Onko totta, että polveudumme apinoista?
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez
Onko totta, että polveudumme apinoista? Moni kysyi tämän kysymyksen Darwinin esittämän evoluutioteorian jälkeen.
Darwinin evoluutioteoria
On käynyt ilmi, että Darwin ei koskaan sanonut ihmisten polveutuvan apinoista. Evoluutioteoria haastoi perinteisen kreationismin, jota kannattavat ihmiset uskovat, että jumalolento loi kaiken mitä tänä päivänä näemme. Monet tiedemiehet uskovat vielä nykyäänkin tähän teoriaan. Darwinin mukaan elävät olennot kuitenkin sopeutuivat erilaisten evoluutiotekijöiden kautta, joista yksi oli luonnonvalinta.
Darwin sisällytti teoriaansa myös ihmiset ja esitti ajatuksen, että emme olleetkaan Jumalan luomia. Sen sijaan hän väitti, että olemme osa pitkää evoluutioprosessia. Darwin kirjoitti tästä yhdessä kuuluisimmasta kirjoistaan, Lajien synty:
“Ylistetyistä voimistaan huolimatta ihminen kantaa edelleen ruumiissaan alhaisen alkuperänsä lähtemätöntä leimaa.”
-Charles Darwin-
Onko totta, että polveudumme apinoista?
Kun ymmärrämme tätä teoriaa, voimme nähdä, että Darwinin mukaan olemme eläviä olentoja, jotka ovat kehittyneet muista olennoista. Toisin sanoen Darwinin mukaan ihmiset ovat eläimiä, tarkemmin ottaen kädellisiä.
Lehdistö ja luomistutkijat pilkkasivat tuolloin Darwinia siitä ajatuksesta, että polveudumme apinoista. He piirsivät kuuluisan kuvan gorillasta, jolla on Darwinin pää. He näyttivät kuitenkin ymmärtäneen Darwinin teorian jollain lailla väärin.
Fossiilien perusteella päätellään, että esi-isämme olivat kädellisiä miljoonia vuosia. Toisin sanoen väitetään, että emme polveudu mistään nykyisestä apinalajista, vaan että meillä on jonkinlainen yhteinen esi-isä. Mitä vanhempia eläimet ovat, sitä suurempia eroja meidän ja niiden välillä on.
Tässä mielessä evoluutio kertoo, että yhteinen esi-isämme simpanssi eli Afrikassa kuusi miljoonaa vuotta sitten. Muiden apinoiden, esimerkiksi gibbonien, kanssa yhteinen esi-isä on Nyanzapithecus alesi.
Fossiilien perusteella päätellään, että esi-isämme olivat kädellisiä miljoonia vuosia.
Evoluutiopuu
Ei ole pahitteeksi muistaa, että evoluutio on puu. Darwin kuvasi tätä ensimmäisissä piirroksissaan fylogeneettisinä puina. Oksat kehittyivät niissä tasaisesti, mutta jotkut niistä muistuttavat enemmän toisiaan.
Meillä on yhteisiä oksia eläinten kanssa, jotka ovat eniten kaltaisiamme. Sitten oksat haarautuvat erilleen. Alesi haarautui erilleen 13 miljoonaa vuotta sitten ja simpanssit kuusi miljoonaa vuotta sitten. Tämä on kuitenkin ristiriidassa ihmisten yleisen mielikuvan kanssa, jossa evoluutio nähdään tikapuina.
Evoluutio ei ole tikkaat, jossa orangit tai bonobot ovat muutaman askelman alapuolellamme. Tämä näkemys voi saada ihmiset väheksymään apinoita, mikä voi johtaa jopa joidenkin lajien sukupuuttoon.
Kaikki eläimet ovat yhtä kehittyneitä, vaikkakin jokainen laji on sopeutunut tiettyyn ekosysteemiin ja tehtäviin. Toisin sanoen ihmiset eivät voi selviytyä samassa paikassa kuin delfiinit, bakteerit tai bengalintiikerit.
Evoluutio kuvataan puuna, jossa on sijaa meille kaikille. Itse asiassa tunteemme, ajatuksemme ja kaikki, mikä tekee meistä ihmisiä, voi näkyä myös eläimissä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.