Kissanpennun perushoito

Kissanpennun perushoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suuri määrä kissanpentuja hylätään ja pelastetaan päivittäin eri puolilla maailmaa. Vaikka onkin arvostettava teko adoptoida yksi tai useampi koditon kissa, tulee jokaisen lemmikin hankkivan tuntea aikuisen kissan tai kissanpennun perushoito, jotta eläin ei joudu vaaraan ja elää onnellisena.

Kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa, eli kolme kuukautta, ja ideaalissa tapauksessa jokainen pentu saa elää tämän ajan emonsa hoivissa, Emolla ja sisaruksilla on korvaamaton merkitys pennun henkiselle kehitykselle.

Ikävä kyllä moni kissanpentu joutuu eri syistä eroon emostaan aivan liian aikaisessa vaiheessa. Juuri syntyneitä kissanpentuja löytyy valitettavan usein hylättynä. Onneksi on olemassa järjestöjä, jotka pelastavat näitä avuttomia olentoja, ja voit itsekin ilmoittautua vapaaehtoiseksi eläinsuojeluyhdistykseen tai eläintaloon hylättyjen eläinten auttamiseksi.

Kuinka toimia, jos löytää hylättyjä kissanpentuja?

Kissanpennun perushoito

Kissanpennun pelastamisessa tulee olla rauhallinen ja kärsivällinen. On hyvä odottaa, kunnes saat pennun luottamuksen ja lähestyä sitä vähitellen. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa vastasyntyneiden pentujen kohdalla.

Käytä hansikkaita ja minimoi suora kosketus. Kissanpennussa voi olla epäpuhtauksia ja mikro-organismeja – tässä on parasta olla hyvin varovainen.

Laita välittömästi ja varovaisesti pennut johonkin kuljetukseen sopivaan välineeseen, jotta ne eivät pääse karkaamaan. Jos et voi käyttää häkkiä, voit ottaa tilapäiseksi välineeksi pahvilaatikon.

Kun saat pennut talteen, vie ne heti eläinlääkärin tai löytötaloon. Kissat tulee tutkia, jotta voidaan hoitaa vammoja ja muita terveysongelmia.

Kissanpennun perushoito

Ennen kuin viet pennut kotiisi, selvitä perusasiat hoidosta ja laita tilat valmiiksi niiden siellä elämistä varten.

1. Lämpötila

Kissat ovat paljon herkempiä kylmälle kuin koirat. Niiden keho on tarkoitettu lämpimään ilmaan, ja ensimmäisten elinviikkojensa aikana kissapentu ei pysty säätelemään kehonsa lämpötilaa. Riski hypotermiasta tai keuhkotaudista on hyvin suuri tässä vaiheessa. Siksi on tärkeää pitää pentu lämpimässä.

Lämpötyyny voi olla hyvä ratkaisu kehon lämpötilan säätelemiseksi. Pidä aina silmällä, että pentu ei kuitenkaan saa palovammoja. Tulee myös varmistaa, että kissan elintila on kuiva ja puhdas.

Kylmillä alueilla, ja etenkin talvisin, on tärkeää olla tarkkana sisälämpötilan kanssa – sen tulisi olla noin 24 ºC.

2. Mukava olo

Talteen otettu kissanpentu tarvitsee turvallisen olon levätäkseen ja toipuakseen kunnolla. Kissat nukkuvat yleensä paljon elämänsä alkuaikoina, joten tulisi valmistella jokin sopiva nukkumapaikka. Voit valita niinkin yksinkertaisen ratkaisun kuin pahvilaatikon ja laittaa sinne puhtaan, pehmeän pyyhkeen. Tärkeintä on se, että pentu tuntee olonsa turvalliseksi.

3. Hygienia

Jotta voisit hoitaa hylättyä kissanpentua hyvin, sinun tarvitsee varmistaa sen puhtaus ennen kuin päästät sen vapaaksi kotonasi. Näin kenenkään terveys ei kärsi – mukaan lukien eläimen itsensä.

Älä kylvetä pentua heti, sillä se on vielä haavoittuvainen. Voit pestä kissan kostealla pyyhkeellä, ja kun se kasvaa terveemmäksi ja vahvemmaksi, voit suorittaa kunnollisen kylvetyksen.

Kissanpennun perushoito

4. Fyysiset tarpeet

Riippuen kissanpennun iästä, voi olla tarpeen stimuloida sen virtsateitä ja ruoansulatusta. Vastasyntynyt kissanpentu (12 viikon ikäinen tai nuorempi) ei pysty hallitsemaan virtsaamistaan tai ulostamistaan.

Emo nuolee normaalisti pentua, stimuloiden kyseisiä toimintoja. Siksi on tärkeää puhdistaa kissanpentu ennen ja jälkeen ruokinnan, ja voit käyttää tähän puuvillavanua tai sideharsoa sekä lämmintä vettä. Tämän vaiheen jälkeen kissa oppii menemään itsenäisesti hiekkalaatikkoonsa tarpeilleen.

5. Tasapainoinen ruokavalio

Alle 1,5 kuukauden ikäinen pentu tarvitsee ruokintaa imetyksen tai keinotekoisen maidon avulla. Kysy asiasta eläinlääkäriltä ennen kuin valitset tietynlaisen ruokavalion kissalle. 45 päivän kuluttua pentu voi aloittaa kiinteän ruoan syömisen, ja tämän muutoksen tulisi olla vähittäinen ja mieluiten eläinlääkärin valvonnassa tapahtuva.

Välttääksesi kissojen liikaa lisääntymistä ja uusien hylättyjen kissanpentujen ilmaantumista, on syytä sterilisoida tai kastroida kissa sitten, kun se on täysikasvuinen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.