Mitkä ovat hevosterapian hyödyt mielenterveysongelmissa?
Eläimet ja ihmiset pystyvät usein muodostamaan läheisiä siteitä toisiinsa. Tämä saavutetaan yleensä omistajan ja lemmikin välisen oikeanlaisen suhteen avulla. Vaikka tämä on yleisin eläinten ja ihmisten välinen suhde, luottamusta voidaan rakentaa myös terapeuttisissa yhteyksissä.
Terapiassa käytettynä eläimet voivat auttaa henkisessä parantumisessa. Hevosterapia, jossa käytetään hevosia, on hyvin suosittu terapiamuoto.
Hevoset ovat tunnetusti lempeitä ja kiintymyksellisiä eläimiä. Ne välittävät rauhan tunnetta mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville ihmisille. Potilaat luovat sidoksen hevoseen ratsastaessaan sillä ja hoitaessaan sitä.
Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, mitä hevosterapia on ja miten se toimii. Tarkastelemme ensin, miten se syntynyt ja mitä hyötyä siitä on.
Mitä hevosterapia on?
Ihmiset ovat halunneet päästä hevosten lähelle jo siitä lähtien, kun ihminen ensimmäisen kerran näki tämän majesteettisen
olennon. Hevosilla ratsastaminen voi olla virkistävää, mutta sen hyödyt voivat olla sitäkin suuremmat. Siksi monet mielenterveysalan ammattilaiset suosittelevat hevosterapiaa.
“Hevosten ja ihmisten välillä on hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä.”
– Dede Beasley, M.Ed., LPC, The Ranchin terapeutti
Hevosterapia, joka tunnetaan myös ratsastusterapiana, on hoitomuoto, jossa käytetään hevosen toimintaa ja/tai hevosympäristöä auttamaan ihmisiä, joilla on mm. seuraavia tiloja: ADHD, ahdistuneisuus, autismikirjon häiriö, aivohalvaus, dementia, masennus, kehitysviive, geneettiset oireyhtymät (kuten Downin syndrooma), traumaattiset aivovammat, käyttäytymisongelmat, hyväksikäyttötilanteet ja monet muut mielenterveyden ongelmat.
Hevosia käytetään terapeuttisessa prosessissa hevosavusteisessa psykoterapiassa. Mielenterveysalan ammattilaisen valvonnassa ihmiset osallistuvat hevosen kanssa tehtäviin toimintoihin, kuten hoitamiseen, ruokintaan ja kävelyyn.
Tämäntyyppisen hoidon tavoitteena on auttaa ihmisiä kehittämään taitoja, kuten tunteiden hallintaa, itseluottamusta ja vastuullisuutta. Se rohkaisee ihmisiä tarkastelemaan itseään ja ympäröivää maailmaa uudella tavalla. Hevosterapian avulla ihmiset, joilla on ollut vaikeuksia edetä tai täyttää hoitotavoitteitaan, ovat saavuttaneet huomattavaa edistystä tämän terapian avulla.
Monet hevosterapian eduista on todistettu tutkimuksin. Se alentaa verenpainetta ja sykettä, lievittää jännitystä ja lievittää ahdistus- ja masennusoireita.
Ratsastusterapia on hyödyllistä myös ihmisille, jotka kärsivät riippuvuuksista tai psyykkisistä sairauksista. Hevoset pystyvät opettamaan erilaisia elämäntaitoja paremmin kuin ihmiset. Tämä on tärkein etu, joka liittyy hevosterapian käyttöön mielenterveysongelmista tai riippuvuudesta kärsivien kanssa.
Hevosterapian historiaa
Hevosia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo antiikin kreikkalaisten ajoista lähtien. “Lääketieteen isä” Hippokrates oli kreikkalainen lääkäri, joka kirjoitti ratsastuksen lääkinnällisistä hyödyistä.
Ratsastaminen yleistyi terapiamenetelmänä 1950- ja 1960-luvuilla. North American Riding for Handicapped Association, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Professional Association of Therapeutic Horsemanship (PATH) International, perustettiin vuonna 1969.
Miten se toimii
Ratsastusterapia voi sisältää muutakin kuin ratsastusta. Asiakas ei välttämättä edes koske hevoseen joidenkin istuntojen aikana. Usein istunnosta vastaava terapeutti antaa asiakkaalle tehtäviä, kuten hevosen tuominen tiettyyn paikkaan tai taluttimen laittaminen hevosen selkään.
Asiakas suorittaa tehtävän parhaan kykynsä mukaan, ennen kuin hän keskustelee ajatuksesta prosessista, käsitteistä ja ongelmanratkaisutekniikoista, joita hän on käyttänyt tehtävän suorittamisessa. Kun terapeutti keskustelee asiakkaan kanssa siitä, mitä hän tekee milloinkin, hän voi auttaa tätä kehittämään kielellisiä taitojaan.
Terapeutin kuunteleminen parantaa henkilön kykyä noudattaa ohjeita, esittää kysymyksiä ja niin edelleen.
Ratsastusterapian hyödyt
Hevosilla on erityisominaisuuksia, jotka ovat tehneet niistä ensisijaisen valinnan eläinavusteisiin terapioihin, huolimatta siitä, että psykoterapeuttisessa
prosessissa voidaan käyttää useita eläimiä. Hevoset tuovat terapiaprosessiin monia erityispiirteitä, ahdistusasiantuntija tohtori Robin Zasio sanoo.
On melko tavallista, että potilaat huomaavat muutoksia muutaman hevosterapiaistunnon jälkeen. He saattavat ymmärtää paremmin ympäristöään ja selviytyä helpommin kielteisistä tunteista. Hevosterapialla on lukuisia etuja.
Hevoset ovat myös valtavia ja voimakkaita, ja niillä on kyky auttaa yksilöitä voittamaan pelkonsa ja saamaan itseluottamusta, jota he voivat soveltaa tosielämän tilanteissa. Ne voivat myös auttaa yksilöitä rentoutumaan, koska ne ovat objektiivisia ja tuomitsemattomia ja reagoivat yksinkertaisesti ihmisten aikomuksiin ja tekoihin.
Lisäksi ne ovat seurallisia olentoja, joilla on oma persoonallisuutensa, ja ne ovat todennäköisimmin vuorovaikutuksessa silloin, kun ihmiset ovat sitoutuneita ja pyrkivät kehittämään suhdetta niihin.
Hevosilla on huomattava kyky havaita tunteita ja reagoida niihin. Hevosesta voi tulla vastahakoinen, jos olet vihainen tai aggressiivinen. Jos olet hermostunut, hevonen saattaa myös hermostua.
Kun sitä taas kohtelee joku, joka on avoin ja rento, se vastaa todennäköisemmin samalla tavalla. Hevosen reaktioiden tarkkailu voi auttaa yksilöä tulemaan itsetietoisemmaksi ja näkemään itsensä realistisemmassa valossa.
Monet riippuvuuksista ja mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset ovat emotionaalisesti kitukasvuisia. Heillä voi olla vaikeuksia luoda yhteyksiä toisiin ihmisiin tai päästä heidän lähelleen. Tästä huolimatta he pystyvät muodostamaan vahvoja siteitä hevosiin.
Ihmiset, jotka työskentelevät hevosten kanssa, oppivat tunnistamaan omat sosiaalisen vuorovaikutuksen mallinsa. Hevoset eivät ehkä pysty kommunikoimaan sanallisesti, mutta ne ovat hämmästyttäviä viestijöitä. Hevosen käyttäytymisen ymmärtäminen voi auttaa yksilöitä ymmärtämään, miten heidän toimintansa vaikuttaa muihin.
Vertauskuva elämästä
Terapeutin kyky käyttää hevosta vertauskuvana muista tilanteista auttaa soveltamaan hevosterapiaa todellisiin ongelmiin.
“Eräällä lapsella oli valtavia vaikeuksia keskustella siitä, miltä hänestä tuntui odotettu muutto toiseen osavaltioon”, kertoi eräs terapeutti, joka päätti käyttää hevosta metaforana auttaakseen potilasta käsittelemään haasteita omassa elämässään.
Hän pystyi käyttämään lukuisia esimerkkejä siitä, miten myytävää hevosta autettiin tuntemaan olonsa helpommaksi uudessa ympäristössä.” Lapsi pystyi paremmin ymmärtämään ja selviytymään omasta muutostaan käyttämällä hevosta metaforana.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.