Kuinka varmistat olevasi hyvä koiranomistaja?
Aivan kuten on vanhemmuudenkin kohdalla, kukaan ei synny täydelliseksi koiranomistajaksi. Hyvä uutinen on se, että kunhan tarkoituksesi on hyvä, olet rakastava ja huolehdit eläimen tarpeista, pystyt olemaan todellinen sankari koirallesi. Lemmikin omistaminen on suuri vastuu, mutta muutamien yksinkertaisten vinkkien avulla kenestä tahansa voi kasvaa hyvä koiranomistaja.
Varmista olevasi hyvä koiranomistaja
Sen lisäksi, että eläimen perustarpeista huolehditaan, hyvä koiranomistaja pitää huolta myös muutamasta muusta tärkeästä asiasta.
1. Kiinnitä tarkasti huomiota eläimen terveyteen
Vie koirasi eläinlääkärin tarkastukseen joka vuosi ja noudata virallista rokoteohjelmaa. Eläinlääkäri tarkastaa eläimen yleiskunnon ja tekee tarvittaessa lisätutkimuksia. Lääkäri tutkii eläimen sairauden, kivun tai epämukavuuden merkkejä löytääkseen.
2. Madota koira säännöllisesti
Koiran madotus, eli sisä- ja ulkoloistartuntojen esto, on tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla pidetään eläin terveenä. Markkinoilla on erilaisia koiran madotukseen tarkoitettuja pantoja, suihkeita ja tabletteja.
3. Ruoki lemmikki terveellisellä ruoalla
Suosittelemme keskustelemaan eläinlääkärin kanssa selvittääksesi parhaan ruoan juuri omalle koirallesi. Ruoan tyyppi ja määrä sekä päivittäisten aterioiden määrä riippuvat eläimen iästä, rodusta, painosta, terveydentilasta ja aktiivisuudesta. Terveellinen ruokavalio tarkoittaa tervettä koiraa, ja on omistajan vastuulla tarjota lemmikille laadukasta ravintoa.
Myöskään vettä ei saa unohtaa, sillä nesteytys on todella tärkeää eläimelle, aivan kuten ihmisellekin. Muista vaihtaa koiran juomavesi päivittäin ja kesällä jopa useammin. Koiran ei tule koskaan olla ilman kylmää ja raikasta vettä.
4. Puhdista koiran hampaat
Koira ei pysty itse puhdistamaan hampaitaan, joten omistajan on tehtävä se. Jättämällä huolehtimatta lemmikkinsä hampaista, omistaja altistaa koiran useille riskeille, joista yksi on parodontiitin kehittyminen. Suun bakteerien pääseminen verenkiertoon voi aiheuttaa eläimelle vakavia terveysongelmia esimerkiksi niveltulehduksen, munuaistulehduksen ja verisairauksien muodossa.
Voit joko pestä koiran hampaat eläimille suunnitelluilla hammasharjoilla tai hankkia lemmikille pureskeltavia herkkuja, joilla hampaat ja ikenet sekä muut osat suusta puhdistuvat. Eläinlääkäri tarkastaa koiran suun vuosittaisen terveystarkastuksen yhteydessä, ja jos eläimen suu oireilee tarkastusten välissä, tulee koira viedä eläinklinikalle tutkittavaksi.
5. Huolehdi koiran kastroimisesta tai steriloimisesta
Koiran leikkauttaminen on yksi tärkeimmistä hyvän lemmikin omistajan tehtävistä monestakin syystä. Ensinnäkin pystyt estämään ei-toivottujen ja hylättyjen koirien määrän kasvamisen ja lisäksi torjut terveysongelmia, joita leikkaamattomilla eläimillä usein on.
Kastroidut koirat ovat yleensä huomattavasti rauhallisempia, eivätkä ne tappele tai yritä karata. Eläimen kastroiminen kuitenkin lisää ylipainon riskiä, joten kiinnitä tarkkaa huomiota koiran ruokavalioon.
6. Hanki koiralle mikrosiru
Vaikka koira olisi leikattu ja kävisi ulkona vain kytkettynä, kukaan ei voi tietää, mitä tapahtuu eläimen pelästyessä tai onnettomuuden sattuessa. Koiran pantaan kiinnitettävä tunnistelaatta omistajan yhteystiedoilla on halpa ja helppo keino parantaa kadonneen koiran löytymisen mahdollisuutta. Suosittelemme myös hankkimaan jokaiselle koiralle mikrosirun.
7. Huolehdi koiran turkista ja hygieniasta
Kyse on paljon muustakin kuin vain kauniin ulkonäön ylläpitämisestä, sillä hygienian hoitamisella on suora vaikutus eläimen terveyteen. Pesuväli riippuu koiran turkista (lyhyt, keskipitkä vai pitkä), vuodenajasta (eläin likaantuu helpommin kesällä), aktiviteeteista (aktiivisuus tai runsas istuminen) ja iästä (pennut likaantuvat yleensä aikuisia koiria helpommin).
Koiraa pestessä tulee käyttää nimenomaan koirille tarkoitettua shampoota ja eläin täytyy kuivata hyvin kylvyn jälkeen. Koiraa ei saa viedä ulos sen ollessa vielä märkä.
8. Leiki koiran kanssa
On totta, että nykyisin ihmiset ovat kiireisiä, mutta jos haluat olla paras mahdollinen omistaja koirallesi, kiinnitä eläimeen paljon huomiota. Jos tämä ei ole mahdollista, koira ei ehkä ole sinulle oikea lemmikki. Lemmikit ovat onnellisia, kun ne saavat leikkiä ja viettää aikaa ihmisten kanssa. Heitä siis koirallesi palloa, vie se puistoon ja anna sen kieriä pihalla sekä leikkiä muiden koirien kanssa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.