat omistajat pelkäävät, ettei pentu leimaannu heihin, jos se viettää liian pitkän ajan emonsa kanssa, mutta tämä ei pidä paikkaansa.
Tutustuta koira erilaisiin eläimiin, ihmisiin ja paikkoihin
Sosiaalistumiskausi on otollista aikaa tutustuttaa koiranpentu erilaisiin ihmisiin ja eläimiin. Pentu kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan viedä tutustumaan erilaisiin paikkoihin vaihtelevissa ympäristöissä. Koiralle kannattaa esitellä lapsia, iäkkäitä ihmisiä ja eri näköisiä henkilöitä. Jos mahdollista, sen kannattaa antaa tavata rauhallisia, rokotettuja ja terveitä aikuisia koiria ja mahdollisuuksien mukaan myös muita eläimiä.
Vältä liiallista stimulointia
Uudet ärsykkeet on syytä esitellä koiranpennulle yksitellen ja vähitellen. Pennulla täytyy myös olla aina mahdollisuus poistua tilanteesta, jos se ei pidä siitä, mitä on tapahtumassa. Koiraa ei saa pakottaa tutustumaan uusiin asioihin, eikä uusien asioiden esittelemistä tule kiirehtiä. On tärkeää pysyä kärsivällisenä ja kunnioittaa lemmikin tahtia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.