6 yleistä virhettä koiran koulutuksessa
Koiraa kannattaa aina kouluttaa vähintään sen verran, että se osaa käyttäytyä hyvin sekä kotona että sen ulkopuolella. Näin elämä on rauhallisempaa ja miellyttävämpää sekä omistajalle että lemmikille, minkä lisäksi hyvin koulutetun koiran karkaaminen on epätodennäköisempää kuin kouluttamattoman koiran. On tavallista, että hankittuaan koiran ihminen luottaa muiden koiranomistajien neuvoihin lemmikin kouluttamisessa. On ymmärrettävää, että etenkin ensimmäisen lemmikin kohdalla voi olla vaikea tietää, kuinka toimia. Olipa kyse sitten koiran yleisestä terveydestä, ravinnosta tai koulutuksesta, neuvoa kannattaa aina kysyä ammattilaiselta. Seuraavaksi listaamme kuusi hyvin yleistä virhettä koiran koulutuksessa.
6 yleistä virhettä koiran koulutuksessa
1. Kouluttamisen aloittaminen liian myöhään
Monet ajattelevat, ettei koiraa kannata alkaa kouluttaa sen ollessa pentu tai ettei koira ylipäätään opi asioita ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Tosiasiassa koira oppii asioita elämänsä ensihetkistä alkaen, eikä oppiminen lopu täysin koskaan, vaikka nimenomaan ensimmäiset kuukaudet ovat hedelmällisintä aikaa oppimiselle. On totta, että koiran tulee antaa tottua uuteen kotiin, ympäristöön ja perheeseen, mutta koulutuksen aloittamista ei kannata viivästyttää liikaa.
2. Rankaiseminen ja nuhteleminen
Kärsivällisenä pysyminen ei ole aina helppoa eläintä koulutettaessa. Koiran käytös voi turhauttaa, jolloin ensimmäinen reaktio saattaa olla huutamiseen tai rankaisemiseen turvautuminen. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että rankaiseminen tai nuhteleminen eivät saa koiraa oppimaan paremmin tai nopeammin, vaan ovat itse asiassa yksiä isoimmista virheistä, joita omistaja voi tehdä lemmikkiään kouluttaessaan.
Tutkimusten mukaan tehokkain tapa opettaa sekä ihmisiä että muita eläimiä on positiivinen vahvistaminen. Sen lisäksi, että rankaiseminen toimii positiivista vahvistamista huonommin koulutuskeinona, se voi myös saada koiran pelkäämään omistajaansa, mikä tuhoaa koiran ja omistajan välisen luottamuksen.
Sen sijaan, että koiralle huudetaan tai sitä läppäistään sen tehdessä tarpeensa väärään paikkaan, se kannattaa palkita sen toimittaessa asiansa ulkona. Palkinto voi olla koirasta riippuen ruokaa, huomiota tai vaikka suosikkilelu. Positiivisen vahvistamisen ja palkitsemisen avulla syntyy huomattavasti parempia tuloksia, eikä koiran ja omistajan suhde kärsi tällaisesta koulutusmetodista, päinvastoin.
3. Liian tiukka tai lempeä kasvatus
Se, että koiraa ei saa rangaista, ei tarkoita, että sen huono käytös pitäisi sallia. Laumaeläimenä koira tarvitsee rajoja, sääntöjä ja vahvan laumanjohtajan ollakseen onnellinen. Tasapainon löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, ja monet omistajat ovatkin liian tiukkoja tai lepsuja lemmikin kasvattamisessa ja kouluttamisessa.
4. Epäselvät käskyt
Koiraa on syytä kouluttaa käyttäen yksinkertaisia menetelmiä ja sanoja. Käskysanoiksi kannattaa valita lyhyitä ja selkeitä sanoja, jotka koiran on helppo tunnistaa. Myös äänenpainolla on suuri merkitys, sillä se auttaa koiraa erottamaan käskyt toisistaan. On myös tärkeää, että omistaja on johdonmukainen niin, että yksi sana vastaa yhtä käskyä, eikä samaan toimintoon liitetä useampaa käskysanaa.
5. Kärsivällisyyden puute
Koiran kouluttaminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan prosessi vaatii omistajalta aikaa, johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä. Ihmisten tavoin myös koirat voivat olla toisinaan oikukkaita ja itsepäisiä, mutta kärsivällisyydellä ja sitkeydellä koirasta kasvaa miellyttävä lemmikki ja kumppani. Vaikka koira olisi nopea oppimaan, järjestelmällinen käytöksen opettaminen vaatii aina runsaasti toistoja erilaisissa ympäristöissä.
6. Koiran syyttäminen
Koira ei aina – etenkään koulutuksen alussa – toimi omistajan haluamalla tavalla, mikä voi olla turhauttavaa. Tämä ei kuitenkaan ole koiran syytä, eikä sitä tule syyttää tai etenkään rangaista niin sanotuista epäonnistumisista. Koulutuksessa onnistuminen on hyvin pitkälti kiinni omistajasta.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.