Logo image
Logo image

Ovatko sekarotuiset terveempiä kuin puhdasrotuiset koirat?

3 minuuttia
Ei ole olemassa kattavia tutkimuksia, jotka vahvistaisivat, että sekarotuisten koirien terveys on parempi kuin rotukoirien. Tilastojen mukaan kuitenkin tietyt koirarodut kärsivät huomattavan paljon tietyistä perinnöllisistä sairauksista ja terveysongelmista.
Ovatko sekarotuiset terveempiä kuin puhdasrotuiset koirat?
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2020

Moni tietää, että tietyt koirarodut ovat alttiita tietyille sairauksille ja muille terveysongelmille, ja usein ajatellaankin, että sekarotuiset koirat ovat tästä syystä puhdasrotuisia lajitovereitaan terveempiä. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen.

Onko sekarotuisten koirien parempi terveys myytti vai fakta?

Rotukoirien jalostuksessa tavoitellaan tietynlaisia ominaisuuksia, mihin pyritään geneettisen valinnan kautta. Tämä tarkoittaa, että koirat, joilla on haluttuja ominaisuuksia, valitaan lisääntymään keskenään. Sukupolvien kuluessa tietyt piirteet nousevat rotua määrittäviksi. Näin ovat kehittyneet kaikki koirarodut aina alkukantaisista moderneihin rotuihin.

Jalostuksessa käytettävät koirat voidaan valita erilaisten ominaisuuksien perusteella. Monia rotuja on jalostettu ulkonäkö edellä, kun taas tiettyjen rotujen kohdalla on keskitytty esimerkiksi älykkyyteen (bordercollie tai saksanpaimenkoira), nopeuteen (vinttikoirat) tai luonteeseen (labradorinnoutaja).

Tällaisen geneettisen valinnan tuloksena saadaan koirille aikaan haluttuja piirteitä, mutta se myös altistaa koirat perinnöllisille sairauksille. 1800-luvulle asti koirarotuja oli olemassa vain kourallinen, mutta 1900-luvulla koirien jalostus räjähti niin, että nykyään rekisteröityjä rotuja on satoja.

Valitettavasti kasvattajiin mahtuu myös vastuuttomia toimijoita, jotka ovat huomanneet tietynlaisten koiranpentujen kysynnän olevan suurta, ja jotka ovat tämän vuoksi alkaneet tuottaa pentuja ilman, että toimintaa olisi kontrolloitu riittävästi. Tämä on ikävä kyllä johtanut siihen, että koirilla on ilmennyt perinnöllisiä sairauksia, jotka ovat siirtyneet myös seuraaville sukupolville.

Some figure

Nykyään on olemassa monia koirarotuja, jotka ovat alttiita tietyille terveysongelmille, joista toiset saman tyyppiset rodut eivät juurikaan kärsi. Esimerkiksi dalmatiankoirien joukossa kuurous on huomattavasti yleisempää kuin muilla roduilla ja cavalierkingcharlesinspanielit ovat alttiita selkäytimen ontelotaudille, joka johtuu yleensä rodulle jalostetusta ahtaasta kallosta.

Ovatko siis sekarotuiset terveempiä kuin puhdasrotuiset koirat?

On yleinen uskomus siitä, että kun rodut sekoittuvat, vain terveet geenit pääsevät dominoimaan. Tällöin siis sekarotuisten koirien terveys olisi parempi kuin rotukoirien. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole totta. Aivan kuten mikä tahansa puhdasrotuinen koira, sekarotuinenkin yksilö voi saada sellaisia geenejä, jotka saavat sen sairastumaan. Tämä on kuitenkin vähemmän todennäköistä, sillä sairauden aiheuttavat geenit tulevat vain yhdeltä vanhemmalta, eivätkä molemmilta.

Silti on sanottava, että relevanteissa tilastoissa ei juuri koskaan käsitellä sekarotuisia koiria, mikä johtuu siitä, että niitä on hyvin vaikeaa ryhmitellä ja tutkia siten, että voitaisiin tehdä johtopäätöksiä. Kun tutkimusta tehdään, on paljon helpompaa löytää ja kontrolloida puhdasrotuisia koiria sen sijaan, että yritettäisin käyttää sekarotuisia yksilöitä, jotka koostuvat kahdesta tai kolmesta eri rodusta.

Some figure

Vertailussa on syytä pitää mielessä, että pelkästään se että sekarotuisia koiria ei ole tutkimuksissa, ei tarkoita sitä, että ne välttämättä olisivat terveempiä. Aivan samalla tavalla kuin koira perii värinsä, älykkyytensä tai fyysiset piirteensä, se voi myös periä sairauksia.

Jos haluat selvittää koirasi mahdolliset sairaudet, käy eläinlääkärissä

Olipa tilanne mikä tahansa ja koiran rotu mikä tahansa, on vain eläinlääkärin tehtävä selvittää, onko koiralla mahdollisesti jokin perinnöllinen sairaus, ja hän voi laatia suunnitelman sairauden hoitoon tai estämiseen. Jos sinulla on itselläsi sekarotuinen koira ja sillä on usein terveysongelmia, on syytä mennä eläinlääkäriin selvittämään tilanne.

Samoin on huomioitava, että jotkut koirien terveysongelmat liittyvät eläimen kokoon, eivätkä niinkään sen geeneihin, kuten koskee esimerkiksi lonkan dysplasiaa, ja näistä kärsivät eläimet vaativat eläinlääkärin tarkastusta säännöllisen usein.

Vain ammattilainen pystyy diagnosoimaan ja hoitamaan kunnolla koiran terveysongelmia. Hän pystyy myös kenties tekemään geenitestausta, jotta voidaan varmistaa mikä on todennäköisyys siitä, että koiralle tulee tietty sairaus. Voi tuntua siltä, että sekarotuiset koirat ovat terveempiä, mutta itse asiassa alttius voidaan selvittää vain tekemällä tällainen testi.

Ei ole siis mitään varmaa tietoa siitä, että sekarotuisten koirien terveys olisi parempi kuin puhdasrotuisten. Ne ovat kyllä vähemmän suuressa vaarassa tiettyjen geneettisten sairauksien osalta kuin jotkut puhdasrotuiset koirat, mutta tämä ei koskaan tarkoita sitä, että sekarotuista koiraa ei tarvitsisi viedä säännöllisen usein lääkäriin. Myös sekarotuista koiraa tulee hoitaa hyvin, jotta se voisi pysyä hyvässä terveydessä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.