Kuinka toimia, jos koira on epäsosiaalinen?
Kukapa ei pitäisi ystävällisistä koirista, jotka ilahduttavat kaikkia vastaantulijoita. Sen sijaan kukaan ei pidä koirista, jotka haukkuvat jokaiselle näkemälleen ihmiselle – etenkään, jos koira yrittää lisäksi purra toisia eläimiä tai ihmisiä. Jos hankkimasi koira on epäsosiaalinen, suosittelemme jatkamaan lukemista ja käymään läpi alle listaamamme vinkit, joiden avulla voit helpottaa tilannetta.
Koirien epäsosiaalisuuden syyt vaihtelevat, ja osaa syistä et ehkä ole edes huomannut. On tärkeää tarkkailla oman lemmikin käyttäytymistä, jotta pystymme paremmin selvittämään, mikä ongelman aiheuttaa.
Kuinka toimia, jos koira on epäsosiaalinen?
Koirilla, jotka purevat kaikkea ja kaikkia, on vakavia ongelmia sosiaalistumisen suhteen. Miksi näin tapahtuu? Yleensä näin käyttäytyvät koirat ovat yli 4 kuukauden ikäisiä pentuja, ja niiden käytökselle on syynsä.
Hankkiessasi koiranpennun, eläinlääkäri ohjeistaa olemaan viemättä koiraa ulos ennen kuin eläin on saanut tarpeelliset rokotukset ja kehittänyt tarvittavan immuniteettisuojan. Tällä toiminnalla voi valitettavasti olla myös haitallisia seurauksia, sillä ajanjakso, jonka pentu joutuu viettämään yksin sisällä, on osa koiran leimautumisvaihetta.
Leimautumisvaihe on koiranpentujen elämässä ratkaiseva ajanjakso, jolla on oleellinen merkitys pennun sosiaalistumisessa, eli koiran leimautumisessa suhteessa ympäristöönsä, perheeseensä, ihmisiin ja muihin eläimiin.
Kun hankit koiranpennun, on sinun tehtäväsi totuttaa eläin muihin ihmisiin ja koiriin. Tämä vaikuttaa suuresti pennun luonteeseen ja siihen, kasvaako koirasta ystävällinen ja ulospäinsuuntautunut vai epäsosiaalinen.
Koira menettää osan leimautumisvaiheen hyödyistä ollessaan eristyksissä rokotusprosessin vuoksi, mikä voi vaikuttaa eläimen luonteeseen ja pahimmillaan tehdä koirasta epäsosiaalisen. Mitä voimme tehdä korjataksemme tilanteen?
Vaikka koiraa ei suositellakaan vietävän ulos ennen viimeistenkin rokotusten antamista, on asioita, joita voimme tehdä kotona sosiaalistaaksemme koiraa. Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on olla kantamatta koiraa jatkuvasti. Tämän lisäksi eläimen on hyvä antaa tutustua useampiin ihmisiin, eikä totuttaa sitä olemaan ainoastaan yhden ihmisen seurassa.
Jos tuttavillasi on koiria, jotka eivät ole aggressiivisia, kutsu ne kotiisi tutustumaan pentuun. Yksin eristyksissä oleminen ei tee hyvää koiranpennun emotionaaliselle kehitykselle, ja huonoimmassa tapauksessa tämä muokkaa eläimen luonnetta epäsosiaaliseen suuntaan.
Mitä jos aikuinen koira on epäsosiaalinen?
Älä huolehdi, vaikka koirasi olisi jo saanut rokotukset ja on edelleen epäsosiaalinen – ja vaikka sille olisi jo kertynyt enemmänkin ikää. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Vaikka krooniset ongelmat vaativat enemmän aikaa selvitäkseen, mikä tahansa on mahdollista kärsivällisyyden avulla.
Epäsosiaalisuus ei ole miellyttävää myöskään koiralle, sillä se aiheuttaa eläimelle ahdistusta ja tunteiden heilahtelua. On siis tärkeää auttaa koiraa saavuttamaan emotionaalinen tasapaino. Tämä tapahtuu sosiaalistamalla koiraa, mikä ei tule olemaan helppoa, mutta kunhan panostat asiaan ja olet valmis antamaan eläimen auttamiselle aikaasi, tulette onnistumaan tavoitteessanne.
Koiran sosiaalistaminen
Aloita viemällä koirasi kävelylle paikkaan, jossa liikkuu muita koiria. Hyviä vaihtoehtoja ovat puistot, koirapuistot ja eläimille sallitut rannat. Tässä vaiheessa koiran tulee olla aina kytkettynä talutushihnaan, ja sille voidaan pukea kuonokoppa, jos puremisvaara on olemassa.
Jos koira ei tottele tai se yrittää lähteä väärään suuntaan, älä vedä hihnasta. Tämä ainoastaan lisää koiran ahdistusta ja saa eläimen entistä hermostuneemmaksi.
Anna muiden koirien lähestyä lemmikkiäsi ja puhu koirallesi rauhallisesti samalla sitä silittäen. Näin koira ymmärtää, että mitään pahaa ei tule tapahtumaan. On tärkeää valita paikka, josta koira ei vahingossakaan pääse karkaamaan tai juoksemaan toisen koiran perään, sillä tällaisissa tilanteissa on aina onnettomuuden vaara.
Koiran sosiaalistamista täytyy suorittaa myös kotona. Jos kohtelet koiraa kuin ihmistä, eläin saattaa luulla voivansa tehdä aivan mitä tahansa. Tämä lisää koiran epäsosiaalisuutta. Kouluttaminen ja käskyjen opettaminen tekevät koirasta alistuvamman, ja pikkuhiljaa eläin muuttuu sosiaalisemmaksi ja ystävällisemmäksi.
Ole kärsivällinen, äläkä toru koiraa, vaikka tuloksia ei syntyisi nopeasti. Aikuisen koiran käytösongelmien poistaminen ei ole sama asia kuin pennun kouluttaminen. Projekti vaatii runsaasti kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta lopulta tulette onnistumaan, yhdessä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.