Logo image
Logo image

Millainen eläin on siili?

2 minuuttia
Millainen eläin on siili?
Viimeisin päivitys: 04 joulukuuta, 2019

Siili eli eurooppalainen siili on kaikkien tuntema piikikäs yöeläjä, joka elää Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Euroopan lauhkeimmissa osissa. Tämä eläin on säilynyt muuttumattomana miljoonien vuosien ajan, ja sitä kutsutaankin toisinaan eläväksi fossiiliksi. Nykyään siilejä pidetään yhä enemmän myös lemmikkeinä.

Millainen eläin on siili?

Piikit ovat siilin parhaiten tunnettu ominaisuus, ja myös piirre, jota ihmiset siileissä eniten pelkäävät. Pelko kuitenkin hälvenee, kun katsoo siilin suloisiin kasvoihin ja pieniin nappisilmiin.

Siilin ulkonäkö

Siili on noin 20-30 senttimetrin pituinen ja painaa tavallisesti 0,4-1,2 kiloa. Paino vaihtelee huomattavasti vuodenajan mukaan, ja talvihorroksen jälkeen siili voi painaa alle 0,3 kiloa. Kasvoissa, vatsassa ja alakyljissä tällä pienellä eläimellä on tuuhea karvapeite. Siilin rinta on ruskea ja jalat mustat.

Siilin kuuluisat, selän karvoista erikoistuneet piikit ovat onttoja karvoja, joissa on keratiinipinnoite, mikä tekee niistä jäykähköjä. 2-3 senttimetrin pituiset piikit ovat kiinnittyneet ihoon sipulimaisen juuren avulla, ja jokaisen piikin alla on oma lihaksensa. Joustavan rakenteensa ansiosta piikit suojaavat siiliä pieniltä kolhuilta. Myyteistä ja tarinoista poiketen siilin piikeissä ei ole myrkkyä, eikä siili voi irrottaa ja ampua piikkejään myrkkynuolten tavoin.

Siilillä on suippo ja pitkähkö kuono, jonka kärjessä ovat sierainaukot. Sen kaukana toisistaan olevat silmät ovat tummat ja pyöreät. Korvat ovat pienet ja pyöreän muotoiset. Siilin jalat ovat pitkähköt, mutta ne eivät yleensä näy tuuheiden vatsakarvojen ja eläimen liikkumistavan vuoksi.

Siilin ruokavalio ja elinympäristö

Siilin luonnollinen elinpiiri kattaa Euroopan lounais-, länsi- ja pohjoisosat sekä Venäjällä Suomen ja Baltian itäpuolisen alueen. Siilit ovat kotipaikkauskollisia eläimiä, joiden elinpiiri on laaja. Niillä ei ole tiukkoja reviirejä, joita ne erityisesti puolustaisivat, mutta ne elävät pääsääntöisesti omissa oloissaan.

Some figure

Siilit ovat kaikkiruokaisia ja syövät niin hyönteisiä, pieniä selkärankaisia, raatoja kuin kasvisravintoakin. Siilin luontaista ravintoa ovat kovakuoriaiset, tuhatjalkaiset, muurahaiset, hämähäkit, pihtihäntäiset ja lehväluteet, mutta sen ruokavalio vaihtelee paikan, vuodenajan ja ravinnon saatavuuden mukaan.

Siilin käytös ja lisääntyminen

Siili on yöeläin, joka viettää tyypillisesti päivät nukkuen pesässään, ruohikossa tai pensaikossa. Se lähtee liikkeelle illan hämärtyessä ja on vilkkaimmillaan noin kaksi tuntia ennen keskiyötä. Illan ja alkuyön siili käyttää yleensä ruoan etsimiseen ja aamuyöllä se rakentaa pesäänsä ja tutkii ympäristöään.

Siilit tunnetaan kyvystään vetäytyä tiiviiksi palloksi. Siilien ensimmäinen puolustautumisreaktio on itse asiassa pakeneminen ja toissijainen puolustautumisreaktio paikoilleen jähmettyminen ja piikkien pystyyn nostaminen. Jos siili kokee edelleen olonsa uhatuksi, se vetäytyy osittain tai kokonaan palloksi.

Some figure

Siilit elävät pääsääntöisesti yksistään ja voivat jopa aktiivisesti kartella lajitovereitaan. Jos elinalue on pieni, urossiilit voivat tapella keskenään. Kiima-aikana koiras kiertää usein useamman naaraan elinpiirillä parittelemassa, minkä jälkeen sen elinpiiri pienenee jälleen.

Luonnossa elävät siilit saavuttavat sukukypsyyden syntymänsä jälkeisenä keväänä. Siilien kiima-aika alkaa välittömästi talvihorroksen jälkeen huhti-toukokuussa. Naarassiilin raskaus kestää 5-6 viikkoa, ja poikasia syntyy kerralla 2-10, keskimääräisen määrän ollessa viisi. Poikaset viettävät ensimmäiset kolme elinviikkoaan pesän turvassa, minkä jälkeen ne seuraavat emoaan toiset kolme viikkoa. Poikaset aloittavat itsenäisen elämän jo noin kuuden viikon iässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Erinaceus europaeus, ADW. Recogido a 26 de enero de 2022 en https://animaldiversity.org/accounts/Erinaceus_europaeus/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.