Logo image
Logo image

Kuinka saada itselleen hyvin käyttäytyvä koira?

3 minuuttia
Kuinka saada itselleen hyvin käyttäytyvä koira?
Viimeisin päivitys: 14 heinäkuuta, 2021

Koiran kouluttaminen on erittäin tärkeää, jotta kotona asuu tasapainoinen ja onnellinen lemmikki, jonka kanssa elämä on rauhallista ja harmonista. Kun omistaja näkee vaivaa kouluttamisen ja viestinnän suhteen, on hänellä seuranaan hyvin käyttäytyvä koira.

Kuinka saada itselleen hyvin käyttäytyvä koira?

Viestintä

Kommunikoiminen on avain harmoniseen yhteiseloon. Omistajan on opeteltava kommunikoimaan koiran kanssa niin, että molemmat ymmärtävät toistensa käytöstä. Koirien tiedetään osaavan tulkita ihmisten eleitä ja ilmeitä, joten omistajan on tärkeää miettiä, miten hän käyttäytyy lemmikin läheisyydessä. Yhtä tärkeää on koiran käytöksen tarkkailu ja mielialojen tunnistaminen.

Sosiaalistaminen

Hyvin sosiaalistettu koira on onnellinen ja tasapainoinen ja tulee toimeen niin ihmisten kuin lajitovereidensakin kanssa. Se kohtaa rohkeasti erilaiset tilanteet ilman pelkoja ja fobioita. Hyvä sosiaalistaminen vähentää myös aggressiivista käyttäytymistä ja muita käytöshäiriöitä.

Koira käy läpi sosiaalistumisen herkkyyskauden noin 4-14 viikon iässä. Vaikka varsinainen sosiaalistumiskausi päättyy muutaman kuukauden iässä, koira jatkaa sosiaalisuuden oppimista vielä tämän jälkeenkin. Sosiaalistumiskauden aikana koiranpentu oppii ja tottuu uusiin asioihin hyvin nopeasti. Kasvattaja aloittaa pennun sosiaalistamisen, mutta sosiaalistaminen vaatii paljon vaivaa ja sitoutumista myös omistajalta.

Some figure

Puremisen estäminen

Koiranpentu pureskelee esineitä ja jopa ihmisiä tutustuessaan ympäröivään maailmaan ja lievittääkseen hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa kipua ja epämukavuutta. Pennun on kuitenkin lopulta opittava pois tästä tavasta, sillä hyvin käyttäytyvä koira ei pure vääriä asioita, eikä etenkään näyki ihmisiä. Aikuisen koiran purema aiheuttaa huomattavasti suurempaa vahinkoa kuin pennun näykkäisy.

Pennun täytyy saada opetella puremista oppiakseen, kuinka kovaa se saa purra, mutta liialliseen puremiseen on puututtava. Kevyt ja hellä pureminen on osa koirien sosiaalista käytöstä, jolla vahvistetaan laumasiteitä, minkä vuoksi myös aikuiset koirat voivat toisinaan käyttää hampaitaan. Täysi-ikäinen koira voi kuitenkin pureskella esineitä myös vääristä syistä, kuten tylsistyessään tai kärsiessään eroahdistuksesta. Myös selkeiden rajojen ja sääntöjen puuttuminen voi näkyä väärien asioiden pureskeluna.

Sisäsiistiksi opettaminen

Väärään paikkaan tarpeiden tekeminen ei yleensä ole merkki huonosta käytöksestä, sillä koira hyvin harvoin toimii näin kiusallaan. Vääriin paikkoihin merkkailun taustalla on sen sijaan tyypillisesti fyysinen tai käytökseen liittyvä ongelma. Pentu voi pissata vääriin paikkoihin yksinkertaisesti siksi, ettei se vielä tiedä, mikä on oikea paikka tehdä tarpeet.

Pentu ei voi ulkoilla ennen kuin se on saanut tarvittavat rokotukset ja sen vastustuskyky on tarpeeksi vahva. Tällaisessa tapauksessa sisään pissailua ei voida välttää, ja omistajan tehtäväksi jää pennun opettaminen tekemään tarpeensa pissa-alustalle tai sanomalehdelle. Aikuinen koira voi virtsata vääriin paikkoihin esimerkiksi terveysongelmien, aikaisempien traumaattisten kokemusten, riittämättömän ulkoilun tai huonon koulutuksen vuoksi. Olipa kyse pennusta tai aikuisesta koirasta, omistajan on syytä alkaa opettaa sitä sisäsiistiksi välittömästi.

Some figure

Positiivinen vahvistaminen

Niin fyysinen kuin henkinenkin rankaiseminen vahingoittaa koiraa, ja sitä on vältettävä kaikissa tilanteissa. Paras menetelmä koiran kouluttamiseen on positiivinen vahvistaminen, jolla tarkoitetaan sitä, että koira palkitaan aina sen käyttäytyessä halutulla tavalla. Lopulta koira tottelee, koska se tahtoo tehdä niin ja koska halu miellyttää ihmistä on sille luontaista. Positiivinen vahvistaminen nopeuttaa tutkitusti oppimista ja ongelmanratkaisukykyä, kun taas rankaiseminen ei opeta koiralle mitään, vaan voi päinvastoin estää oppimista.

Hyville tavoille opettaminen

Kouluttamisella tarkoitetaan sitä, että koiralle opetetaan tottelevaisuutta tiettyjen taitojen, kuten istumisen tai paikalla pysymisen, muodossa. Opettamisella tai kasvattamisella sen sijaan tarkoitetaan sitä, että koira opetetaan selviämään normaaleista päivittäisistä aktiviteeteista, kuten ulkoilusta ja lajitovereiden kanssa toimimisesta, tasapainoisella tavalla. Hyvin käyttäytyvä koira ei välttämättä osaa kaikkia maailman temppuja, mutta sen kanssa eläminen on harmonista ja ongelmatonta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Etolia. Etología veterinaria. El periodo de socialización.
    • ATEUVES. El desarrollo del perro: periodo de socialización del cachorro.
    • Schwartz, C. El comportamiento del perro. L’Hospitalet, EditorialHispano Europea, 2005.
    • Habla con ellos – Educación y adiestramiento canino

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.