Millainen eläin on chiru?

5.11.2019
Chiru on pitkäsarvinen sorkkaeläin, joka elää Tiibetin alueella Kiinassa. Tämä komea eläin oli yksi Pekingin vuoden 2008 olympialaisten viidestä maskotista. 

Chiru, jota kutsutaan myös orongoksi, on sorkkaeläin, jonka luontainen elinalue on Tiibetin alueella Kiinassa. Euroopan Unionin komissio on määritellyt lajin uhanalaiseksi.

Millainen eläin on chiru?

Chiruja tavataan etenkin Tiibetin tasankojen aroilla, alueilla, jotka ovat 3050-5400 metriä merenpinnan yläpuolella. Niitä elää myös Pohjois-Intiassa ja tietyissä Kiinan ja Nepalin osissa. Nämä eläimet pitävät avoimista alueista, joilla ei ole paljon kasvillisuutta.

Chiru, jonka tieteellinen nimi on Pantholops hodgsonii, kuuluu sorkkaeläinten lahkoon ja vuohieläinten alaheimoon. Chirun pituus on 120-170 senttimetriä, korkeus 80-100 senttimetriä ja paino 35-50 kiloa. Sen komeat, taaksepäin kaartuvat sarvet voivat kasvaa 60-70 senttimetrin pituuteen. Naaraat ovat uroksia hieman pienempiä.

Lajilla esiintyy sukupuolten välistä dimorfismismia, mikä tarkoittaa, että urokset ja naaraat ovat keskenään selvästi eri näköisiä. Uroksilla on mustat sarvet ja tummat raidat jaloissaan. Vuohista poiketen chirun sarvet eivät kasva läpi eläimen elämän. Urokset käyttävät sarviakseen osoittaakseen voimansa paritteluaikaan.

Millainen eläin on chiru?

Sekä naarailla että uroksilla on punertavan ruskea turkki ja paksu villainen vatsakarva. Eläinten kasvot ovat lähes kokonaan mustat, ja uroksilla tämä väritys korostuu talvella sen muun karvan vaaletessa.

Chirun käyttäytyminen ja lisääntyminen

Chirun ruokavalio perustuu ruohoon, yrtteihin ja ruokoihin. Talvella eläimet joutuvat kaivamaan vähäistä ravintoa lumen alta.

Chirut ovat ujoja ja hyvin nopeita eläimiä. Joutuessaan petoeläimen – kuten ilveksen, lumileopardin tai ketun –jahtaamaksi, chiru voi juosta jopa 70 kilometrin tuntivauhtia.

Chirut ovat laumaeläimiä, jotka elävät jopa 200 yksilön laumoissa. Ne liikkuvat suurissa ryhmissä parhaiden laidunmaiden perässä. Urokset ja naaraat elävät erillään ja kohtaavat ainoastaan paritteluaikana marras-joulukuussa.

Jokainen uros muodostaa paritteluaikana enintään 12 naaraasta koostuvan ryhmän – joskin neljä naarasta on tavanomaisempi lukumäärä. Tämän jälkeen uros on vastuussa muiden urosten karkottamisesta, mihin se käyttää erilaisia pään liikkeitä. Viimeisenä keinona uros käyttää sarviaan osoittaakseen voimansa esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen uros pysyy itsepintaisesti liian lähellä ryhmää.

Millainen eläin on chiru?

Chirunaaraan raskaus kestää kuusi kuukautta. Naaras voi kulkea itsekseen jopa 300 kilometrin matkan synnyttääkseen erillä laumasta. Poikasia syntyy aina vain yksi, ja pienokainen pystyy jo 15 minuuttia syntymänsä jälkeen kävelemään omilla jaloillaan. Myöhemmin emo ja poikanen liittyvät uudestaan lauman seuraan, ja poikanen pysyy emonsa rinnalla vuodesta puoleentoista vuoteen.

Chirut saavuttavat sukukypsyyden 2-3 vuoden iässä. Näiden eläinten tarkkaa elinajanodotetta ei tiedetä, mutta niiden arvioivan elävän jopa kymmenen vuotta.

Chirujen nykytilanne

Chirut ovat Kiinassa suojeltuja eläimiä, ja lajin säilyttämiseksi on olemassa kolme luonnonsuojelualuetta. Chirujen määrä laski 1990-luvulla ruoan puutteen ja salametsästyksen vuoksi. Näiden eläinten villa on ollut ankarina talvina erittäin haluttua eristysmateriaalia, minkä vuoksi chirut ovat joutuneet eristäytymään ja piiloutumaan ihmisiltä yhä enemmän.

Tästä syystä Kiinan hallitus on ryhtynyt toimiin, ja vapaaehtoisten avulla Tiibetin chirupopulaatio on vähitellen saatu kasvamaan. Laji ei ole enää vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta se luokitellaan edelleen uhanalaiseksi.

  • Leslie, D. M., & Schaller, G. B. (2008). Pantholops Hodgsonii (Artiodactyla: Bovidae). Mammalian Species. https://doi.org/10.1644/817.1