Logo image
Logo image

Onko totta, että koira suree toisen lemmikin kuolemaa?

2 minuuttia
Koirat ovat rutiineista pitäviä eläimiä, joihin mikä tahansa dramaattinen ja äkillinen tapahtuma – kuten kuolema – voi vaikuttaa suuresti. Jotkut koirat ovat toisia herkempiä, mutta omistajan on tärkeää tunnistaa masennuksen merkit minkä tahansa eläimen kohdalla.
Onko totta, että koira suree toisen lemmikin kuolemaa?
Viimeisin päivitys: 28 elokuuta, 2018

Keskustelu siitä, onko koiralla tunteita, on käynyt jo pitkään kuumana eläinrakkaiden ja vähemmän eläimistä välittävien ihmisten välillä. Tästäkin syystä moni miettii, onko totta että koira suree läheisen lemmikin tai perheenjäsenen kuolemaa.

Vaikuttaako kuolema koiriin?

Kysymykseen on yksinkertainen vastaus. Tiedossa on tapauksia, joissa koira on odottanut menehtynyttä omistajaansa vuosia tai masentunut läheisen eläimen kuoltua.

Näin tapahtuu, koska koirat ovat rutiineihin tottuvia eläimiä. Niillä on tarve elää yhteisössä, eivätkä ne yleensä sopeudu hyvin muutoksiin. Yllättävä muutos koiran elämässä voi laskea eläimen itseluottamusta ja elämänlaatua.

Tämä ei tarkoita, että kaikki koirat reagoisivat läheisen kuolemaan samalla tavoin, mutta tällainen toiminta on yleistä. Alla on listattuna oireita, joihin omistajan tulee kiinnittää huomiota, jos koiran lähipiiriin kuuluva eläin tai ihminen on kuollut:

  • ruokahalun puute
  • koira ei halua ulkoilla
  • leikkiminen ei kiinnosta
  • koira nukkuu kaiket päivät
  • se ei vastaa omistajan kutsuun
  • lelut eivät kiinnosta
  • koira etsii jatkuvasti jotain kotona
  • ilman syytä itkeminen.
Some figure

Jos koira suree ja kärsii joistain näistä oireista, on selvää, että toisen lemmikin tai perheenjäsenen kuolema vaikuttaa siihen enemmän kuin kuvitteletkaan. Nämä oireet voivat aiheuttaa masennusta, mistä syystä asialle on tehtävä jotain ennen kuin koiran olo huononee entisestään.

Mitä voin tehdä, kun koira suree?

Ennen kuin viet koirasi eläinlääkäriin, voit kokeilla kotona muutamia keinoja sen surun lievittämiseksi.

Anna koiran nähdä kuolleen eläimen ruumis

Tutkimukset osoittavat, että menehtyneen eläimen ruumiin näkeminen voi auttaa koiraa pääsemään yli menetyksestä. Muistatko Hachikon? Se vietti vuosia odottaen isäntänsä paluuta, koska ei tiennyt, mitä tälle oli tapahtunut. Koira toivoi isäntänsä saapuvan jonain päivänä kotiin.

Kun koira saa nähdä ruumiin, se käsittää tilanteen ja pääsee nopeammin yli surusta.

Anna koiralle aikaa

Koira ja ihminen reagoivat vaikeisiin tilanteisiin eri tavoin. Vaikka omistaja ei halua nähdä koiraansa surullisena, ei lemmikkiä kannata hämmentää antamalla sille ylenpalttisesti huomiota ja leikkiaikaa.

Anna koiralle aikaa käsitellä tapahtunut – kun koira on valmis jatkamaan tavallista elämää, se kyllä kertoo sen.

Jätä ruoka koiran saataville

Koiran ruokakupin poistaminen ruokapaikalta syömisen jälkeen on yleensä suositeltavaa, mutta läheisen menettäminen on erikoistilanne. Koiran ruokahalu ei välttämättä ole entisellään, eikä se halua syödä ruokaansa kerralla. Jätä ruoka eläimen saataville, jos se haluaa syödä ruokansa myöhemmin tai pienissä osissa.

Some figure

Pitäydy vanhoissa rutiineissa

Päivittäisten rutiinien noudattaminen on tärkeää, jotta koira pystyy jatkamaan elämää ja unohtamaan menetyksen. Ulkoiluta koiraa ja leiki sen kanssa kuten ennenkin.

Vaikka koira ei haluaisi lähteä ulos, sitä tulee siihen kannustaa. Jos on tarpeen, kanna koira ulkoilmaan. Pienin askelin ulkoilemisesta tulee sille helpompaa.

Ole varovainen uutta lemmikkiä hankkiessa

Haluat ehkä hankkia uuden lemmikin – sekä itsesi että koirasi vuoksi. Ole kuitenkin varovainen! Sekä sinun että koirasi tulee olla valmistautuneita uuden perheenjäsenen saapumiseen.

Jos koira oli hyvin kiintynyt edelliseen lemmikkiin, eikä sen ystävän kuolemasta ole kulunut tarpeeksi aikaa, se voi tuntea olonsa uhatuksi tai kokea uuden lemmikin korvaavan sen.

Jos koirasi olo ei parane näillä vinkein, se saattaa olla yksi niistä eläimistä, joihin menetys vaikuttaa kovin väkevästi. Tällaisissa tapauksissa on parasta turvautua ammattilaisten apuun.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.