Kissan hankkiminen: Mitä lemmikin valinnassa tulee huomioida?

Kissan hankkiminen: Mitä lemmikin valinnassa tulee huomioida?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun tarkan harkinnan jälkeen edessä on kissan hankkiminen, on aika miettiä, millainen lemmikki omaan kotiin ja elämäntilanteeseen sopii. On selvää, että etenkään pennun luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia ei voida ennustaa tarkkaan, mutta silti kissan valinnassa on otettava huomioon muutamia asioita aina eläimen iästä sen rotuun.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä perusasioita. Minkä kokoinen kissa on sopiva? Minkä tyyppinen kissa miellyttää eniten – syystä tai toisesta? Halutaanko lemmikiksi itsenäinen vai sylissä viihtyvä eläin? Mitä hoitoa ja minkälaista ruokaa kissa tarvitsee? Millaisista aktiviteeteista eläin nauttii?

Näiden kysymysten jälkeen on hyvä käydä läpi muutamia omaa elämäntyyliä koskevia kysymyksiä, sillä kissan valinnassa ei ole kyse vain omasta mausta, vaan myös tavasta elää arkea.

Huomioitavia asioita, kun edessä on kissan hankkiminen

Kissan hankkiminen: Mitä lemmikin valinnassa tulee huomioida?
  1. Millainen on elämäntyylisi ja arkesi? Kuten mikä tahansa lemmikki, myös kissa muuttaa elämää, mikä vaatii omistajalta sopeutumista. Jos olet itse ikääntynyt, aikuinen yksilö voi olla sinulle paras vaihtoehto, koska se on pentua rauhallisempi ja jo sopeutunut  kotielämään.
  2. Jos olet paljon töissä tai muuten pois kotoa, paras valinta on itsenäinen kissa – ja vielä mieluummin kaksi kissaa. Jos lemmikki on hankittu lasten seuraksi, sen on syytä olla aktiivinen, sosiaalinen ja leikkisä.
  3. Ennen kissan rodun valitsemista suosittelemme tekemään tutkimusta eri rotuja koskien. Jotkut haluavat puhdasrotuisen kissan, ja vaikka niissä onkin etunsa, ne eivät aina ole paras valinta. Sen lisäksi, että tietyn rotuiset kissat ovat esimerkiksi maatiaisia alttiimpia sairauksille, eläinsuojat ovat täynnä omaa kotia odottavia kissoja. Tiedonhankinta kannattaa, koska eri roduilla on erilaisia ominaisuuksia ja myös tarpeita hoidon suhteen.
  4. Jotkut kissat ovat toisia kalliimpia – nyt tai tulevaisuudessa. Esimerkiksi nuori kissa tarvitsee ensimmäiset rokotuksensa ja leikkauttamisen, kun taas iäkkäämpi kissa voi kaivata lääkärihoitoa tai lääkitystä. Ennen kissan hankkimista on tärkeä selvittää, mitä kuluja lemmikin tarvikkeista, ruoasta, eläinlääkärikäynneistä ja mahdollisista lääkityksistä voi koitua.
  5. Kissa tarvitsee tilaa leikkiäkseen ja energiaa purkaakseen, etenkin jos se jää usein yksin kotiin päivän ajaksi. Kissalla olisi hyvä olla pääsy ikkunalle tai lasitetulle parvekkeelle, jotta se pystyy katselemaan ulos. Kissan ei tulisi antaa ulkoilla aktiivisesti, mutta valvottu ulkoileminen omistajan kanssa tekee eläimelle hyvää.
Huomioitavia asioita, kun edessä on kissan hankkiminen

Minkälainen kissa kannattaa valita?

Kodin antaminen kodittomalle kissalle on tietysti paras peruste lemmikin valinnassa. Myös seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon kissaa valittaessa.

  1. On hyvä selvittää, miten kissa joutui kodittomaksi. Eläimen historia voi kertoa sen käytöksestä – joskin lemmikkejä hylätään paljon täysin eläimen luonteesta ja käyttäytymisestä riippumattomista syistä. On tärkeä tietää eläimen mahdollisista sairauksista ja siitä, onko kissa saanut kaikki tarvitsemansa rokotukset ja muun hoidon.
  2. Jokaisella kissalla on omat tapansa, ja näistä on hyvä ottaa selvää ennen eläimen adoptointia. Huomioon kannattaa ottaa kissan ruokailutottumukset sekä muut mieltymykset ja rutiinit.
  3. Se, miten kissa käyttäytyy ihmisten seurassa, on luonnollisesti avainasia. Jos kotona on jo kissa, suosittelemme keskustelemaan ammattilaisen kanssa siitä, millainen seuralainen sille parhaiten sopii. Samoin eläinsuojan työntekijät osaavat kertoa, ketkä heidän hoidokeistaan tulevat toimeen lajitovereidensa, muiden eläinten tai lasten kanssa. Jos perheessä on lapsia tai muita lemmikkejä, pentu on usein paras vaihtoehto.
  4. Kissoilla on paitsi omat tapansa, myös erilaiset tarpeensa. Yleisesti ottaen pennut ja iäkkäät kissat vaativat nuorta aikuista enemmän huomiota ja hoitoa, mikä voi tarkoittaa myös erilaisia eläinlääkärin tutkimuksia, lääkintää sekä vitamiineja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.