Logo image
Logo image

Miksi koirat raapivat ovea?

4 minuuttia
Koirat raapivat ovea monista syistä, pääasiassa siksi, että ne haluavat ulos. Tässä artikkelissa kerromme, mistä tällainen käytös johtuu ja miten se saadaan loppumaan.
Miksi koirat raapivat ovea?
Samuel Sanchez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kesykoirien ja ihmisten välille on kehittynyt erityinen kieli, sillä lajit ovat eläneet rinnakkain jo noin 27 000 vuotta (joidenkin lähteiden mukaan jopa 40 000 vuotta). Siksi voimme usein jo koiran silmiin katsomalla ymmärtää, mitä se haluaa. Osa tätä viestintää on oven raapiminen, mutta miksi koirat oikein raapivat ovea?

Ihmisten ja koirien välillä olevasta yhteydestä huolimatta niiden käyttäytyminen saattaa toisinaan edelleen aiheuttaa meissä hämmennystä. Miksi koirat esimerkiksi raapivat ovea jatkuvasti? Vaikka tämä käytös voi aluksi tuntua suloiselta, se voi pitkällä aikavälillä muuttua hyvin ongelmalliseksi. Alla kerromme, mistä oven raapiminen johtuu ja miten se saadaan loppumaan.

Miksi koirat raapivat ovea?

Jos koirasi on ulkona, vastaus tähän kysymykseen on yksinkertainen: se on kyllästynyt leikkimään pihalla ja haluaa tulla sisälle. Hyvin käyttäytyvän aikuisen koiran voi antaa olla omineen kuusikin tuntia, mutta tämän jälkeen se alkaa jo hermostua ja hakea aktiivisesti huomiotasi.

Toisaalta koira saattaa raapia kodin ulko-ovea myös sisällä ilmeisen hätäisesti. Syitä tähän ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Koiran on päästävä ulos tarpeilleen: Koiraa ei ole hyvä pitää sisällä yli 6–8 tuntia putkeen, koska tässä vaiheessa sen on jo päästävä tarpeilleen. Vaikka koira voi olla 10 tuntia virtsaamatta ja jopa 48 tuntia ulostamatta, kävelylle lähtöä ei kannata viivyttää näin pitkään.
  • Se on kuullut tai haistanut jotain kiinnostavaa: Koirat pystyvät kuulemaan ääniä neljä kertaa kauempaa kuin ihmiset, ja niiden hajuaisti on 50 kertaa kehittyneempi kuin meidän. Se on siis hyvinkin saattanut kuulla ulkoa jotain, mitä omistaja ei ole edes huomannut, ja haluaa mennä tutkimaan sitä.
  • Sillä on tylsää: Koirat pitävät yleensä kodin ulkopuolista ympäristöä sekä fyysisesti että henkisesti stimuloivana. Jos koirasi raapii ovea ja edellisestä kävelylenkistä ei ole kauaa, se saattaa kaivata lelua sisätiloissa tai hieman enemmän huomiota sinulta.
  • Se haluaa huomiota: Jos kutsut koiraasi tai huudat sille sen raapiessa ovea, se katsoo sen hyväksi tavaksi saada sinulta huomiota. Tätä käyttäytymistä voidaan vahvistaa positiivisesti, jopa tahattomasti.

Nämä ovat suurimmat syyt siihen, miksi koirat raapivat ovea, mutta niitä on monia muitakin. Jos epäilet, että tämä piirre on patologinen tai viittaa johonkin häiriöön (esim. stereotypiat), kannattaa käydä mahdollisimman pian etologin vastaanotolla.

Some figure

Raapiiko koirasi ovea öisin?

Jos koira seisoo makuuhuoneesi ovella ja raapii sitä nukkuessasi, tämä on jossain määrin huolestuttavaa. Vaikka onkin ihan normaalia, että koira kaipaa päivisin ulkoympäristön ärsykkeitä, ei ole normaalia, että se hakee huomiotasi koko yön (etenkään, jos kyseessä on aikuinen koira).

Valitettavasti tämä käytös on usein merkki häiriöstä, joka tunnetaan nimellä eroahdistus. Siinä koira on liiallisen kiintynyt omistajaansa ja käyttäytyy jopa tuhoisasti, itseään vahingoittavasti ja väkivaltaisesti silloin, kun omistaja ei ole paikalla. Tästä häiriöstä kärsivä koira kokee voimakasta ahdistusta ollessaan yksin.

Eroahdistusta esiintyy jopa 17,2 prosentilla koirista, erityisesti niillä, joita ei ole sosiaalistettu kunnolla pentuina.

Miten voit suojata ovea raapimiselta?

Nyt tiedät, miksi koirat raapivat ovea jatkuvasti. Miten ovea voi sitten suojata tältä käytökseltä? Tässä on muutamia menetelmiä, jotka voivat auttaa tässä.

Asenna koiranluukku

Koiranluukut sopivat ihanteellisesti koteihin, joissa on ulkoterassi tai oma piha. Näiden oveen rakennettujen luukkujen kautta koira pääsee ulos ja sisään itsenäisesti ilman omistajan apua. Varmista vain, että koira mahtuu sen läpi hyvin juuttumatta kiinni.

Koiranluukut eivät luonnollisestikaan sovellu kaupunkiasuntoihin, joissa ei ole omaa pihaa.

Rakenna este

Voit tarvittaessa asentaa fyysisen esteen, jonka ohi koira ei pääse ovelle, kunnes olet selvittänyt syyn sen käytökseen. Lasten leikkikehät tai turvaportit toimivat tähän tarkoitukseen hyvin, mutta voit myös ostaa erityisesti koirille tarkoitettuja aitoja.

Pidä joka tapauksessa mielessä, että tämä on vain väliaikainen ratkaisu. Vaikka koira ei pääsisikään ovelle, se on edelleen ahdistunut, kyllästynyt tai innostunut jostakin ulkona olevasta asiasta, ja tulee kanavoimaan sen eri tavalla.

Luo rutiini

Jos koirasi raapii ovea tiettyinä vuorokaudenaikoina, kirjoita ajat ylös ja katso, onko niissä heittoa. Todennäköisesti koirasi tekee näin tiettyinä kellonaikoina, juuri silloin kun sen on päästävä tarpeilleen. Suosittelemme mahdollisuuksien mukaan muuttamaan omia rutiineja koiran tarpeiden mukaan.

Älä kiinnitä huomiota koiraasi, kun se raapii ovea

Oven raapiminen voi olla omistajasta hyvin ärsyttävää, etenkin jos koira pystyy kynsillään naarmuttamaan ovea. Näissä tilanteissa ovea raapivaan koiraan ei kannata kiinnittää mitään huomiota. Näin se lakkaa yhdistämästä kyseistä toimintaa palkkioon, joka tässä tapauksessa on omistajan huomion saaminen välittömästi.

Jos haluat saada tällaisen käytöksen loppumaan, älä palkitse koiraasi tai anna sille minkäänlaista huomiota, kunnes se kyllästyy raapimiseen. Palkitse koira vasta sen rauhoituttua joko rapsutuksella, herkulla tai kävelylenkillä. Positiivisen vahvistamisen tulisi kohdistua toiminnan lopettamiseen, ei itse toimintaan.

Some figure

Koirat voivat raapia ovea monista syistä. Tähän on useita ratkaisuja, mutta niiden toteuttaminen käytännössä ei aina takaa onnistumista. Jos mikään edellä mainituista vinkeistä ei toimi, suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattimaiseen koirankouluttajaan. Koirallasi saattaa olla hoitoa vaativa häiriö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Separation anxiety in dogs, VCA Hospitals. Recogido a 29 de noviembre en https://vcahospitals.com/know-your-pet/separation-anxiety-in-dogs#:~:text=Separation%20anxiety%20describes%20dogs%20that,when%20separated%20from%20the%20owners.
  • How Do I Stop My Dog From Scratching The Door?, ClawGuard. Recogido a 29 de noviembre en https://clawguard.com/blogs/clawguard-blog/how-do-i-stop-my-dog-from-scratching-the-door

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.