Logo image
Logo image

Koira ei ole lapsi, älä siis kohtele sitä sellaisena

2 minuuttia
Koira ei ole lapsi, älä siis kohtele sitä sellaisena
Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2018

Yksi tämän päivän laajalle levinneistä trendeistä on lemmikkien inhimillistäminen. Eläinten kohteleminen ihmisinä, tietoisesti tai tiedostamatta, voi johtaa ongelmiin. Koira ei ole lapsi, eikä sitä tule sellaisena kohdella.

Koira ei ole lapsi

On totta, että nelijalkaiset ystävämme ovat perheenjäseniä, joita rakastamme, mutta lemmikkien kohteleminen ihmisinä ei tee niille hyvää. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettäkö meidän täytyisi lakata rakastamasta lemmikkejämme ja antamasta niille kaikki niiden tarvitsema. Se, mitä meidän tulee tehdä, on muistaa, että koira ei ole lapsi, jota voi kohdella kuin ihmistä.

Saatamme kuvitella kohtelevamme koiraamme hyvin kutsumalla sitä lapseksemme. Juhlimme eläimen syntymäpäivää ja viemme sen ruokailemaan koirat tervetulleeksi toivottavaan ravintolaan. Moni näin toimiva henkilö yrittää tosiasiassa täyttää omassa elämässään olevaa tyhjiötä, esimerkiksi toivotun ihmislapsen puuttumista.

Koira ei tarvitse juhlia, muodikasta paitaa tai profiilia sosiaalisen median kanaviin. Nämä asiat eivät hyödytä eläintä. Koiran tarpeet ovat huomattavasti yksinkertaisempia; eläin tarvitsee ruokaa, suojan, rakkautta ja sääntöjä.

Some figure

Yksi suurimmista ongelmista koirien inhimillistämisessä on sääntöjen ja rajojen puuttuminen. Omistajat eivät kouluta lemmikkejään, eivätkä aseta rajoja, joiden puitteissa toimia. Jotkut psykologit jopa sanovat ihmisten joutuvan kiihtyneeseen tilaan osoittaessaan liikaa rakkautta lemmikeilleen – tämä ei tietenkään ole hyväksi omistajalle, eikä eläimelle.

On selvää, että eläimillä on tärkeä rooli elämässämme. Mutta meidän tulisi selvittää, miksi tunnemme tarvetta hankkia lemmikeillemme lahjoja ja kertoa niille jatkuvasti rakastavamme niitä. Eläin ei ymmärrä tarkoitusperiämme.

Miksi koiraa ei tulisi kohdella lapsen tavoin?

Ensinnäkin on tärkeä ymmärtää, että koiran inhimillistämisen lopettaminen ei tarkoita, että rakastat lemmikkiäsi entistä vähemmän. On ymmärrettävä, että koiran kohteleminen lapsena voi aiheuttaa eläimelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Seuraavaksi kerromme, miksi koiran kohteleminen ihmisen tavoin on huono ajatus.

Koira tarvitsee kuria

Ilme, jonka koira ottaa kasvoilleen käyttäydyttyään huonosti, on lähes pettämätön metodi rangaistuksen välttämiseksi. Kun koiraa on alettu kouluttaa jo sen ollessa pentu, ja sille on asetettu selkeät rajat, se ei hyppää sohvalle, kerjää ruokaa tai mitä ikinä sen ei halutakaan tekevän.

Kouluttaminen myös estää koiraa muuttuvasta nelijalkaiseksi ihmiseksi. Rajat ja säännöt ovat välttämättömiä eläimen onnellisen ja terveen elämän takaamiseksi.

Koiran täytyy saada haistella ympäristöä

Siinä, missä ihmiset voivat käyttää hajuaistiaan tiettyjen asioiden tunnistamiseen, tällainen käytös on koiralle erittäin tärkeää. Tätä varten lemmikki tulee viedä puistoon ja antaa sen haistella muita eläimiä, ympäristöä ja vaikka roskia, jos se näin haluaa. Koiran turkkiin ei tule missään nimessä levittää tai suihkuttaa hajusteita.

Koira seuraa vaistojaan

Vaikka kuinka haluaisimme uskoa koiran olevan lapsemme, jolta puuttuu ainoastaan puhekyky, totuus on, että eläin tulee aina lopulta seuraamaan vaistojaan. Tämän vuoksi koiran täytyy saada olla koira.

Some figure

Omistaja mahdollistaa manipuloinnin

Nelijalkaiset ystävämme osaavat esittää olevansa ongelmissa tai surullisia saadakseen herkkuja tai ruokaa (vaikka ovat juuri syöneet) tai päästäkseen nukkumaan omistajansa sänkyyn. On tärkeää, että koiralle ei anneta aina periksi. Omistajan ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, vaikka lemmikki tuijottaakin häntä ruskeilla silmillään.

Lemmikki ei täytä tyhjiötä

Moni ihminen pitää lemmikkiään lapsenaan ihmislasten puuttumisen tai kotoa muuttamisen vuoksi. Koiran adoptoiminen on erinomainen idea myös yksin asuville, mutta eläin ei korvaa ihmistä. On muistettava, että kyse on kahdesta eri lajista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.