Logo image
Logo image

Yhteiselo kissan kanssa 5 säännön avulla

3 minuuttia
Yhteiselo kissan kanssa 5 säännön avulla
Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2019

Kissan sanotaan olevan yksi vaikeimmista eläimistä tulkita ja ymmärtääKissoja rakastavat ihmiset ovat kuitenkin toista mieltä, ja tietävät, että yhteiselo kissan kanssa voi olla hyvinkin auvoisaa.

On silti totta, että kissan ymmärtäminen voi olla vaikeampaa kuin esimerkiksi itseään selkeämmin ilmaisevan koiran tulkitseminen. Jos kotonasi on kissa tai harkitset kissan hankkimista, jatka lukemista ja tutustu kuuteen neuvoomme, joiden avulla kissan kanssa eläminen on entistä miellyttävämpää teille molemmille.

Yhteiselo kissan kanssa 5 säännön avulla

Seuraava pieni kissaopas perustuu eläinlääkärien tietämykseen ja auttaa ymmärtämään paremmin lajia, joka on jakanut elämänsä ihmisen kanssa jo yli 9000 vuoden ajan. Joidenkin mielestä onnistumisen salaisuus on yhtä kuin kissan jättäminen rauhaan, mutta tänään kerromme parhaat neuvot heille, jotka haluavat lähentyä lemmikkinsä kanssa.

1. Muista, että kissa ei ole koira

Tiedämme näiden kahden lajin olevan erilaisia. Kissan saapuessa uuteen kotiin, moni kuitenkin odottaa eläimen käyttäytyvän koiran lailla, mikä on suuri virhe. Eräs Puño-niminen kuvittaja selittää asian seuraavalla tavalla:

“Koira on susi, joka lähestyi ihmisten leiritulia, ja joka kesytettiin väkisin, ja siksi se sietää huutamista ja dominointia hyvin. Kissa sen sijaan lähestyi vapaaehtoisesti ihmisen autiomaahan rakentamia latoja, niihin kerääntyneiden jyrsijöiden houkuttelemana. Siksi kissa tuntee luonnollista uteliaisuutta ihmistä kohtaan ja suuttuu ikuisesti, jos huudat, rankaiset tai lyöt – vaikka kevyestikin.”

Some figure

2. Kotisi ei enää ole vain sinun kotisi

Hankkiessasi kissan, kodistasi tulee eläimen omaisuutta. Kissa on reviiritietoinen, aluettaan suojeleva eläin, joka lukee kaiken ympäristössään olevan omakseen. Muista siis, että sinulla ei ole kissaa, vaan kissallasi on ihminen. Se pitää sinusta ja antaa sinun elää kanssaan.

Jos annat kissan nukkua kanssasi edes yhden yön, voit valmistautua jakamaan vuoteesi seuraavien vuosien ajan. Vaikka kissa on hyvin itsenäinen eläin, se on myös reviiritietoinen ja rakastava. Siksi, jos annat kissan nukkua sängyssäsi kerran, se tekee näin joka yö – tietenkin vain itse niin halutessaan.

Jos olet sitä mieltä, että et kestä kissaa vieressäsi tai päälläsi joka yö, kannattaa lemmikki pitää kokonaan poissa makuuhuoneesta. Jos nautit kissasi seurasta nukkuessasi, anna eläimen tulla seuraksesi halutessaan. 

3. Kissasi rakastaa sinua

Kissa on vähemmän ilmaiseva eläin kuin koira, joka on näkyvästi äärimmäisen iloinen joka kerta nähdessään omistajansa. Voit kuitenkin lakata huolehtimasta, sillä kissasi rakastaa sinua.

Kissa ei tunne tarvetta juhlia kotiin paluutasi suurieleisesti tai heittäytyä päällesi, ja sen sijaan se ehkä vain raapii lempimattoaan tai hieroo jalkaasi rakkautensa osoittaakseen.

Some figure

4. Karvaa on kaikkialla

Eläessäsi kissan kanssa, tarvitset ainakin seuraavia välineitä:

  • Pölynimuri kodin puhtaana pitämiseen
  • Tarrarulla vaatteiden putsaamiseen
  • Tiheäpiikkinen harja tai kampa kissan turkin huolehtimiseen

Kissan kanssa elämisessä on yksi miinus; saat nimittäin huomata, että karvaa on kaikkialla. Mihin ikinä katsotkin, näet kissankarvaa. Voit siis sanoa hyvästit mustille vaatteillesi, ja pitkänukkainen matto on kissanomistajalle todella huono idea.

Harjaa lemmikkisi turkki säännöllisesti ja imuroi kotisi usein, jotta karvaa ei kerry suuria määriä. Kissanomistajan paras apuväline on tarrarulla, jolla vaatteet pysyvät siisteinä.

5. Kun kissa ei kehrää

Kissan sanotaan kehräävän tuntiessaan olonsa onnelliseksi tai mukavaksi. Tämä ei tarkoita, että kissan olo olisi epämukava aina, kun se ei kehrää. Pitkään jatkuva kehräämättömyys voi kuitenkin kertoa jonkin olevan vialla.

Joskus kissa kehrää siksi, että se tuntee kipua tai on sairas. Jos koet, että kissasi kehräys ei ole normaalia, vie eläin lääkäriin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.