Miksi koira itkee omistajan lähtiessä?
Tämän päivän kiireinen elämäntyyli tarkoittaa sitä, että monet ihmiset – lemmikkien omistajat mukaan lukien – viettävät paljon aikaa poissa kotoa. Päivässä on vain rajoitettu määrä tunteja, ja kaiken muun ohella voi olla vaikea löytää aikaa lemmikin kanssa vietettäväksi. Koira on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee seuraa, joten liiallinen yksinolo voi tehdä lemmikin surulliseksi ja saada sen reagoimaan eri tavoin, esimerkiksi itkemällä. Mikä tällaisen käytöksen aiheuttaa? Miksi koira itkee jäädessään yksin kotiin?
Itkemisen lisäksi lemmikki voi käyttäytyä aggressiivisesti tai esimerkiksi tuhota tavaroita ja huonekaluja. Sekä omistajan että koiran itsensä kannalta on tärkeä selvittää, miksi eläin käyttäytyy tällä tavalla, ja sitä kautta hallita sen yksinäisyyttä ja parantaa sen hyvinvointia.
Miten yksinäisyys vaikuttaa koiriin?
Siinä, missä moni ihminen nauttii yksinolosta, on myös paljon ihmisiä, jotka eivät halua viettää aikaa yksin – ja sama pätee myös koiriin. Jos omistajalla ei ole riittävästi vapaa-aikaa, tarkoittaa se usein myös sitä, että hän ei pysty viettämään tarpeeksi aikaa lemmikkinsä kanssa. Tämä aiheuttaa koiralle sekä fyysisiä että psyykkisiä haittoja. Se, että koira itkee omistajan lähtiessä kotoa, voi olla merkki siitä, että se joutuu viettämään liikaa aikaa yksin.
Kun koiran tietää joutuvansa viettämään pitkiä aikoja yksin kotona, se voi käyttäytyä huonosti saadakseen lisää huomiota. Aggressiivinen ja tuhoisa käytös, pakko-oireet sekä jatkuva ulina, haukkuminen ja itkeminen ovat yleisiä tapoja, joilla koira ilmaisee tunteitaan.
On tärkeä ymmärtää ero koiran eroahdistuksen ja yksinäisyyden välillä. Yksinäisyys on yleistä, kun koira viettää pitkiä aikoja erossa lauman johtajasta. Eläin voi osoittaa merkkejä stressistä, vaikka se viettäisi aikaa muiden perheenjäsenten kanssa.
Miksi koira itkee omistajan lähtiessä?
Aivan kuten koiran lähisukulaiset sudet, myös koirat ovat erittäin sosiaalisia eläimiä ja elävät luonnostaan laumassa. Vaikka koira eläisi kodissa ihmisten parissa, se ei menetä alkukantaisia vaistojaan. Kun ihmiset hankkivat koiran, ihmisistä muodostuu koiran lauma. Koira voi itkeä jäädessään yksin, sillä näillä eläimillä on luontainen taipumus eroahdistukseen ja surullisuuteen.
Mahdolliset menneisyyden traumat voivat vaikuttaa koiran käytökseen negatiivisella tavalla. Hylätyksi tullut tai kaltoinkohtelua kokenut koira kärsii usein yksin jäämisen pelosta, ja voin näin ollen käyttäytyä hermostuneesti.
Toinen mahdollinen syy koiran itkemiseen voi olla huonojen käytöstapojen oppiminen omistajalta. Jos lemmikkiä ei kouluteta oikein ja opeteta olemaan yksin, se voi kärsiä kiintymishäiriöistä. Tätä tulisi aina välttää, jotta eläin elää terveellisen ja hyvän elämän.
Eroahdistus
Eroahdistus pohjautuu mitä luultavimmin pelkoon. Jos koira tuntee olonsa uhatuksi tai kokee olevansa vaarassa, se menee niin sanottuun hälytystilaan ja voi tuhota kodin tavaroita ja itkeä lohduttomasti.
Hallitsematon pelko ja ahdistus ovat normaaleja tunteita laumassa elävälle eläimelle. Arviolta 15 % koirista kärsii näistä ongelmista. Jos lemmikin käytökseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, koira voi olla erittäin onneton, stressaantunut ja ahdistunut.
Neuvoja koiran itkun lopettamiseen
On ehdottoman tärkeää, että koira oppii olemaan yksin kotona. Jos koira itkee omistajan lähtiessä, täytyy sitä opettaa nujertamaan stressi ja viihdyttämään itseään yksin ollessaan. Koiralle on hyvä jättää kotiin aktivoivia leluja.
Mukava, lämmin ja hiljainen ympäristö auttaa koiraa tuntemaan olonsa hyväksi. Pehmeä ja mukava sänky voi tuoda koiralle turvallisuuden tunteen ja auttaa sitä olemaan yksin. Omistaja voi jättää radion tai television päälle hiljaiselle äänenvoimakkuudelle, jotta koira ei ole täydellisessä hiljaisuudessa.
Koira on hyvä viedä kävelylle ennen kotoa poistumista. Fyysinen rasitus väsyttää lemmikkiä ja auttaa sitä nukkumaan sillä välin, kun omistaja on poissa kotoa.
Jos elämäntilanne ja resurssit sen sallivat, voidaan harkita toisen koiran hankkimista. Tällöin eläimillä on seuraa toisistaan. Tämä on kuitenkin päätös, jota tulee harkita tarkkaan, ja toisesta lemmikistä koituva vastuu on ymmärrettävä ja otettava vakavasti. Jotta koirien välinen suhde muotoutuu hyväksi, on tärkeä esitellä ja tutustuttaa eläimen toisiinsa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.