Logo image
Logo image

Pitääkö paikkansa, että koira ymmärtää ihmisen puhetta?

2 minuuttia
Pitääkö paikkansa, että koira ymmärtää ihmisen puhetta?
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Koirat yllättävät meidät usein toiminnallaan – jopa siinä määrin, että alamme kohdella eläintä kuin ihmistä. Välillä tuntuu, että koiralta ei puutu mitään muuta kuin puhekyky. Lemmikkimme tuntuu ymmärtävän sanojamme ja tottelee monia käskyjämme. Pitääkö paikkansa, että koira ymmärtää ihmisen puhetta?

Tarkastellaan, mitä aiheesta tehdyt tutkimukset kertovat, ja selvitetään vastaus kysymykseen.

Tutkimus osoittaa, että koira ymmärtää ihmisen puhetta

Some figure

Saatat kehua, kuinka hyvin lemmikkisi ymmärtää puhettasi, ja ystäväsi ovat samaa mieltä – vaikka hiljaa mielessään he pitävät sinua hulluna. Tästä eteenpäin sinulla on kuitenkin todisteita puheidesi tueksi.

Et ole hullu, vaan on totta, että koira ymmärtää ihmisen puhetta. Unkarissa tehty tutkimus osoittaa tämän faktaksi. Ymmärtääksemme tutkimuksessa käytettyjä metodeja, meidän täytyy oppia hieman ihmisten aivojen rakenteesta ja toiminnasta.

Mitä tulee kieleen ja puheeseen, tärkeimmät kolme kielialuetta sijaitsevat useimmilla ihmisillä vasemmassa aivopuoliskossa ja neljä muuta tärkeää aluetta oikeassa puoliskossa. Vasemman aivopuoliskon tehtäviä ovat puheen tuottaminen ja ymmärtäminen sekä sanojen tunnistus, kun taas oikea puoli vastaa esimerkiksi rytmistä, painotuksesta ja intonaatiosta, eli puheessa esiintyvästä sävelkulusta.

Tutkimuksen mukaan ihmiset eivät ole ainoita olentoja, joiden aivot toimivat tähän tapaan. Koirien aivot käyttävät hyvin samankaltaisia mekanismeja, ja myös näillä eläimillä vasen aivopuolisko tunnistaa sanoja ja oikea puolisko intonaation.

Vaikka koirat eivät osaa puhua kanssamme samaa kieltä, ne ymmärtävät puhettamme yhdistämällä sanoja esineisiin ja intonaatioon.

Jos esimerkiksi nuhtelet koiraa tiukalla äänensävyllä, eläin havaitsee käytetyn intonaation ja tietää heti, että kyseessä on huono asia. Tämän vuoksi koira saattaa juosta luotasi ja piiloutua.

Unkarilaisen Loránd Eötvösin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa mukana ollut tutkija Anna Gábor kertoo aiheesta seuraavasti: ”Koira oppii sille relevantteja sanoja, joita omistaja käyttää säännöllisesti eläintä puhutellessaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kehumiseen käytetyt sanat.”

Kuinka tutkimus toteutettiin?

Tutkimus aloitettiin valitsemalla 13 koiraa ja suorittamalla niille magneettikuvaus. Näin tutkijat pystyivät seuraamaan jokaisen eläimen aivotoimintaa samalla, kun koiran omistaja listasi neutraaleja ja kehumiseen käytettyjä sanoja. Omistaja muutti intonaatiota jokaisen sanan kohdalla.

Tutkijat huomasivat koirien käyttävän tutkimuksen aikana vasenta aivopuoliskoaan. Tämä siis on puolisko, joka prosessoi sanojen merkitystä.

Tämän lisäksi huomattiin, että aivojen palkintokeskus aktivoitui, kun koiraa kehuttiin. Tämä tarkoittaa, että koira reagoi positiiviseen tilanteeseen yhdistämäänsä sanaan samalla tavoin kuin ruoan saamiseen tai silittämiseen.

Tämä tutkimus ei ainoastaan vahvista koiran ja ihmisen välistä sidettä ja kommunikaatiota, vaan tutkijat uskovat tutkimustulosten olevan askel kohti kielen alkuperän ymmärtämistä.

Unkarilainen tutkija toteaa: ”Se, miksi ainoastaan ihmiset käyttävät sanoja, ei johdu aivojemme kapasiteetista, vaan kekseliäisyydestämme keksiä ja käyttää sanoja.”

Et siis ole täysin hullu, kuten ystäväsi kuvittelevat. Nyt, kun tiedämme, että koira ymmärtää ihmisen puhetta, juttele lemmikillesi entistä enemmän ja muista myös kehua sitä!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.