Logo image
Logo image

Kuinka opin ymmärtämään, mitä koira ajattelee?

3 minuuttia
Voi olla vaikea tietää, kuinka kotiin saapunutta koiraa tulisi kohdella, ja miten eläintä kohtaan osoitetaan hellyyttä oikealla tavalla.
Kuinka opin ymmärtämään, mitä koira ajattelee?
Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Meidän on opittava, kuinka koirat osoittavat kiintymystään, ja mikä on näiden eläinten tapa pyytää meiltä asioita. Oppiaksesi tuntemaan oman lemmikkisi, sinun täytyy ymmärtää, mitä koira ajattelee.

Olet joskus saattanut miettiä, onko koiran ajatuksia mahdollista ymmärtää. Vastaus on kyllä. Ihmisen mieltä ohjaavat järki ja tunteet, ja välillä voi olla vaikea ymmärtää, miksi koirat toimivat niin kuin toimivat. Vastauksen saadaksemme, meidän täytyy oppia tulkitsemaan koiran ajatuksia.

Kuinka opin ymmärtämään, mitä koira ajattelee?

Some figure

Ymmärtääksesi, mitä koira ajattelee, sinun tulee seurata, kuinka eläin reagoi liikkeisiisi. Vaikka kaikki koirat tekevätkin tiettyjä asioita samalla tavalla – minkä vuoksi uskallammekin tehdä tässä artikkelissa joitain yleistyksiä – on jokainen eläin kuitenkin yksilö.

Silittäminen

Jotta voit silittää koiraa tavalla, josta se pitää, sinun on ymmärrettävä eläimen tapaa ajatella. Tarkkaile siis koiraa ja selvitä, mistä se pitää ja mistä ei.

Pääsääntöisesti koirat eivät pidä hännän, jalkojen ja korvien silittämisestä. Osa koirista ei pidä siitä, että niiden päähän kosketaan. Lähes kaikki koirat sen sijaan nauttivat niiden selän, leuan ja vatsan rapsuttamisesta. Vaikka nämä säännöt pitävätkin paikkansa lähes kaikkien koirien kohdalla, tarkkaile silti omaa lemmikkiäsi ja muuta silitystapojasi, jos eläin ei pidä tietyn kehon kohdan koskettamisesta.

Aggressiot

Jotkut koirat ovat aggressiivisia jopa omassa kodissaan. Meillä ihmisillä on tapana ajatella, että koira ei ymmärrä meitä, koska se on eläin. Tämä ei kuitenkaan ole täysin totta.

Koirilla on kyky tarkkailla ja ymmärtää ihmisten kehonkieltä. Eläin tunnistaa äänensävymme, eleemme ja asentomme, ja osaa niiden perusteella tulkita, tunnemmeko olomme mukavaksi koiran läsnä ollessa. Koirien toisinaan osoittama aggressiivisuus voi siis johtua ihmisten omista asenteista.

Muutama neuvo ymmärtääksesi koiran ajatuksia

Koirat ovat hyvin erilaisia olentoja kuin ihmiset, ja tämä fakta unohtuu meiltä toisinaan. Koirat liikkuvat vaistonvaraisesti ja reagoivat haistamiensa tuoksujen ja tuntemiensa asioiden perusteella.

Koiralaumassa vallitsee aina arvojärjestys, ja myös lemmikkikoira hakee johtajaa keskuudestaan. Jos sinä tai perheenjäsenesi ette osoita koiralle, kuka on lauman – eli perheen – johtaja, eläin omaksuu itse tämän roolin, mikä voi aiheuttaa koirassa aggressiivisuutta ja ahdistuneisuutta.

Hallitseva osapuoli on aina voitolla, ja meidän on varottava tällaisen asenteen vahvistamista koiran kohdalla. Jos esimerkiksi silitämme koiraa sen ollessa jännittynyt, vahvistamme eläimen käytöstä. Tämä voi johtaa siihen, että koirasta tulee aggressiivinen – jos ei meitä, niin muita sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka yrittävät koskea koiraan.

Samoin koiran silittäminen sen ollessa peloissaan, viestii eläimelle pelkäämisen olevan hyvä asia. Kun koira osoittaa vahvasti tunteitaan, on parempi jättää eläin omiin oloihinsa.

Some figure

Toinen yleinen virhe on läksyttää koiraa sellaisista asioista, joiden tekeminen on sille normaalia ja vaistomaista. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi maan ja ympäristön haistelu sekä maahan pudonneiden asioiden syöminen.

Et hyödy mitään siitä, että torut koiraa yhä uudestaan ja uudestaan sille luonnollisesta käytöksestä. Koirasi ei ymmärrä, mitä yrität sille sanoa, ja pahimmassa tapauksessa eläin alkaa pelätä sinua.

Tämän lisäksi koirat ovat laumaeläimiä, jotka ovat tottuneet reagoimaan lajitovereihinsa. Toiseen koiraan tutustuminen on lemmikillesi luonnollista ja tärkeää. Liian usein koiran yrittäessä lähestyä lajitoveriaan, vedämme lemmikkimme pois tilanteesta ja jopa torumme sitä.

Sosiaalinen kanssakäyminen on koiralle paitsi luonnollinen, myös hyödyllinen asia, joka auttaa eläintä ystävystymään muiden koirien ja ihmisten kanssa. 

Pyri ymmärtämään koirasi tapaa ajatella, ja välisenne yhteys paranee entisestään!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.