Logo image
Logo image

Kiinasta löydettiin uusi myrkkykäärmelaji

3 minuuttia
Pureman epätavalliset piirteet auttoivat tunnistamaan Kiinan uuden myrkkykäärmelajin, jota aiemmin luultiin virheellisesti sen sukulaisiksi.
Kiinasta löydettiin uusi myrkkykäärmelaji
Georgelin Espinoza Medina

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Georgelin Espinoza Medina

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Maailmassa on noin 1 400 000 tunnistettua elävää lajia, joista noin 70 000 kuuluu selkärankaisten ryhmään. Vaikka nämä luvut tuntuvat meistä uskomattomilta, löytöjä tehdään joka päivä lisää, joten luvut kasvavat koko ajan. Esimerkiksi Kiinassa tunnistettiin tänä vuonna uusi myrkkykäärmelaji.

Kyseinen käärme kuuluu kraitteihin (Bungarus-suku). Tähän ryhmään kuuluvat Aasian mantereen huomattavimmat käärmeet (lääketieteellisesti katsoen), eikä mikään ihme, sillä ne tuottavat myrkkyä, jonka kanssa ei kannata leikkiä.

Kiinan uusi myrkkykäärmelaji

Tutkijaryhmä julkaisi tietoja ZooKeys-lehdessä (2021) uudesta myrkkykäärmelajista, joka elää Lounais-Kiinassa ja Pohjois-Myanmarissa. Jutussa esiintyvät tutkijat ovat Chen Ze-Ning, Shi Shen-Chao, Vogel Gernot, Li Ding ja Shi Jing-Song.

Mielenkiintoista jutussa on se, että uusi laji tunnistettiin sen pureman piirteiden vuoksi, sillä Bungarus-suvun jotkin yksilöt ovat ulkoisesti hyvin samankaltaisia ja niitä on vaikea erottaa toisistaan.

Tässä tapauksessa purema aiheutti potilaalle voimakasta kipua ja haava-alueen tummumista. Tämä seikka herätti asiantuntijoiden huomion ja johti lisätutkimuksiin, sillä se ei vastannut minkään jo löydetyn käärmeen puremajälkeä.

Yunnanin maakunnassa kerättiin vuosina 2016–2019 useita käärmeitä. Analysoitujen organismien DNA:sta ja morfologiasta löydettyjen todisteiden avulla asiantuntijat pystyivät laatimaan paremman luokituksen ja tunnistamaan uuden yksilön. Merkittäviä fyysisiä piirteitä havaittiin yksilöiden hampaistossa, suomuissa, värityksessä ja hemipeniksessä (siittimessä).

Myrkkykäärmeiden tunnistaminen ja luokittelu oikein on tärkeää ihmisille. Toisaalta se auttaa ehkäisemään puremia ja laatimaan tarkan diagnoosin. Lisäksi se on olennaisen tärkeää vastalääkkeiden ja hoitojen kehittämiseksi kunkin pureman mukaan.

Mikä on Kiinan uuden myrkkykäärmeen nimi?

Uusi käärme nimettiin Suzhenin kraitiksi kiinalaisen jumalattaren “Bai Su Zhen” (suomeksi valkoinen käärme) mukaan, joka kiinalaisissa legendoissa ottaa käärmeen muodon, muuttuu naiseksi ja rakastuu mieheen. Tämä hahmo on kiinalaisessa mytologiassa erään hyvin suositun tarinan päähenkilö.

Tieteellisestä näkökulmasta uusi käärme on saanut nimekseen Bungarus suzhenae (Elapidae-suku eli myrkkytarhakäärmeet). Sukuun lasketaan 16 lajia viime vuosien löydöt mukaan lukien: B. slowinski vuonna 2005 Pohjois-Vietnamista ja B. persicus vuonna 2014 Iranista.

Some figure

Miltä Suzhenin kraitti näyttää?

Uusi myrkkykäärmelaji on hyvin näyttävä, mutta sen ei saa antaa hämätä: se kantaa myrkkyä, joka voi olla tappavaa. Käärmeellä on musta selkäpuoli (sekä päässä että kehossa), jossa on 26–38 valkoista juovaa (jotkut epätäydellisiä), ja 12 hännän alueella.

Vatsapuoli on vaalea (kellertävän valkoinen). Pään suomut ovat sileät, ja matelijalla on pienet, soikeat ja tummat silmät.

B. suzhenaen taksonomiassa juovien lukumäärä on yksi niistä seikoista, joiden avulla se erotetaan muista kraiteista.

Lajin koko vaihtelee. Yksi kerätyistä nuorista yksilöistä oli 62 senttimetriä pitkä, ja hännän pituudeksi mitattiin 10,9 senttimetriä, eli pituutta oli yhteensä 72,9 senttimetriä. Aikuinen uros saavutti jopa 114 senttimetrin pituuden.

Toinen sen morfologiassa erottuva piirre ovat kolme takimmaista ylähammasta, jotka ovat kaartuneet lievästi taaksepäin. Hemipenikset ovat suuret, hieman pitkänomaiset, ja niissä on torahampaiden kaltaisia piikkejä. Ne ovat kovia, sillä ne ovat sarveistuneet.

Uuden käärmelajin muut piirteet

Bungarus suzhenae kerättiin 800–1560 metrin korkeudessa sijaitsevilta riisinviljelyalueilta tai purojen varsilta monsuunimetsistä Yingjiangin piirikunnan alueella Yunnanin maakunnassa (Kiina) ja Kachinin osavaltiossa Myanmarissa.

Erikoista on se, että tämä laji syö vankeudessa ankeriaita ja muita pieniä käärmeitä eikä pidä sammakoista ja hiiristä.

Emme vieläkään tiedä kaikkea planeettamme biodiversiteetistä, sillä elävien olentojen luetteloon lisätään joka päivä uusia yksilöitä, kuten tämä uusi myrkkykäärmelaji.

Se on näyttävä käärme, jonka mustassa selässä on vaaleita juovia. Se tuottaa kuitenkin tappavaa myrkkyä ja sen purema on erittäin kivulias, joten ole varovainen, jos törmäät siihen jonain päivänä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kuch, U., Kizirian, D., Nguyen, Q., Lawson, R., Donnelly, M., & Mebs, D. (2005). A new species of krait (Squamata: Elapidae) from the Red River System of Nothern Vietnam. Copeia, 4, 818-833.
  • Ze-Ning, C., Shen-Chao, S., Gernot, V., Li, D., & Jing-Song, S.(2021). Multiple lines of evidence reveal a new species of Krait (Squamata, Elapidae, Bungarus) from Southwestern China and Northern Myanmar. Zookeys, 1025, 35-71.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.