Koiranpennun peruskoulutus

Koiranpennun peruskoulutus

Viimeisin päivitys: 14 heinäkuuta, 2020

Varhaisessa vaiheessa aloitettu koiranpennun peruskoulutus on paras perusta positiiviselle ja vahvalle suhteelle koiran kanssa. Selkeiden rajojen ja sääntöjen asettaminen on paras tapa saada koiranpentu kunnioittamaan itseään.

Koiranpennun peruskoulutus

Ensimmäisiä ja tärkeimpiä koiranpennulle opetettavia asioita ovat sisäsiisteys sekä ruokailu- ja nukkumisrutiinit. Sisäsiistiksi opettelu on yleensä vaikein asia koiranpennun perustason koulutuksessa. Pieni määrä kärsivällisyyttä takaa kuitenkin onnistumisen. Kun pentu on riittävän vanha ja saanut tarvittavat rokotteet, omistajan tulisi muodostaa rutiini, jotta koira pääsee ulos tarpeilleen vähintään kolme kertaa päivässä. Näin eläin tottuu siihen, että se tekee tarpeensa tietyssä aikataulussa.

Koiranpennulle kannattaa omistaa kotoa oma paikka, joka on vain sen käytössä ja johon se pystyy halutessaan vetäytyä lepäämään. Hyvä paikka on rauhallinen, hiljainen ja sopivan lämmin. Koiralle voidaan osoittaa, että tämä on sen oma paikka nukkumiseen, rentoutumiseen sekä melulta ja hälinältä pakoon pääsemiseksi.

Kuinka saada koiranpentu kunnioittamaan omistajaa?

Pennun ruoka-astia ja peti kannattaa pitää selkeästi erillisissä paikoissa, jotta koira oppii, missä sen kuuluu syödä ja missä nukkua. Omistajan tulee näyttää pennulle, missä ruoka- ja juomakupit sijaitsevat, mutta tämä on onneksi asia, jonka koira oppii hyvin nopeasti.

Yleiset virheet koiranpennun kohtelemisessa

Inhimillistäminen on varmasti yksi yleisimmistä virheistä, joita monet omistajat tekevät koiranpentua kouluttaessaan. Moni ajattelee, että koiraa on hyvä kohdella kuin ihmistä – sille siis puhutaan kuin vauvalle ja se päästetään sänkyyn tai sohvalle aivan kuin se olisi lapsi. Koira ei ole ihminen, eikä sitä tulisi sellaisena kohdella. Paras asia, jonka omistaja voi tehdä, on kohdella koiraa koirana. Kun kunnioitamme lemmikkimme todellista luontoa, se elää onnellista ja tervettä elämää.

Valitettavan moni uskoo edelleen, että tehokkain tapa ojentaa ja kouluttaa koiraa on huutaminen ja fyysinen rankaiseminen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Huutaminen ja väkivaltainen käytös on paitsi eläimen kaltoinkohtelemista, myös tehoton koulutusmenetelmä, joka saa koiran pelkäämään ja mahdollisesti käyttäytymään aggressiivisesti. Positiivisen vahvistamisen on osoitettu tuottavan parhaat tulokset koiran kouluttamisessa.

Koiranpennun peruskoulutus

Se, että koiraa ei tule rangaista, ei tarkoita, ettäkö sille pitäisi sallia kaikki mahdollinen. Tämä ei ole hyväksi, sillä ajan kuluessa tulee olemaan yhä vaikeampaa saada koira koulutettua hyvin. Omistaja on lauman johtaja, jonka tehtävänä on osoittaa koiralle, mikä sen rooli perheessä on.

Kuinka toimia, jos koiranpentu ei käyttäydy toivotusti?

Omistajan asenne on äärimmäisen tärkeä tilanteissa, joissa koiranpentu käyttäytyy huonosti. Pentu pitää saada kunnioittamaan omistajaa, mutta ei pelkäämään häntä.

  • Älä rankaise pentua, jos se tekee tarpeensa sisälle. Koira on vasta opettelemassa tavoille, eikä ole reilua suuttua sille asiasta, joka on sille täysin luonnollinen. Siivoa kohta, jossa vahinko sattui, hyvin, jotta koira ei virtsaa tai ulosta siihen uudestaan.
  • Jos löydät kotoa tuhottuja esineitä, mutta et saa pentua kiinni itse teossa, älä rankaise sitä. Koira ei osaa yhdistää tekoaan ja rangaistusta, jos ne eivät tapahdu samanaikaisesti.
  • Rankaiseminen ei ole missään tilanteessa paras tapa kouluttaa koiraa. Hyödynnä sen sijaan positiivista vahvistamista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.