Neuvoja kääpiökanin hoitoon
Joillakin ihmisillä on hieman omaperäisempiä lemmikkejä, kuten kääpiökaneja. Jos haluat adoptoida sellaisen seuraksi kotiisi, suosittelemme lukemaan tämän artikkelin. Jaamme neuvoja kääpiökanin hoitoon sekä tietoa niiden fyysisistä piirteistä ja käyttäytymisestä. Älä jätä lukematta!
Kääpiökanin piirteet
Termi kääpiökani viittaa kaikkiin Oryctolagus cuniculus domesticus -lajin jäniseläimiin, joilla on kääpiögeeni tai jotka ovat normaalia pienempiä. Kuten tutkimukset osoittavat, kääpiökasvuisuuden aiheuttava geenimuunnos löytyy HMGA2-alleelista, joskaan kaikilla pienikokoisilla kaneilla ei tätä ominaisuutta ole.
Vaikka kääpiökanien koko vaihtelee juurtuneen standardin mukaan, voidaan mainita seuraavat yleisvaatimukset:
- American Rabbit Breeders Association (ARBA) arvioi, että pienimpien kääpiökanien (hermeliini) tulisi painaa 0,5–1,6 kiloa.
- British Rabbit Council puolestaan arvioi enimmäispainoksi 1,1 kiloa. Muissa lähteissä ylärajaksi on ilmoitettu 2,5 kiloa.
Neuvoja kääpiökanin hoitoon
Kääpiökanit tarvitsevat huomiota ja hoitoa, vaikkakaan eivät yhtä paljon kuin koirat. Omistajina meidän on oltava vastuullisia ja tarjottava niille kaikki mitä ne tarvitsevat.
Kääpiökanit ovat erinomaisia lemmikkejä, koska ne ovat erittäin siistejä eivätkä pienen kokonsa vuoksi vaadi kovin isoja tiloja. Kääpiökanien perushoitoa ajatellen suosittelemme seuraavia asioita:
1. Älä kylvetä sitä
Kissojen tapaan kääpiökanit huolehtivat itse omasta puhtaudestaan. Joskus saatat kuitenkin joutua auttamaan kania hieman (jos se likaantuu esimerkiksi pihalla). Tässä tapauksessa pyyhi hyvin varovasti sen turkkia lämpimällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä (älä lisää saippuaa tai muita puhdistusaineita).
2. Harjaa turkki
Sen lisäksi, että harjaus parantaa suhdetta lemmikkiisi (ja sitä tulisi tehdä jo pienestä pitäen, jotta lemmikki nauttisi siitä), harjaaminen päivittäin tai joka toinen päivä ehkäisee karvapallojen muodostumista.
Joillakin kääpiökaneilla on hyvin lyhyt turkki, eikä niitä tarvitse harjata kovinkaan usein. Se kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä karvanvaihtoaikana, eli keväällä ja syksyllä. Muista, että jos niiden vatsaan muodostuu karvapallo, ne voivat kärsiä terveysongelmista.
Jos kanilla on pitkä karva, älä vain missään nimessä leikkaa sitä! Se suojaa sitä ulkoisilta tekijöiltä, kuten kylmyydeltä.
3. Pidä häkki siistinä
Yksi kääpiökanien perushoito-ohje liittyy niiden asumukseen. Häkin on aina oltava puhdas ja kuiva, muuten ne todennäköisesti sairastuvat (lähinnä sieni- tai bakteeritauteihin).
Häkin koko on ensiarvoisen tärkeä asia, vaikka kani ei kasvaisikaan yhtään isommaksi. Häkissä tulisi pystyä liikkumaan vapaasti, sen tulisi sijaita viileässä paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto, ja sen pitäisi saada jonkin verran auringonvaloa, mutta ei liikaa. Lisäksi kanilla tulisi tietysti olla myös jonkinlainen suojapaikka (kuten sen kolossa olisi), jonne se voi paeta liiallista lämpöä tai kylmyyttä.
4. Ruoki kania oikein
Eläinlääkäri kertoo, millaista ruokaa kääpiökanille tulisi antaa. Pääasiassa näiden nisäkkäiden ruokavalion tulisi koostua sinimailasesta, porkkanasta, fenkolista, heinästä sekä erikoisrehusta.
On erittäin tärkeää noudattaa kanien suositeltuja ruokamääriä, sillä ne voivat olla alttiita lihomiselle, varsinkin jos ne eivät poistu häkistään kovin usein.
Muista antaa niille päivittäin puhdasta, raikasta vettä sekä puhdistaa niiden ruoka- ja vesiastiat hyvin, jotta vältät pahat hajut, ötökät ja tautien leviämisen.
5. Huolla sen kynnet ja hampaat
Kääpiökanien ravinnon on oltava sellaista, että ne voivat viilata sen avulla hampaitaan, sillä niiden hampaat eivät koskaan lakkaa kasvamasta. Siksi asiantuntijat suosittelevat antamaan niille “kovaa” ruokaa, kuten rehua tai porkkanaa. Jos huomaat, että kanin hampaat ovat liian pitkät ja häiritsevät sitä, viilauta ne eläinlääkärissä. Tee samoin liian pitkien kynsien kanssa.
6. Päästä se ulos häkistä
Jotkut vievät kääpiökaniaan kävelylle ikään kuin se olisi pieni koira. Jos haluat tehdä samoin, vie se ulos aina hihnassa ja sellaiseen paikkaan, jossa se ei voi karata ja eksyä.
On parempi, jos päästät kanin vapaaksi sisällä, annat sen tutkia huoneita ja sen jälkeen puutarhaa, parveketta tai terassia. Kun se on tottunut näihin paikkoihin, voit viedä sen jopa puistoon hihnassa, mutta ole varovainen koirien ja erityisesti sellaisten rotujen kanssa, jotka ovat tyypillisiä metsästäjiä.
Kääpiökanit ovat erittäin älykkäitä eläimiä, ja niistä on tullut täydellisiä lemmikkejä pieniin koteihin, joissa on lapsia. Kääpiökanista tulee taatusti lastesi paras ystävä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kern, T. J. (2007). Rabbit and rodent ophthalmology. EJCAP. https://doi.org/10.1016/S1055-937X(97)80021-7
- Carneiro, M., Hu, D., Archer, J., Feng, C., Afonso, S., Chen, C., … & Andersson, L. (2017). Dwarfism and altered craniofacial development in rabbits is caused by a 12.1 kb deletion at the HMGA2 locus. Genetics, 205(2), 955-965.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.