Tiesitkö, että kirahvi nukkuu vain muutamia tunteja vuorokaudessa?
Kaikki eläimet tarvitsevat unta pystyäkseen toimimaan ja pysyäkseen terveinä. Lajien nukkumistavat kuitenkin eroavat toisistaan monin tavoin. Se, kuinka paljon unta eläin tarvitsee ja miten se nukkuu, riippuu sen elintavoista ja -ympäristöstä. Esimerkiksi kirahvi nukkuu vain muutamia tunteja vuorokaudessa, ja on näin yksi vähiten nukkuvista eläimistä. Se pystyy käymään makuulle, mutta nukkuu yleensä seisaallaan lyhyitä jaksoja kerrallaan.
Nukkuuko kirahvi seisaallaan?
Kirahvit nukkuvat hevosten, seeprojen ja lehmien tavoin yleensä seisaallaan. Yleisesti ottaen ne nukkuvat seisoma-asennossa noin seitsemän minuuttia kerrallaan, mutta toisinaan ne pystyvät nukkumaan hetken aikaa syvempää unta makuullaan. Ihmisestä seisaallaan nukkuminen voi kuulostaa erikoiselta ja epämukavalta, mutta käytöksen taustalla on hyvä syy. Seisoma-asento nimittäin mahdollistaa nopean pakenemisen vaaran uhatessa. Siinä asennossa kirahvin on myös helppo potkaista nopeasti lähestyvää saalistajaa. Makuulta pystyyn ponnistaminen voi kestää pahimmillaan kohtalokkaan kauan.
Seisaallaan nukkumisen mahdollistaa se, että kirahvin nivelet loksahtavat lukkoon niin, että sen jalat eivät petä alta edes sen lihasten rentoutuessa. Seisaallaan nukkuvan kirahvin tunnistaa siitä, että sen kaula on venytetty pitkäksi, mutta se nojaa päätään ja kaulaansa selvästi eteenpäin. Jos kirahvi tuntee olevansa turvassa ja käy makuulle nukkumaan, se koukistaa jalkansa, taivuttaa kaulansa kaarelle ja painaa päänsä lautasilleen tai maahan.
Kirahvi nukkuu vain muutamia tunteja vuorokaudessa
Aikuinen kirahvi tarvitsee vain 2–4 tuntia lepoa vuorokaudessa. Se nukkuu tämän ajan lyhyissä pätkissä, eikä koskaan nuku yli kahta tuntia yhtä mittaan. Tyypillisesti nämä afrikkalaiset jättiläiset nukkuvat kymmenen minuutin pätkissä pitkin päivää. Syvän unen vaihe yhden unijakson aikana on usein vain minuutin mittainen.
Makuulla syvässä unessa vietetty aika vaihtelee iän mukaan, sillä vastasyntyneet ja nuoret yksilöt tarvitsevat aikuisia kirahveja enemmän syvää unta. Luonnossa villinä elävät kirahvit viettävät yleensä aamunkoittoon asti osan yöstä makuulla ja osan ympäristöä tutkien ja märehtien. Kirahvit ovat aktiivisimmillaan kuun ollessa kirkkaimmillaan. Tällöin ne viettävät enemmän aikaa syöden ja poikasia ruokkien kuin maaten ja märehtien. Emoilla ja poikasilla on oma ilta- ja yörutiininsa, jonka aikana emo pysyy valppaana ympäristön suhteen ja poikanen piilossa petoeläimiltä.
Miksi kirahvi nukkuu vain lyhyissä pätkissä?
Siitä, miksi kirahvi nukkuu niin vähän ja lyhyissä pätkissä, on esitetty erilaisia teorioita, joista kolme yleisintä jaamme alla.
Petoeläimiltä suojautuminen
Pitkä ja syvä uni merkitsee suurempaa riskiä joutua petoeläimen saaliiksi. Aikuiset kirahvit eivät kuitenkaan yleensä ole helppo saalis edes Afrikan suurille kissoille, sillä niiden pitkät ja voimakkaat jalat ja suuri koko tarjoavat hyvän suojan petoja vastaan. Kirahvit ovat kuitenkin luonnostaan saaliseläimiä ja varautuvat sen vuoksi eri tavoin vaaran kohtaamiseen.
Kirahvi on haavoittuvainen makuuasennossa
Vaikka kirahvi pystyykin nousemaan makuuasennosta seisomaan noin 15 sekunnissa, jokainen menetetty sekunti voi olla kohtalokas saaliseläimen hyökätessä. Jalkojen suoristaminen, kaulan venyttäminen ja karkuun juokseminen voivat merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä. Makaava kirahvi on huomattavasti haavoittuvaisempi leijonan hyökkäykselle, sillä tämä iso kissaeläin pääsee nopeasti kiinni kirahvin päähän tai kaulaan ja tukehduttaa sen ennen kuin se ehtii nousta ylös.
Tarve jatkuvalle märehtimiselle
Kirahvit ovat märehtijöitä, jotka käyttävät ison osan päivästään pureskelemalla ruokaansa. Märehtiminen voi viedä jopa 75 % kasvinsyöjän ajasta, etenkin kun kyse on kirahvin kokoisesta eläimestä. Lyhyet unet pitkin päivää on helpompi mahduttaa märehtimisen rinnalle kuin pitkät yhtäjaksoiset unipätkät.
Kirahvien ja muiden suurikokoisten kasvinsyöjien, kuten hevosten ja lehmien, nukkumistavoissa on paljon samaa. Vaikka nämä eläimet elävät erilaisissa ympäristöissä, niille on kehittynyt samanlaisia tapoja suojautua saalistajilta. Kirahvien lisäksi vähän nukkuvia eläimiä ovat muun muassa norsut, jotka nukkuvat nekin vain noin 3–4 tuntia vuorokaudessa, sekä aasi ja impala, jotka tarvitsevat tyypillisesti reilut 3 tuntia unta päivän aikana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shaw, Ethan. “How Do Giraffes Sleep?” sciencing.com, https://sciencing.com/giraffes-sleep-4565890.html. 16 July 2020.
- M.B. Kristal and M. Noonan. Note on sleep in captive giraffes (Giraffa camelopardalis reticulata), 1978.
- Jerome M. Siegel, Do all animals sleep?, Trends in Neurosciences, Volume 31, Issue 4, 2008, Pages 208-213, ISSN 0166-2236,
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.