Mistä koiran aggressiivisuus voi johtua?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Koiran aggressiivisuus voi johtua monista syistä, joista kerromme tässä artikkelissa tarkemmin. Aggressiivinen käytös on haitallista sekä koiralle itselleen että sen ympärillä oleville ihmisille ja muille eläimille. Aggressiivisen koiran käytöstä on usein vaikea ennustaa, ja pahimmillaan eläin on vaaraksi niin itselleen kuin muillekin.
Mistä koiran aggressiivisuus voi johtua?
Jotta koiran aggressiivinen käytös saadaan loppumaan, on välttämätöntä selvittää, mistä ongelma johtuu. Joissain tapauksissa tämän selvittäminen omin voimin on vaikeaa, ja tällöin kannattaa turvautua välittömästi asiantuntijoiden apuun. Sekä ongelman hoitamatta jättäminen että väärin hoitaminen voi pahentaa koiran aggressiivista käytöstä.
Suosittelemme keskustelemaan ensimmäiseksi eläinlääkärin kanssa, joka voi tarvittaessa ohjata koiran ja omistajan koirankouluttajan tai muun eläinten käyttäytymiseen erikoistuneen ammattilaisen luokse. Koska koiran aggressiivinen käytös voi olla vaarallista niin ihmisille kuin eläimelle itselleenkin, on asiaan perehtynyt asiantuntija aina paras henkilö auttamaan ongelmassa.
Pelko
Pelko on yksi pääsyistä koirien aggressiiviseen käytökseen. Usein koira altistuu jollekin sitä pelottavalle tekijälle – sellaiselle, jota se ei pääse pakoon – päivittäin. Omistajan kannattaa siis tarkkailla lemmikkinsä käytöstä ja pyrkiä selvittämään, pelottaako jokin asia sitä.
Aggressiivisuus on tavallista esimerkiksi polkupyöräilijöitä tai rullalautailijoita jahtaavilla koirilla. Näiden välineiden ääni ja liikehdintä pelottavat koiraa, joka ajattelee välineen jahtaamisen tai sille haukkumisen saavan sen katoamaan. Koira kannattaa poistaa tällaisesta tilanteesta mahdollisimman nopeasti ja kiinnittää sen huomio muihin asioihin.
Kun koiran aggressiota aletaan hoitaa, tulee välttää kaikkia mahdollisesti eläintä pelottavia asioita. Se, että koira altistetaan pelottaville tekijöille, ainoastaan pahentaa ongelmaa. Esimerkiksi ulkoilureitin tai ulkoiluajankohdan vaihtaminen voi auttaa välttämään tiettyjä ärsykkeitä, ja tämä auttaa koiraa vähentämään aggressiivisia reaktioitaan, mikä puolestaan parantaa eläimen elämänlaatua.
Hihnan vetäminen
Koiran aggressiivinen käytös on usein yhdistettävissä tapaan, jolla omistaja kävelyttää lemmikkiä ja käyttää talutushihnaa. Liian usein koira tuntee hihnan nykäisyn yrittäessään nuuskia ympäristöä tai olla vuorovaikutuksessa lajitovereidensa kanssa, mikä voi johtaa aggressiiviseen käytökseen.
Talutushihnan käyttö on voimakas tapa kommunikoida. Niin rauhallisuus, huoli, kiire kuin turhautuneisuuskin voidaan kaikki kommunikoida hihnan kautta. Kaikki omistajan äkkinäiset liikkeet tuntuvat lemmikin kehossa – usein sen hyvin herkässä kaulassa ja niskassa. Toisinaan omistajat käyttävät talutushihnaa aggressiivisesti sitä edes huomaamatta.
Tämän lisäksi tietyn tyyppiset kaulapannat – kuten piikkipannat – aiheuttavat eläimillä kipua ja muita ongelmia. Jos koira tuntee kipua kaulassaan joka kerta, kun ohi ajaa polkupyörä tai rullalauta, se pyrkii pääsemään kivusta eroon jo ennen sitä tuntiessaan.
Koiralla täytyy aina olla joko turvallinen kaulapanta tai valjaat, minkä lisäksi jokaisen omistajan on syytä miettiä omaa käytöstään hihnan toisessa päässä.
Esineiden ja asioiden suojeleminen
Koira voi käyttäytyä aggressiivisesti suojellessaan jotain, mitä se pitää tärkeänä tai arvokkaana. Moni on esimerkiksi nähnyt koiran murisevan tai paljastavan hampaansa, kun sen ruokarauhaa häiritään. Vastaavan käytöksen voivat laukaista myös esimerkiksi koiran lelut tai peti tai jotkin perheen tavarat.
Ongelman korjaamiseksi koiran on ymmärrettävä, että sen ei tarvitse suojella ruokaansa tai petiään, ettei sitä häiritä sen nukkuessa ja että sillä on aina tarpeeksi ruokaa syötäväksi. Luottamus on tällaisessa tilanteessa avainasemassa.
Kipu tai sairaus
Aggressiivisuus voi olla koiran tapa pyrkiä peittämään kipua tai epämukavaa oloa. Kipeä koira ei halua olla kontaktissa ihmisten tai muiden eläinten kanssa, joiden se pelkää pahentavan kipua. Tietyissä tapauksissa myös hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa aggressiivista käytöstä tai liioiteltuja reaktioita.
Jos koira muuttuu aggressiiviseksi tai sen käytös muuttuu muuten radikaalisti lyhyessä ajassa, on tärkeä keskustella eläinlääkärin kanssa, joka voi varmistaa, onko kyse fyysisestä ongelmasta. Riippuen eläimen koosta ja rodusta, koirat alkavat usein noin seitsemän vuoden iässä kärsiä nivelkivusta ja lonkkaongelmista.
Ainoastaan eläinlääkäri voi varmistaa koiran kärsivän kivusta, tehdä oikean diagnoosin ja määrätä sopivan hoidon. Koirien käyttäytymiseen tai koulutukseen erikoistunut henkilö voi auttaa aggressiivisen käytöksen muuttamisessa, mutta fyysisten terveysongelmien hoitoon tarvitaan aina eläinlääkäri.
Koirien aggressiivinen käytös on kaikkia huolestuttava ongelma. Jokaisella koiralla on käytökseensä omat syynsä, ja ilman tuon syyn selvittämistä ongelmaa on mahdoton alkaa hoitaa. Hyvin usein ongelman juurisyyn selvittämiseen ja sen jälkeen ongelman ratkaisemiseen tarvitaan ammattilaisen apua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (2023). Aggression. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/common-dog-behavior-issues/aggression
- Bobi i Gibert, J., Marí Martorell, D., & Pons Cequier, M. (2011). Agresividad Canina legislación, deberes y ética. Universidad Autónoma de Barcelona. https://ddd.uab.cat/pub/trerecpro/2011/85681/agrcan.pdf
- Diyora, T., Jorabek, D. (2023). Helping animals with epilepsy and drugs against disease. O‘Zbekistonda Fanlararo Innovatsiyalar va Ilmiy Tadqiqotlar Jurnali, 2(15). https://bestpublication.org/index.php/ozf/article/view/3447/3305
- Manteca, X. & Sordé, A. (1992) Diagnóstico de los diferentes tipos de agresividad del perro dirigida hacia las personas. Clínica Veterinaria de Pequeños animales, 12(4). https://ddd.uab.cat/pub/clivetpeqani/11307064v12n4/11307064v12n4p238.pdf
- Martin, K., & Buzhardt, L. (s. f.). Aggression in dogs. VCA Animals Hospitals. Consultado el 12 de mayo de 2023. https://vcahospitals.com/know-your-pet/fear-vs-aggression
- Mujica, R. (2012). Etología clínica en caninos. Mundo Pecuario, VIII(1), 60-72. http://www.saber.ula.ve/bitstream/handle/123456789/34623/articulo5.pdf;jsessionid=1E1965AACF9A8272C0CDFD33BF8E52B2?sequence=1
- Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (2023). Aggression in dogs. https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/behaviour/aggression
- Vásquez, M. (2014). Caracterización de los problemas de conducta de caninos en la ciudad de León-Nicaragua 2014. [Tesis de grado, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua]. http://riul.unanleon.edu.ni:8080/jspui/bitstream/123456789/3537/1/227153.pdf
- Winnipeg Humane Society. (s. f.). Dog aggression. Consultado el 12 de mayo de 2023. https://winnipeghumanesociety.ca/your-family-pet/classes-and-education/behaviour-help/dog-aggression/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.