Kuinka estää kissaa raapimasta huonekaluja?
Oletko kyllästynyt siihen, että kissasi tuhoaa tietyt kohdat kodissasi kynsiään teroittaessaan ja hoitaessaan? Tai estääkö raapimisen riski sinua hankkimasta perheeseesi kissaa? Mahdollisuus siitä, että kissa raapii huonekaluja ja muita kodin esineitä, on yksi iso syy siihen, miksi moni meistä miettii pitkään ennen kissan adoptoimista. Raapiminen on tärkeää lajityypillistä käyttäytymistä, jota kissojen täytyy saada tehdä. On kuitenkin olemassa muutama toimiva niksi, joilla estää kissaa raapimasta arvokkaita huonekaluja pilalle.
Miksi kissa raapii?
Kaikilla kissaeläimillä on vaistomainen tarve raapia erilaisia pintoja. Kyse ei siis ole hauskanpidosta tai omistajan ärsyttämisestä, vaan raapiminen on kissalle alkukantaista, luonnollista käytöstä. Kissat raapivat pitääkseen kyntensä terveinä ja poistaakseen niistä kuolleet kerrokset. Raapiminen on siis kissan tapa hoitaa kynsiään.
Raapiminen on kissalle myös tapa merkata reviiri ja viestiä lajitovereiden kesken. Raapiminen helpottaa stressiä ja auttaa kissaa venyttelemään ja pitämään nivelet kunnossa.
Nyt, kun tiedämme, miksi kissa käyttää kynsiään, keskitytään siihen, miten voimme estää kissaa raapimasta huonekaluja ja muuta omaisuutta pilalle?
Kuinka estää kissaa raapimasta huonekaluja?
Hanki raapimapuu
Jos kissalla ei ole raapimiseen tarkoitettua esinettä käytettävissään, se tulee raapimaan kodin pintoja. Paras tapa estää lemmikkiä raapimasta huonekaluja ja muuta omaisuutta, on tarjota sille raavittavaksi suunniteltuja esineitä tai leluja.
Eläinliikkeet ovat täynnä erilaisia raapimapuita ja -tolppia, joista jokainen lemmikin omistaja löytää varmasti mieleisensä ja parhaiten omaan kotiinsa sopivan. Isoimmat raapimapuut toimittavat myös kiipeilyalustan ja piilopaikan virkaa.
Omistajan on hyvä pitää silmällä kissan käyttäytymistä ja tarkkailla, millaisia esineitä se yleensä raapii. Näin saadaan parempi käsitys siitä, minkä tyyppinen raapimapuu miellyttää juuri omaa lemmikkiä. Omistaja voi valita vaihtoehdon, joka muistuttaa väritykseltään, muodoltaan ja pinnoiltaan esinettä, jota kissa mielellään raapii.
Jos kissa on esimerkiksi erityisen tykästynyt nojatuolin taustaan, raapimalauta saattaa olla hyvä valinta. Mikäli taas eläin etsiytyy aina sängynjalkojen kimppuun, putken mallinen raapimatolppa voi olla sille mieleen.
Jos mahdollista, kissa voidaan vielä eläinliikkeeseen tutustumaan erilaisiin raapimapuuvaihtoehtoihin. Ei kestä kauan huomata, minkä tyyppiset esineet kiinnostavat eläintä eniten. Kissan tulee luonnollisesti olla koko ajan kytkettynä ja vahdittuna, jotta se ei pääse karkaamaan.
Kissa saattaa kyllästyä yhteen ja samaan raapimapuuhun. Omistaja tuntee lemmikkinsä ja sen mieltymykset paremmin kuin kukaan muu, mutta tietyissä tilanteissa kotiin kannattaa hankkia muutama pienempi raapimatolppa tai -lauta ison raapimapuun lisäksi.
Peitä huonekalut
On selvää, että kaikkia huonekaluja ei kannata tai voi peittää, mutta jos kissan huomataan olevan pakkomielteisen kiinnostunut tietystä esineestä, se voidaan peittää esimerkiksi torkkupeitolla.
Tämä saa kissan menettämään mielenkiintonsa kyseistä huonekalua kohtaan. Samalla tämä voi auttaa eläintä tottumaan raapimapuun käyttöön huonekalun sijaan.
Älä huuda kissalle sen raapiessa
Ymmärrämme, kuinka turhauttavaa huonekalujen rikkoontuminen raapimisen vuoksi voi olla, mutta kissalle ei silti saa huutaa. Raapiminen on kissalle vaistonvaraista ja luonteeseen kuuluvaa toimintaa, emmekä voi muuttaa jotain, mikä on olennainen osa eläintä.
Toruminen saa pahimmassa tapauksessa kissan pelkäämään omistajaa. Riittää, että kissalle sanotaan ”ei” ja eläin viedään raapimapuun luokse. Näin kissa oppii yhdistämään raapimapuun raapimiseen ja osaa mennä puun luokse huonekalujen tuhoamisen sijaan.
On monia hyviä keinoja estää kissaa raapimista kodin pintoja. Olipa valitsemasi keino mikä tahansa, muista, että kissan kynsiä ei saa poistattaa missään tilanteessa. Suomessa tämä julma, ihmisen sormenpään amputoimiseen verrattavissa oleva teko, on onneksi laiton.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.