Logo image
Logo image

Mitkä lemmikit sopivat kerrostaloon?

2 minuuttia
Mitkä lemmikit sopivat kerrostaloon?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut lemmikit sopivat kerrostaloon toisia paremmin. Tietyt eläimet tarvitsevat ympärilleen enemmän tilaa, ja saattavat pienessä asunnossa asuessaan sotkea ja tuhota paikkoja, häiritä naapureita tai käyttäytyä muuten huonosti.

Kissat ja tietyt häkeissä, terraarioissa ja akvaarioissa elävät lemmikit sopivat erinomaisesti kerrostaloasumiseen. Tämä pätee myös moniin koirarotuihin, mutta on myös koiria, joita ei tulisi koskaan pakottaa asumaan pienessä tilassa.

Valitettavan usein lemmikki hankitaan vain, koska se miellyttää omistajaa itseään, eikä eläimen hyvinvointia ja naapureiden viihtyvyyttä muisteta miettiä. Tämän vuoksi haluamme tänään kertoa lemmikeistä, jotka sopeutuvat hyvin kerrostaloasumiseen. Samalla annamme tietoa niistä eläimistä, joita ei koskaan kannata harkita tällaiseen ympäristöön.

Miksi koira ei aina sovi kerrostaloon?

Teoriassa ihmisen paras ystävä on melko sopeutuvainen eläin. On kuitenkin tiettyjä rotuja, jotka eivät sovi asumaan pieniin tiloihin, sillä niiden vaistot, koko ja käytös vaativat muunlaista elinympäristöä.

Suuret koirat ovat yleensä hiukan kovakouraisempia ja tarvitsevat suurempia tiloja. Lisäksi suuren koiran käytös keskittyy lähinnä suojeluun, alueen vartiointiin sekä dominoinnin osoittamiseen.

Siten hyvin isot koirat eivät luultavasti ole paras valinta muiden koirien kanssa asumiseen (riippuen kuitenkin siitä, miten yksilöt tulevat toimeen). Ne eivät kenties sovi asumaan pienten lasten kanssa tai hyvin lähellä naapureita rajallisissa tiloissa ja tiiviisti asutetuissa taloissa.

Monissa maissa on rajoituksia tiettyjä rotuja koskien. Joskus omistaa käyttää koirallaan kuonokoppaa, mutta tämä välinen on eläimelle itselleen hyvin epämukava.

Yorkshirenterrieri, maltankoira ja muut kerrostaloon sopivat rodut

Onneksi on monia koirarotuja, jotka sopivat todella hyvin kerrostaloasunnon olosuhteisiin. Yksi tällainen koira on kääpiöpinseri, ja se on melko aktiivinen, mutta kuitenkin hallittavissa oleva eläin, joka tarvitsee kontrolloidun tilan.

Some figure

Muita kerrostaloon erityisen hyvin sopivia rotuja ovat maltankoira, yorkshirenterrieri, villakoira, mopsi sekä shih tzu. Kaikki näistä koirista ovat hyvin säyseitä, eivätkä ne ole kovin omistushaluisia. Ne tulevat myös loistavasti toimeen lasten kanssa, ja yksi hyöty on niiden lyhytjalkaisuus.

Jopa englanninbulldoggi voi sopia hyvin kerrostalon siksi, että se ottaa vain hitaita, pieniä ja raskaita askelia. Saman tyyppinen on mäyräkoira.

Kissat sopivat kerrostaloon erinomaisesti

Jotkut koirarodut sopivat ongelmitta kaupunkiasuntoon, mutta minkä tahansa tyyppinen kissa on täydellinen kerrostalon asukki. Kissa on varovainen ja siisti eläin, ja yhtenä plussana on se, että se tekee tarpeensa hiekkalaatikkoon.

Toisin kuin koira, kissa ei siis tarvitse kävelytystä ulkona, mutta jos sinulla on piha tai puutarha, voit lemmikkisi halutessa viedä sitä ulos. Monella kerrostaloasujalla on useampikin kissa ilman mitään ongelmia.

Entäpä kilpikonnat, hamsterit ja kalat?

Näiden eläinten kohdalla on tärkeää muistaa, että ne tarvitsevat kunnolla kehittyäkseen ekosysteemin, joka sopii juuri kullekin lajille. Kerrostaloasunnon keinotekoinen tila on rajattu ja hallinnassa, ja juuri tätä tarvitsevat kaikki mainitut kolme lajia.

Ei ole mitään suurta syytä pelätä hamsterin tai jäniksen pääsemistä pois häkistään asunnossa. Esimerkiksi kilpikonna voi vaeltaa vapaasti, eikä se pääse edes koko päivän aikana asunnon yhdeltä laidalta toiselle – niin hidas tämä eläin on.

Ole kuitenkin aina varovainen, kun kävelet kotona pienen lemmikin ollessa vapaana, jotta et astuisi vahingossa sen päälle. Muuta erityistä ei ole – ruokinta, siivoaminen ja lemmikille hyvän seuran tarjoaminen ovat tietysti aina eläinten hoidon perusasioita.

Artikkelin pääkuvan lähde: Torne

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.