Logo image
Logo image

Voiko pesukarhua pitää lemmikkinä?

4 minuuttia
Tätä lajia on mahdollista pitää lemmikkinä, mutta se vaatii erityistä ruokavaliota ja hoitoa. Lisäksi sen luonne on tyypillinen villieläimelle, jolla on tiettyä aggressiivisuutta, vaikka sitä voidaankin kouluttaa.
Voiko pesukarhua pitää lemmikkinä?
Kirjoittanut Equipo Editorial
Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2024

“Omaperäiset” eli melko epätavanomaiset lemmikit ovat muodissa, ja yhä useampi valitsee seurakseen kotiin vähän erikoisempia eläimiä. Uskotko, että pesukarhua voi pitää lemmikkinä? Pidätkö ajatuksesta? Älä jätä lukematta alla olevaa tietoa.

Voiko pesukarhua pitää lemmikkinä?

Kyllä, pesukarhua voi pitää lemmikkinä. Niitä ei tosin saa eläinkaupoista, mutta sellaisen voi adoptoida yksityisten kasvattajien kautta. Lemmikkikaupat eivät oikein pysty tarjoamaan pesukarhuja, koska niitä ei katsota lemmikiksi, sillä niiden käyttäytyminen on yleensä aivan erilaista kuin lemmikkieläimellä.

Rajoitukset joissakin maissa

Joidenkin maiden lait rajoittavat mahdollisuutta pitää pesukarhua lemmikkinä, koska sitä pidetään vieraslajina. Espanja ja jotkut Pohjois-Amerikan osavaltiot kieltävät sen kokonaan, kun taas useat Latinalaisen Amerikan maat sallivat sen erityisluvalla. Suomessa pesukarhujen pitämistä lemmikkinä ei ole lailla kielletty, mutta niiden maahantuonti on.

Ennen kuin hankit eksoottisen lemmikin, muista pyytää asiakirjat todisteeksi sen alkuperästä. Näin varmistat, ettei eläin ole peräisin laittomasta kaupasta tai yksityishenkilöiltä. Se on kuitenkin myös olennainen edellytys, jotta voit pyytää tarvitsemasi luvat omalta hallitukseltasi.

Kannattaako pesukarhua pitää lemmikkinä?

Pesukarhut eivät ole kotieläimiä, joten niiden “eläimellinen vaisto” on edelleen tallella ja ne elävät elämäänsä kuin luonnossa. Söpöstä ulkonäöstä ja joistakin suloisista eleistä huolimatta ne ovat usein aggressiivisia, riehakkaita ja äänekkäitä. Tämä ei tietenkään ole yleissääntö, sillä kaikki pesukarhut eivät ole tällaisia, ja jotkut yksilöt ovat poikkeus sääntöön.

Some figure

Jos tämän kaiken tietämisen jälkeen haluat silti ottaa riskin ja pitää supikoiran lemmikkinä, sinun on tiedettävä, miten tästä eläimestä on huolehdittava.

Muista, että riippumatta siitä, minkä lajin valitset lemmikiksesi, se on sinun vastuullasi. Sinun on paitsi huolehdittava siitä ja huolehdittava sen perustarpeista myös vastattava kaikista omistamisen seurauksista.

Pesukarhun hoito

Valitse sopiva paikka

Toisin kuin koirat ja kissat, pesukarhu ei voi elää pienissä tiloissa, kuten kerrostaloasunnossa. Jos haluat adoptoida pesukarhun, sinun on varmistettava, että sinulla on sille sopiva alue, kuten suuri terassi tai suuri puutarha.

Ensinnäkin sinun on ymmärrettävä, että pesukarhu on villieläin ja että vaikka et pysty luomaan sen luonnollista elinympäristöä uudelleen, sinun on järjestettävä sitä mahdollisimman paljon muistuttava alue.

Päästä se liikkumaan vapaana

Saatat pelätä, että se karkaa, varsinkin ensimmäisinä päivinä, kun ette vielä tunne toisianne kovin hyvin. Parasta on pystyttää korkeat aidat, jotta se ei pääse karkaamaan. Eläintä ei saa missään tapauksessa sitoa tai laittaa häkkiin, se vain hapattaa sen luonnetta ja siitä voi tulla aggressiivinen.

Pesukarhu tarvitsee jonkin verran liikkumisvapautta, mutta älä ole huolissasi. Jos se näkee, että se saa tarvitsemansa sinun luonasi, se ei halua lähteä.

Ruoka

Tässä vaiheessa ihmettelet varmaan, mitä pesukarhu syö? No, ne ovat kaikkiruokaisia, ja sen pääravintoa ovat valkoinen liha, kala, hedelmät ja vihannekset. Älä koskaan anna sille punaista lihaa tai sinistä kalaa, sillä sen vatsaa ei ole suunniteltu sulattamaan niitä.

Some figure

Jos tämä tuntuu sinulle liian vaikealta, myös märkä kissanruoka sopii pesukarhulle. Siitä saa kaikki tarvittavat ravintoaineet, ja ne rakastavat sitä! Sanomattakin on selvää, että raikasta, puhdasta vettä ei saa koskaan puuttua.

Pesukarhun hygienia

Liiallinen kylvettäminen vahingoittaa pesukarhun turkkia, joten kylvettäminen vain pari kertaa vuodessa riittää. Pesukarhut eivät yleensä haise pahalle ja nuolevat itseään voidakseen hoitaa itseään, aivan kuten kissatkin. Jos kuitenkin tuntuu, että pesukarhusi alkaa haista, eikä ole vielä kylvyn aika, voit valita “kuivapesun”.

Tärkeää hygienian kannalta on huolehtia sen turkista. Se on harjattava päivittäin, erityisesti siihen aikaan vuodesta, jolloin siltä lähtee karvaa.

Kouluta sitä

Pesukarhun luonteen vuoksi sinun on käytettävä aikaa sen kouluttamiseen jo pienestä pitäen. Sen on opittava, mitkä ovat rajat ja että sinä määräät. Kuten muidenkaan eläinten kohdalla, rangaistukset, huutaminen ja lyöminen eivät tietenkään tule kysymykseen. Positiivinen vahvistaminen on tehokkain tapa kouluttaa pesukarhu.

Hyväksy, että sen luonteeseen kuuluu tiettyjä käyttäytymismalleja, jotka toistuvat enemmän, varsinkin aluksi. Jos katsot sen tarpeelliseksi, voit käydä ammattilaisen luona.

Vie se eläinlääkäriin

Sinun on muistettava, että pesukarhusi tarvitsee samanlaista huomiota kuin muutkin lemmikit, ja sinun on huolehdittava sen terveydestä viemällä se eläinlääkäriin. Suurin ongelma tässä on se, että kaikki eläinten terveydenhoidon ammattilaiset eivät osaa käsitellä eksoottisia lemmikkejä. Tutki siis asiaa etukäteen, jotta vältyt yllätyksiltä.

Pesukarhun pitäminen hyvässä kunnossa hyödyttää myös sinua, sillä tietyt sairaudet voivat siirtyä ihmisiin. Tästä syystä sitä käsitellessä kannattaa aina olla varovainen ja käyttää suojakäsineitä. Joitakin tauteja, jotka voivat vaikuttaa teihin molempiin, ovat seuraavat:

  • Baylisascaris: Endoparasiitin aiheuttama infektio. Se ei yleensä aiheuta ongelmia pesukoiralle, ellei sillä ole vakavaa tartuntaa, mutta se voi levitä sen kanssa asuviin ihmisiin. Ihmisille se on vaarallinen ja mahdollisesti tappava tartunta.
  • Vesikauhu: Tarttuva virustauti, joka aiheuttaa aina kantajan kuoleman. Se leviää vain joutumalla kosketuksiin tartunnan saaneen eläimen eritteiden kanssa, joten sekä sinä että lemmikkisi voivat saada tartunnan. Ennaltaehkäisevä raivotautirokotus on paras ratkaisu.
  • Giardiaasi: Loinen, joka aiheuttaa pieniä ongelmia lemmikkisi suolistossa. Tämä tauti tarttuu syömällä saastunutta ruokaa tai eläinten ulosteiden välityksellä. Ole varovainen, sillä myös sinä voit saada tartunnan.

Pesukarhu on eläin, joka ei yleensä sovellu lemmikiksi, vaikka se varmasti viihdyttää sinua temppuilullaan. Jos päätät ottaa vastuun, älä unohda ottaa huomioon kertomamme hoitovinkit sekä kaikki suosituksemme, ja tämä helpottaa “ystävystymistä”!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez, A. M., & Miranzo, B. M. CARACTERIZACIÓN Y SELECCIÓN DE HÁBITAT DEL MAPACHE (PROCYON LOTOR L.) EN EL PARQUE REGIONAL DEL SURESTE, MADRID. (Tesis de maestría, Universidad Complutense de Madrid).
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2018). Parasites – Baylisascaris infection. Recuperado el 27 de octubre de 2022, disponible en: https://www.cdc.gov/parasites/baylisascaris/index.html
  • Salgado, I. (2015). Mapache – Procyon lotor. En: Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles. Salvador, A., Barja, I. (Eds.). Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid. http://www.vertebradosibericos.org/
  • Boletín Oficial del Estado. (2020). Ley 42/2007, de 13 de diciembre, del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad. Recuperado el 27 de octubre de 2022, disponible en: https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2007-21490
  • Salgado, I. (2018). Is the raccoon (Procyon lotor) out of control in Europe?. Biodiversity and Conservation, 27(9), 2243-2256.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.