Koiranpennun koulutus: Milloin ja miten pennun kouluttaminen kannattaa aloittaa?

Koiranpennun koulutus: Milloin ja miten pennun kouluttaminen kannattaa aloittaa?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Koiranpennun koulutus voidaan aloittaa heti pennun saapuessa uuteen kotiin. Mitä aikaisemmin koulutus aloitetaan, sen parempi. Omistajan ei tarvitse odottaa koiran käyttäytyvän huonosti kouluttaakseen sitä.

Koirat eivät opi samalla tavoin kuin ihmiset. Nämä eläimet tarvitsevat omistajan kertomaan niille, kuinka käyttäytyä kotona ja kodin ulkopuolella. Vastuuntuntoinen omistaja ymmärtää tämän ja on valmis panostamaan aikaa ja vaivaa koiranpennun kouluttamiseen.

On epäreilua jättää lemmikki kouluttamatta ja sitten rangaista sitä sen tuhotessa esineitä tai käyttäytyessä muuten ei-toivotusti. Koira on luonnostaan utelias ja toimii usein impulsiivisesti. On omistajan tehtävä opettaa lemmikille itsehillintää.

Koiranpennun koulutus

Monien asiantuntijoiden mielestä ideaali tilanne on se, että ainoastaan yksi perheenjäsen kouluttaa koiraa, kunnes eläin täyttää kolme kuukautta. Tämän jälkeen pentu kykenee ottamaan käskyjä vastaan useammalta henkilöltä.

Koira puree

Koiralle tulee varata oma paikka nukkumista varten. Se, että pentu tuntee oman reviirinsä, on tärkeä osa peruskoulutusta. Nukkumapaikan tulee olla mukava, ja koiran täytyy oppia sen olevan paikka, jossa sen kuuluu nukkua.

On tärkeää, että koiralle paitsi annetaan nimi, eläin myös opetetaan tunnistamaan se. Pennun on helpoin oppia lyhyt nimi. Kannattaa aloittaa sanomalla nimi hitaasti ja rohkaista koiraa tulemaan luokse aina, kun nimi lausutaan.

Koiranpennun täytyy oppia ei-sanan merkitys. Sana tulee lausua jämäkästi, mutta huutamatta tai muuten pelottelematta koiraa. Koira oppii ymmärtämään ei-sanan tarkoittavan jonkin olevan kiellettyä. Se, että pentu oppii tämän sanan, on suuri edistysaskel koiran kouluttamisessa.

Koiran opettaminen sisäsiistiksi

Moni omistaja pitää koiran opettamista sisäsiistiksi yhtenä suurimmista haasteista lemmikin kouluttamisessa. Eläimen opettaminen tekemään tarpeensa ulos on kuitenkin kohtalaisen yksinkertaista, kun kouluttaminen aloitetaan jo koiran ollessa pieni.

Yksi parhaista metodeista on varata kotoa alue koiran tarpeiden tekemistä varten ja siirtää pentu tuolle alueelle muutaman tunnin välein. Kun pentu on toimittanut asiansa onnistuneesti, se tulee palkita makupalalla tai lelulla. On tärkeää, että koira ymmärtää toimineensa oikein ja saavansa siitä hyvästä palkinnon.

Koiranpennut ulostavat yleensä tunnin sisällä jokaisesta ateriasta, joten tämä aikaikkuna on paras aika viedä koira ulos. Pennulle sanotaan “ei”, jos tämä on virtsaa tai ulostaa väärään paikkaan.

Vesiastia on hyvä siirtää pois pennun ulottuvilta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos omistaja on valmis näkemään vaivaa ja sitoutumaan näihin pieniin muutoksiin, pennun peruskoulutus pystytään suorittamaan noin viikossa.

Muita koulutusmetodeja

Koiranpennun koulutus tarkoittaa monen asian huomioon ottamista. Edellä mainittujen asioiden lisäksi mielessä tulee pitää esimerkiksi seuraavat neuvot:

  • Koira tulee ruokkia joka päivä samaan aikaan. Syöttämällä koiran oman ruokailunsa jälkeen, omistaja osoittaa koiralle, kuka on lauman johtaja.
  • Koiranpentua ei saa jättää yksin pitkäksi aikaa. Koira tulee totuttaa yksinoloon pikkuhiljaa, aloittaen lyhyistä yksin vietetyistä hetkistä.
  • Kävelemistä kannattaa alkaa harjoitella sisällä kävelyttämällä pentua talutushihnassa. Koiran tulee oppia kävelemään omistajan rinnalla ja pysähtymään omistajan pysähtyessä. Pentu tulee palkita aina sen toimiessa oikein.
  • Pennun kunnollinen sosiaalistaminen on kaiken a ja o.
  • Pentua ei tule koskaan lyödä tai uhata talutushihnalla. Koiran täytyy yhdistää hihna positiivisiin asioihin. Eläintä ei tietenkään saa lyödä missään tapauksessa.
  • Jos pentu vetää hihnassa kävellessään, sille sanotaan yksinkertaisesti “ei” ja vaihdetaan kävelysuuntaa, jotta koira oppii ymmärtämään, kuka on johtaja.
  • Koiranpentua ei saa lääkitä tai rangaista paikassa, jossa se nukkuu, vaan koiran täytyy oppia yhdistämään oma peti positiiviseen.
Koiranpennun koulutus: Milloin ja miten pennun kouluttaminen kannattaa aloittaa?

Käskyt kannattaa antaa selkeästi ja yksinkertaisesti, jotta pentu ymmärtää ne paremmin. Käskyjä annettaessa tulee käyttää aina samaa äänensävyä ja välttää äänen korottamista.

Tärkeintä on, että käskyt ja säännöt pysyvät aina yhdenmukaisina. Jos asia on koiralta kielletty, sen täytyy olla kielletty aina ja kaikissa tilanteissa. Ristiriitaiset komennot ja säännöt ainoastaan hämmentävät pentua ja voivat saada sen ajattelemaan, että omistaja ei ole auktoriteetti ja lauman johtaja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.