Näin valitset sopivat vaatteet koiralle

Tiedätkö, miten valita oikean tyyppiset vaatteet koiralle? Lemmikin pukemiseen liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Toisaalta vaatteet pitävät eläimen lämpimänä kylmällä tai märällä säällä, mutta huonosti istuvat tai huonolaatuiset vaatteet voivat aiheuttaa ongelmia.
Näin valitset sopivat vaatteet koiralle
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nykyisin liikkeiden hyllyt pursuavat erilaisia lemmikkieläinten tarvikkeita erikoisista talutushihnoista vaatteisiin ja asusteisiin. Mutta ovatko vaatteet todella tarpeelliset koiralle? Ennen kuin lähdet ostamaan söpöjä asukokonaisuuksia lemmikillesi, perehdy siihen, mitä riskejä ja toisaalta myös etuja vaatteiden tai kenkien käytöstä on.

Toisaalta vaatteet pitävät pienen tai ohutturkkisen eläimen lämpimänä kylmällä tai märällä säällä, mutta huonosti istuvat tai huonolaatuiset vaatteet voivat aiheuttaa myös ongelmia. Koiraa ei myöskään tulisi koskaan pukea vain ulkonäön ja omistajan mieltymysten vuoksi.

Kylmältä säältä suojautumisen tärkeys

Talven saapuessa ihmiset pukeutuvat yhä lämpimämpiin vaatekerroksiin, mutta toisinaan unohdamme, että myös ulkoilevat lemmikkimme voivat kärsiä kylmästä säästä. Lukuun ottamatta tiettyjä kylmyyttä hyvin kestäviä rotuja, koirat kärsivät matalista lämpötiloista samaan tapaan kuin me ihmisetkin. Tämän vuoksi ulkona vietettyä aikaa kannattaa rajoittaa kovilla pakkasilla, minkä lisäksi etenkin ohutturkkiset koirat on hyvä suojata vaatteilla ulos lähdettäessä. Erityisen varovainen on oltava myös, jos koira on sairas, pentuiässä, ikääntynyt tai pienikokoinen.

Kylmä sää ja pakkasasteet voivat aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia, jotka voivat kehittyä vakaviksi terveysongelmiksi. Samoin nivel- ja luusairaudet pahenevat erityisesti kylmällä säällä. Yleensä koira osoittaa olevansa kylmissään tärisemällä, mutta myös hidastunut hengitys, hitaat liikkeet tai uupumus, väsymys tai uneliaisuus sekä kuiva iho ja limakalvot voivat kertoa kylmettymisestä.

Kaikki koirat eivät tarvitse vaatteita kylmälläkään säällä

Jos oma lemmikki on siperianhusky, samojedinkoira, alaskanmalamuutti tai muuta hyvin kylmää kestävää rotua, sille ei tarvitse pukea vaatteita kovillakaan pakkasilla. Näiden koirien turkki auttaa niitä lämmönsäätelyssä niin kylmällä kuin kuumallakin säällä, ja vaatteet voivat itse asiassa jopa olla koiralle haitaksi.

Näin valitset sopivat vaatteet koiralle

Sen sijaan ohutturkkiset ja pienikokoiset koirat sietävät huomattavasti huonommin kylmää säätä. Niiden keho on hauraampi kylmälle altistuessaan, eikä koira välttämättä selviydy terveenä alhaisessa lämpötilassa, vaan sairastuu helposti. Kylmään sopimattomia rotuja ovat muun muassa yorkshirenterrieri, pinseri, ranskanbulldoggi, bostoninterrieri, mopsi, chihuahua ja kiinanharjakoira.

Kuten jo mainitsimme, erityistä varovaisuutta tarvitaan myös koiran ollessa hyvin nuori, vanha tai sairas. Etenkin hengitystieongelmista kärsivän eläimen kanssa on oltava hyvin tarkkana ja varovainen.

Vaatteet suojaavat koiraa vammoilta ja iskuilta

Tämä on asia, jota ei useinkaan tule ajatelleeksi, mutta vaatteet suojaavat koiraa paitsi kylmältä ja märältä, myös hiertymiltä, haavoilta, kuhmuilta ja muilta vammoilta. Jos lemmikillä on meneillään vaihe, jossa se käyttäytyy syystä tai toisesta riehakkaasti, kevyt vaate voi olla hyvä apu sen suojaamisessa. Markkinoilla on myös erityisesti bakteerien, loisten ja ympäristön allergeenien torjuntaan tarkoitettuja vaatteita.

Näin valitset sopivat vaatteet koiralle

Yksi suurimmista koirien vaatteiden haitoista on se, että ne voivat saada aikaan allergisen reaktion tai aiheuttaa muita iho-ongelmia. Monilla koirilla on luontaisesti hyvin herkkä iho, jolloin kangas, solki tai sauma voi aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta, allergiaa tai ihon tulehtuneisuutta. Huonosti istuva vaate voi olla myös turvallisuusriski tai vaikeuttaa koiran liikkumista.

  • Varmista, että vaate on valmistettu turvallisesta ja laadukkaasta materiaalista, joka ei esimerkiksi aiheuta allergisia reaktioita.
  • Kiinnitä huomiota vaatteen käytännöllisyyteen ja mukavuuteen, sillä vaate ei saa haitata eläimen liikkumista tai tehdä sille muuten epämukavaa oloa.
  • Valitse helposti puettava ja riisuttava vaate. Puserot, viitat ja takit ovat hyviä vaihtoehtoja.
  • Valitse oikean kokoinen vaate selvittämällä etukäteen koiran koko. Vaate ei saa kiristää tai hinkata koiran ihoa, mutta se ei myöskään saa olla niin iso, ettei se istu kunnolla.
  • Vältä vaatteita, joissa on pieniä tai irtoavia osia, jotka koira voi saada irti. Pahimmillaan koira nielaisee pienen osan, joka voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen.
  • Tarkkaile koiran reaktioita sen käyttäessä vaatetta. Oma makusi ei saa vaikuttaa vaatteen valintaan. Jos eläin tuntee olonsa epämukavaksi vaatteessa, ei ole mitään merkitystä, vaikka pitäisit sitä suloisena kyseisessä vaatteessa.

Harkitse myös kenkien tai tossujen hankkimista kylmimpiä talvikelejä varten. Ne suojaavat koiran tassuja paitsi kylmältä maalta, myös polkuanturoita vahingoittavalta tiesuolalta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.